28 / 04 / 2024

Vasiyeti yerine getirme görevlisi kimdir?

 Vasiyeti yerine getirme görevlisi kimdir?

Vasiyet işlemi gerçekleştirilirken yerine getirilmesi gereken kanunla da sınırlandırılmış belirli kurallar vardır.Bu vasiyet işlemi gerçekleştirilirken de bir görevli bulunması gerekiyor.Peki,vasiyeti yerine getirme görevlisi kimdir?



Vasiyeti yerine getirme görevlisi kimdir?

Medeni kanunda da belirtilen hükümlere göre mirasbırakan, vasiyetnameyle bir veya birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabiliyor.


Vasiyeti yerine getirme görevlisinin, göreve başladığı sırada fiil ehliyetine sahip olması gerekiyor.Vasiyeti yerine getirme görevlisine sulh hâkimi tarafından bu görevi bildiriliyor ve bildirim tarihinden başlayarak onbeş gün içinde kabul edilmediği sulh hâkimine bildirilmezse, görev kabul edilmiş sayılıyor.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi hizmetinin karşılığında uygun bir ücret isteyebiliyor.


Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisinin atanmış olması hâlinde, tasarruftan veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça görevi birlikte yürütüyorlar.Bunlardan biri görevi kabul etmez veya edemez ya da herhangi bir sebeple görevi sona ererse, mirasbırakanın tasarrufundan aksi anlaşılmadıkça diğerleri göreve devam ediyor.


Mirasbırakan, tasarrufunda aksini öngörmüş veya sınırlı bir görev vermiş olmadıkça vasiyeti yerine getirme görevlisi, mirasbırakanın son arzularının yerine getirilmesi için gerekli bütün işlemleri yapmakla görevli ve yetkili oluyor.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi, özellikle;

1. Göreve başladıktan sonra gecikmeksizin terekedeki malların, hakların ve borçların listesini düzenler. Liste düzenlenirken olanak varsa mirasçılar hazır bulunduruluyor.

2. Terekeyi yönetir ve yönetimin gerektirdiği ölçüde tereke mallarının zilyetliğinin kendisine devrini istiyor.

3. Tereke alacaklarını tahsil eder, borçlarını ödüyor.

4. Vasiyetleri yerine getirir.

5. Terekenin paylaşılması için plân hazırlanıypr.

6. Tereke ile ilgili dava ve takiplerde miras ortaklığını temsil ediyor. Mirasçılar tarafından açılmış davalardan görevi ile ilgili olanlara müdahil olarak katılabiliyor.

7. Açtığı veya aleyhine açılan davalar ile yapılan takipleri mirasçılara bildiriliyor. 


Mirasbırakan taahhüt etmiş olmadıkça, terekeye dahil malların, vasiyeti yerine getirme görevlisi tarafından devri veya bunlar üzerinde sınırlı aynî haklar kurulması, sulh hâkiminin yetki vermesine bağlıdır. Hâkim, olanak bulunduğu takdirde mirasçıları dinledikten sonra karar veriyor. Olağan giderleri karşılayacak ölçüdeki tasarruflar için yetki almaya gerek kalmıyor.

 

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin görevi, ölümü veya atanmasını geçersiz kılan bir sebebin varlığı hâlinde kendiliğinden sona eriyor.Vasiyeti yerine getirme görevlisi sulh hâkimine yapacağı bir beyanla görevinden ayrılabiliyor. Görev uygunsuz bir zamanda bırakılamıyor.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi, görevinin yerine getirilmesinde sulh hâkiminin denetimine tâbidir.

Hâkim, şikâyet üzerine veya re'sen gereken önlemleri alıyor.Vasiyeti yerine getirme görevlisinin yetersiz olduğu, görevini kötüye kullandığı veya ağır ihmali tespit edilirse, sulh hâkimi tarafından görevine son verilir. Bu karara karşı tebliğinden başlayarak onbeş gün içinde asliye mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi, görevini yerine getirirken özen göstermekle yükümlü ve ilgililere karşı bir vekil gibi sorumlu oluyor.



Vasiyet reddi nasıl olur?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön