27 / 04 / 2024

Bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 147 artarak 2.5 kata çıktı!

Bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 147 artarak 2.5 kata çıktı!

Açıklanan resmi rakamlara göre son dönemlerde sık sık gündeme gelen bireysel kredi kartı harcamalarında aylıklandırılmış büyüme hala 2.5 katının üzerinde seyrediyor. İşte konu ile ilgili detaylar...



Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele ile ilgili olarak sürekli dikkat çektiği kredi kartı harcamaları yükselişine devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi verilere göre bireysel Türk Lirası cinsi kredi kartı harcamaları aylıklandırılmış olarak 16 Şubat 2024 tarihi itibarıyla geçen senenin aynı ayına göre yüzde 147,2 artış gösterdi. Ekonomim'den Şebnem Turhan imzalı habere göre bireysel taksitli kredi kartı harcamaları aynı dönemde yüzde 114,8 artış gösterirken, taksitsiz kredi kartı harcamalarında artış ise yüzde 181,9 şeklinde oldu. Söz konusu bu artışlara karşılık kredi kartı faizlerine 2023 yılının Kasıma ayından bu yana politika faizi artışlara yansıtılmıyor. 

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan ekonomistler kredi kartlarında Merkez Bankası’nın limitlerle ilgili bir çalışması olduğunu düşük faizler sebebiyle de kredi kartının kredilendirme aracı olarak kullanıldığını kaydetti.

Bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 147 artarak 2.5 kata çıktı!

YAZ AYLARINDA YÜZDE 180’NİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kredi kartlarında harcamalarda artış özellikle geçen senenin yaz aylarında dikkat çekici bir boyutlara ulaştı. Açıklanan rakamlara göre Haziran, temmuz ve ağustos aylarında geçen senenin aynı dönemine göre aylıklandırılmış bireysel kredi kartı harcamalarında artış yüzde 180'nin üzerine çıktı. Haziran ayında başlayan politika faizi artışlarının kredi kartı faizlerini de artırmasıyla çok az yavaşlama gösteren bireysel kredi kartı harcamalarında aylıklandırılmış artış yüzde 180'nin altına indi. 2023 yılının Kasım ayından itibaren de kredi kartı faizlerine politika faizine yapılan yükselişler yansıtılmıyor. Buna karşılık olarak kredi kartı harcamalarında Kasım ayından sonra yüzde 160'ın altına bir düşüş yaşansa da yüzde 150 seviyeleri korundu.

Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi verilere göre aylıklandırılmış şekilde 16 Şubat 2024 tarihi itibarıyla bireysel Türk Lirası cinsi kredi kartı harcamaları 1 trilyon 228 milyar 905 milyon 126 bin Türk Lirası seviyesi ile her ay olduğu gibi zirve seviyesini de yeniledi. Ocak ayında toplam kredi kartı harcamaları 1.19 trilyon Türk Lirası seviyelerinde bulunuyordu. Bir aylık artış yüzde 3,12 seviyelerinde gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan resmi verilere göre de bireysel kredi kartı harcamaları 16 Şubat 2024 tarihi ile biten haftada geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 155 arttı.

Bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 147 artarak 2.5 kata çıktı!

FAİZE DUYARLI TAKSİTSİZ HARCAMALARDA YÜZDE 181,9'LUK ARTIŞ

Açıklanan rakamlara göre bireysel taksitli ve taksitsiz kredi kartı harcamalarındaki artış ise ayrılıyor. Taksitli kart harcamaları yani faiz uygulanmayan bireysel taksitli kredi kartı harcamaları da aylıklandırılmış şekilde 16 Şubat 2024 tarihi itibarıyla geçen senenin aynı ayına göre yüzde 114,8 artış gösterirken, faize duyarlı olan bireysel taksitsiz kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 181,9 seviyelerinde oldu. Daha önceki haftalarda da geçen senenin aynı ayına göre taksitsiz faize duyarlı bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 180 üzeri artışını gösteriyordu.


KART FAİZİNDE NORMALLEŞME GEREKİYOR

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kredi kartı tarafındaki durumların normal olmadığına değinerek şunları dile getirdi: “Kredi kartı faizlerini dikkate aldığımız zaman ve bireylerin enflasyon beklentisi olan yüzde 80’i dikkate aldığınız zaman kredi kartı faizi onun altında kalıyor. Bireyler kredi kartını kredilendirme aracı şeklinde kullanıyor. ABD’ye baktığınızda faiz yüzde 5 kredi kartı faizleri de onun 4 katı seviyesinde. Çünkü kredi kartını ödeme aracı şeklinde kullanmak lazım. Kredi kartı tarafında regülasyonları konuşma sebebimiz de kredi kartı faizlerinin çok düşük kalması. İşte orada bir normalleşme gerekiyor.”

 

Dükkan ve ofis fiyatları ne kadar arttı? Merkez Bankası ilk kez ticari gayrimenkul fiyat endeksini açıkladı

Ünlü ekonomistten faiz dersi: İşte faize konan 1 milyon liranın kar zarar hesabı!

Milyonlarca emekliyi heyecanlandıran flaş gelişme! Bayram ikramiyesi bu hafta meclis gündemine geliyor!

Geri Dön