Birol İnceciköz'den Olimpos imar planı açıklaması!
Birol İnceciköz, Olimpos'ta 1990'lı yıllarda turizm hareketliliğin başlamasıyla yerleşke alanının içinde, bölge halkının kendi imkanlarıyla doğaya uyumlu, ahşap bungalov ev tarzı yapılaşmanın başladığını belirtti...
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciköz, Olimpos'ta düzenlediği basın toplantısında, bölge için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'yla ilgili açıklamalarda bulundu.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un talimatı doğrultusunda teknik ekiple bölgede iki gündür incelemelerde bulunduklarını ifade eden İnceciköz, Olimpos'ta 1990'lı yıllarda turizm hareketliliğin başlamasıyla yerleşke alanının içinde, bölge halkının kendi imkanlarıyla doğaya uyumlu, ahşap bungalov ev tarzı yapılaşmanın başladığını belirtti.
Bölgede konaklaşmaların artmasıyla altyapı, ulaşım ve Olimpos deresi taşkınıyla ilgili çeşitli sorunların ortaya çıkmaya başladığına dikkat çeken İnceciköz, sorunların çözümüne ilişkin bölgeden gelen talebe karşı bir plan çalışması yürütüldüğünü de ifade etti.
O dönemde Özel İdare bünyesinde ilgili kurumların katılımıyla bölgede arkeolojik ve bilimsel amaçlı sondaj çalışmalarının yapıldığını belirten İnceciköz, şöyle konuştu:
"Çalışmalar neticesinde bölgenin, dolgu toprağına sahip herhangi bir arkeolojik veri barındırmadığı ortaya çıktı. Buna istinaden 24 hektarlık bir alanda sit statüsü değişikliği yapıldı. Yani toplam 600 hektarlık sit bütününden bahsediyoruz. Ayrıca asıl arkeolojik varlıkların bulunduğu antik kentin olduğu kazı alanının sınırı büyütülüyor, 200 hektardan 250 hektara çıkarılıyor."
- "Bungalov evlerin sayısı düşecek"
Bungalov evlerin olduğu 24 hektarlık kısmın da 3. sit alanı olarak yeniden düzenlendiğini dile getiren İnceciköz, buna göre de oldukça düşük yoğunluklu bir yapı önerildiğini belirtti. Bungalov evlerin sayısının da azaltıldığını kaydeden İnceciköz, şunları kaydetti:
"Plan koşullarında ilk yaptığımız incelemeler neticesinde mevcutta 64 bin 577 metrekarelik bir bungalov alanı var, üçüncü sit alanı içerisindeki alan ise 24 bin metrekare. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 2 bin 385 bungalov var, plandan sonrası bu yapılar 1217'ye düşüyor. Bu şekilde değerlendirdiğimizde koruma amaçlı imar planı, düzensiz bungalovların daha düzenli ve daha az sayıda yapılabilmesine olanak sağlıyor."
İnceciköz, planın bölge insanlarının genel ihtiyaçları doğrultusunda yapılmış bir işlem olduğuna dikkat çekti.
Arkeologların alandaki incelemelerinin sürdüğünü kaydeden İnceciköz, yeni sondaj çalışması yapılması gereken alanlarla ilgili de tespitler yapıldığına dikkat çekti.
İnceciköz, Olimpos'u korumak, güzelleştirmek adına yapılması gereken ne varsa yapacaklarını dile getirdi.
Mehmet Nuri Ersoy'dan Olimpos açıklaması!
Mustafa Köleoğlu: Olimpos imar planıyla çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek!