Olimpos imar planıyla çarpık yapılaşma engellenecek!
Olimpos Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan, Olimpos'un imar planına ilişkin açıklamalarda bulundu. Uçkun, "Planla çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek, bungalov tarzı evlerin yoğunluğu yüzde 50 oranında düşürülecek" dedi...
Antalya'daki dünyaca ünlü Olimpos Antik Kenti için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'nın bölgedeki kazı çalışmalarına olumlu etki ederek kültür mirasının eskisinden daha fazla korunmasını sağlamayacağı öngörülüyor.
Anadolu Ajansı'ndan Tahsin Küçükkaraca'nın haberine göre; Likya Antik Şehri'ne ev sahipliği yapan Olimpos'un Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Olimpos için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'na göre arkeolojik veri barındırmadığı ifade edilen 24 hektarlık bir alanda sit statüsü değişikliği yapıldığı hazırlandı.
Bölgede bungalov evlerin düzensiz şekilde artmasıyla altyapı, ulaşım ve dere taşkını gibi sorunların yaşandığını belirten Uçkan, bunların çözümüne ilişkin bölgeden gelen talebe karşı plan çalışması yapıldığını kaydetti.
Öncelikle bölgenin jeoradar sistemiyle tarandığına dikkat çeken Uçkan, "Olimpos Antik Kenti'nde 36 parselde 81 noktada sondaj çalışması yapıldı. Buradan çıkan sonuçlara göre rapor hazırlanıp, koruma kuruluna iletildi. Kurul üyeleri de o raporlar doğrultusunda belirli bir alanın 3. derece sit alanı olmasına karar verdi. Yani bu karar masa başında alınmış değil" diye konuştu.
Uçkan, belirli bir alanın 3. derece sit alanı ilan edilmesinin kazı çalışmalarına herhangi bir olumsuz etkisinin olmadyacağını belirtti.
- Düzensiz yerleşkenin önüne geçilecek
Planla düzensiz yerleşimin de engelleneceğini işaret eden Uçkan, "Sit statüsü değişliği kazı çalışmalarına daha da olumlu etki sağlayacak. Planla çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek, bungalov tarzı evlerin yoğunluğu yüzde 50 oranında düşürülecek. Kültür mirası eskisinden daha fazla korunacak" şeklinde konuştu.
Sosyal medyada, "Olimpos betonlaşacak, ranta açılacak" gibi iddiaların ileri sürüldüğüne ancak bunların gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Uçkan, planın bölge insanının genel ihtiyaçları doğrultusunda yapılmış bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Uçkan, ahşap bungalov evlerin tarzında da bir değişiklik yapılmayacağına dikkat çekti.
- "Kazı alanının sınırı 200 hektardan 250 hektara çıkarıldı"
Yapılan çalışmalarda 2 bin 385 bungalov ev belirlendiğini, plan sonrası bu yapıların sayısının büyük oranda düşeceğini dile getiren Uçkan, bölgedeki 64 bin 577 metrekarelik bir bungalov alanının düzenlemeler sonunda 24 bin metrekare olacağını söyledi.
İçerisinde Bizans ve Roma'ya ait hamam, kilise, liman, tapınak, saray, tiyatro, köprü ve mezarların olduğu Olimpos Antik Kenti'nin toplam 600 hektarlık sit alanı olduğuna dikkat çeken Uçkan, "Milattan önce 167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde Olimpos'un adı geçmekte. En son kazılarda milattan önce 5. yüzyıla ait eserler gün gün yüzüne çıkarıldı. Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü. Planla arkeolojik varlıkların bulunduğu antik kentte kazı alanının sınırı 200 hektardan 250 hektara çıkarıldı" diye konuştu.
Planla bölgenin daha düzenli hale getirileceğini belirten Uçkan, Olimpos'taki sit statüsü değişikliğinin kıyı bandıyla da ilgisi olmadığını kaydetti.
AKİP'ten Olimpos'un imar planı değişikliğine dava!
Olimpos imar planlarına tepki: Kaçak yapılaşma yasallaşacak!
Olimpos Koruma Amaçlı İmar Planı'na bölge halkından destek!