27 / 04 / 2024

Bisiklet yolu ölçüleri nelerdir?

Bisiklet yolu ölçüleri nelerdir?

Bisiklet yolu ölçüsü nedir? Bisiklet yolu standart ölçüleri nelerdir? Bisiklet yolu nasıl yapılır? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bisiklet yolu ölçüleri nelerdir? Bisiklet yolu projelerinde yer alması gereken hususlar nelerdir? İşte cevaplar...



Bisiklet yolu ölçüleri nelerdir?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bisiklet Yolu Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" başlıklı dosya şöyle;


"Bisikletin ulaşımda kullanımının, trafikten kaynaklanan hava kirleticilerinin azaltılmasında etkili olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda trafiğin yoğun olduğu yerlerde yapılan bisiklet yolu planlamaları öncelikli olarak değerlendirilecektir. 


Destek Kapsamı 


Bakanlığımızca hibe olarak bisiklet yolu yapım maliyetinin %45’ine kadar finansal destekte bulunulmaktadır. 3.000’den büyük nüfuslu yerleşim yerlerinin bisiklet yolu proje başvuruları destek kapsamında öncelikli olarak değerlendirilecektir. 



Bisiklet yolu projelerinde yer alması gereken hususlar 


Bisiklet Yolu Ölçüleri (Emniyet şeridi için kılavuza bakınız.) 

Bisiklet Yolu Zemini (Asfalt vs.) 

Mavi Renk Boya (Çift katmanlı epoksi boya RAL 5015) 

Beyaz Renk Boya ile Yol Ayırım Şeritleri ve Bisiklet Yolu Olduğunu Gösterir 

İşaretlemelerin Oluşturulması 

Doğru Planlanmış Kavşak Geçişleri, Trafik İşaret, Levha ve Sinyalizasyonlar Gibi 

Trafik Düzenlemeleri 

Bisiklet Park Yerleri



Bisiklet Yolu Ölçüleri 

 

Bisiklet yolu ölçülerinin TSE standartlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Tasarımda  bisiklet yolu ile birlikte güvenlik şeridi (yeşil yol, güvenlik önlemleri alınmış ayırıcılar, kısa boylu bariyerler vb. kullanılarak oluşturulan şerit) planlanmışsa gösterilmelidir 



Bisiklet Yolu Zemini 


Bisiklet yolu zemini asfalt olan projeler, kilitli taş vb. olan zemin kaplamasına göre daha yüksek oranda ve öncelikli olarak desteklenecektir. Kauçuk malzeme vb. kaplamalara destek verilmemektedir. Koruma/sit alanlarında bisiklet yolu zemininin asfalt olma zorunluluğu yoktur. 


Bisiklet Yolu Zemin Rengi 


Asfalt ya da yol zemininde kullanılan diğer malzemelerle kaplanan bisiklet yollarının sürüş güvenliği açısından mavi renk (çift katmanlı epoksi boya RAL 5015) ile boyanması önemlidir. Şehir dışı arterlerde gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması kaydıyla zeminin mavi renk ile boyanması gerekmemekte, bisiklet işaretlerine yer verilmesi yeterli görülmektedir. 



Beyaz Renk Boya ile Yol Ayırım Şeritleri ve Bisiklet Yolu Olduğunu Gösterir İşaretlemelerin Oluşturulması 

 

Bisiklet yolu zeminleri yol çizgisini, geçişleri, yönü göstermek için tıpkı taşıt yolunda olduğu gibi beyaz renkli şeritlerle işaretlenmelidir. Ayrıca yol zemininin bisiklet yolu olduğunu gösterir bisiklet şekli ve park yasağı olduğunu gösterir park yasağı işareti gibi işaretlemelerle yine beyaz renkle işaretlenmesi gereklidir. 

 


Doğru Planlanmış Kavşak Geçişleri, Trafik İşaret, Levha ve Sinyalizasyonlar Gibi Trafik Düzenlemeleri 

 

Bisiklet geçiş öncelikli doğru planlanmış kavşaklar, şeritlerle ayrılmış yollar, bisiklet için önce yanan trafik ışıkları, bisiklet kutuları, bisiklet detektörleri gibi bisiklet öncelikli sinyalizasyon sistemlerinin kullanılması, bilgi / uyarı / yönlendirme levhalarının kullanımı, bisikletliye daha önde bekleme mesafesi verilmesi gibi trafik düzenlemeleri trafik güvenliği açısından önemli uygulamalardır ve bisiklet yolu projelerinde gerekli yerlerde bu tür trafik 

düzenleyicilerin yer alması gereklidir. Projelerde yer alan trafik düzenleyici elemanlar ödemeye dahil edilecektir. 

 

Bisiklet Park Yerleri 

 

Otobüs durakları, okul, alış veriş merkezleri, hastane, iş merkezleri gibi halkın yoğun kullanımında olan sıcak noktalarda bisiklet park elemanlarının yer alması bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımı açısından önemlidir. Bakanlığımıza iletilen bisiklet yolu projelerinde bisiklet parkları yer alabilir, bisiklet park elemanları ödemeye dahildir, kiralama sistemleri gibi ticari amaçlı uygulamalar ödeme kapsamı dışındadır. 


Puanlama 


Bakanlıkça aşağıdaki 4 adet faktör dikkate alınarak talepler puanlanacaktır. Bisiklet yolu güvenliğine yönelik düzenlemelere yer verilmeyen başvurular (güvenlik bariyeri ( yeşil bant, dubalar gibi ayırıcılarla yolun ayrılması), kavşak geçiş düzenlemeleri, levhalar, yol üzerinde bisiklet figürü kullanılması vb.) söz konusu eksiklikler giderilinceye kadar puanlamaya tabi tutulmaz, finansal destek kapsamına alınmaz."


Geri Dön