Bitcion'i neler bekliyor?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Şant Manukyan bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Şant Manukyan bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı.
İşte Şant Manukyanın 'Bitcoin: İki farklı model, iki farklı gelecek, iki farklı fiyatlama' başlıklı yazısı...
2020-2021 rallisinde artışa temel oluşturan görüş Bitcoin'in bir değer saklama aracı olduğuna ilişkindi. Özellikle son 13 senesini Fed'in para bastığı ve bu sebeple altının 3000 veya 5000 dolara çıkması gerektiğini pazarlayanlar için Bitcoin rallisi, gerçek bir can kurtaran sayıldı. Tudor Jones ya da Elon Musk da şirket fonlarına alım gerçekleştirirken aynı tezi savundu, o da enflasyona karşı koruma. Ancak mayıs ayı ve devamı bu görüşün şu anlık yanlış olduğunu gösterdi.
İşte tam bu esnada El Salvador'dan gelen haberler Bitcoin'dkei inanç sistemini de tekrar değişikliğe götürdü. Bugün henüz 2 ay önce bir değer saklama aracı olduğu belirtilen Bitcoin, yaratıcısının kendisine verdiği görevi yerine getirmek için çalışıyor. Bazı görüşler El Salvador modelinin etik bir hareket olmadığını savunuyor. Fakat yatırım davranışı olarak yapılacak olan şey de tam anlamıyla bu.
Bitcoin değerlemesine ilişkin en popüler model stok akım modelidir (S2F). Model temel olarak Bitcoin arzının sınırlı olması kavramına dayalı. Ancak öncelikle finans dünyasında hiç bir analist altın ve gümüşü bu modelli kullanarak fiyatlandırma yapmaz. Zaten çalışmadığı da görülüyor. Dahası altın ve gümüşe oranla S2F seviyesi çok daha düşük kalan Palladium ya da bir kaç sene önceye kadar Platin gibi bir başka değerli metaller çok daha yüksek fiyatlarda olabilir. S2F modelinin bir başka sorunu da nihai varış noktasında belirtilen Bitcoin fiyatı (trilyonlarla ifade ediliyor). Böyle bir fiyatlamanın ol(a)mayacağı herkes tarafından biliniyor. Ve son olarak bu modelin Bitcoin'e benzer özelliklere sahip kripto varlıklara uygulanmasında çok daha zayıf bir performansla karşılaşılır.
Fakat zaten bir anda bu model gündemden kaybolabilir. Zira artık "değer saklamak için" taşınan ya da kasada tutulan soğuk cüzdanda korunan bir varlıktan ziyade günlük alışverişlere konu olacak bir varlıktan bahsediliyor. Hodl edilmesine gerek yok çünkü akşam eve dönerken 1 kilo muz, 500 gram et, ekmek ve su almak için kullanabilirsiniz. O durumda bu "teoride 2009 model ama pratikte yeni" hayata geçmeye başlayan bu dünyada değerleme nasıl yapılacak?
İşte bu durumda Metcalfe kanunu devreye geçiyor. Tek cümle ile bir network oluştuğunda meydana gelen değer. Tek bir cep telefonu kimseyle iletişim kurulamayacağı için değersizken 2 telefon olduğunda bir network oluşuyor.
Yine El Salvador konusuna gelinecek olursa; Bitcoin'in yasal bir ödeme aracı şeklinde görülmesinden sonra oluşturulan cüzdanlar ve dağıtılacak olan Bitcoinler sonucunda ilk defa gerçek anlamda bir network meydana gelecek. Diasporada yer alanEl Salvador vatandaşları kazançlarını akrabalarına yollarken teorik olarak onlar da bu Bitcoinleri veya Satoshileri (Bitcoin kuruşları diyebiliriz) günlük işlemlerinde kullanabilecek. Fakat bunun olması için hem BTC'nin volatilitesinin gerilemesi ve aslında aralıksız şekilde artmaması gerekli. Zira başka bir kanun Gresham Kanunu kötü paranın iyi parayı kovduğunu ileri sürer. Bu durumda arzı devamlı yükselen ve değeri gerileyen para dolar olduğuna göre El Salvador vatandaşları devamlı artması halinde Bitcoinlerini harcamak yerine piyasadan çekmeyi işlemlerde ise yine doları tecih edebilir.
El Salvador deneyi Bitcoin'in geleceği için önem arz eiyor. Dijital altın teorisi şu anlık zarar görmüş durumda. Satoshi'nin orijinal vizyonuna dönmemiz halinde Bitcoin 10 trilyon dolarlık altın piyasasından pay almak yerine farklı bir dinamiğe bağlı olarak performans sergileyecek.
Kripto paralarda miras tartışması başladı!
Kripto paralarda son durum: Bitcoin 2018'den beri en kötü çeyreğinde!