24 / 12 / 2024

Bitcoin Blockchain ile dünya telif hakları sisteminde yeni dönem!

Bitcoin Blockchain ile dünya telif hakları sisteminde yeni dönem!

İki Türk girişimcisi Hasan Kurtuluş ve Avukat Kadir Kurtuluş tarafından geliştirilen CopyRobo sayesinde notere gitmeden telefon ya da bilgisayar üzerinden sadece bir “tık”la tüm dünyada telif haklarını korumak mümkün olacak.



İki Türk girişimcisi Hasan Kurtuluş ve Avukat Kadir Kurtuluş tarafından geliştirilen CopyRobo sayesinde notere gitmeden telefon ya da bilgisayar üzerinden sadece bir “tık”la tüm dünyada telif haklarını korumak mümkün olacak. Uygulamayı ücretsiz indirmek için copyrobo.com adresine girmek yeterli. CopyRobo ile isteyen herkesin iki esere kadar ücretsiz telif hizmeti alma imkanı bulunuyor 


Proje, eser, fikir, makale, şiir, fotoğraf, sözleşme, senaryo, beste, tasarım ve ses kaydı gibi çalışmaların tek tık ile güvence altına alınmasını sağlayan ve bu sayede dünya telif hakları sisteminde yeni bir çığır açacak olan CopyRobo, hayata geçirildi. İki Türk girişimci Hasan Kurtuluş ve kardeşi Avukat Kadir Kurtuluş’un üç yıl süren ortak çalışmasıyla geliştirilen CopyRobo için 4.5 milyon liralık yatırım yapıldı. Bitcoin Blockchain Teknolojisi ve Nitelikli Zaman Damgası kullanılarak tüm fikri hakların dünya çapında korunmasını amaçlayan CopyRobo sayesinde cep telefonundan tek tuşla birkaç saniye içinde notere gitmeye gerek kalmadan her türlü eser ve çalışma güvence altına alınacak. CopyRobo ile eserin kime ait olduğunu, gün, saat ve tarih olarak ne zaman yapıldığını tüm dünyaya kanıtlayan belgeye sahip olunacak.


Haklarınız güvence altında

CopyRobo mobil ve web uygulamaları sayesinde tüm fikri hakların dünya çapında korunabileceğini söyleyen CopyRobo CEO’su Hasan Kurtuluş, “Sisteme giriş de son derece basit. Uygulamayı telefonunuza indirip isim, soyisim ve e-posta bilginizle üye olmanızın ardından artık CopyRobo’yu kullanabilirsiniz. Hem cep telefonunuzdan hem de copyrobo.com adresinden üye girişi yaparak internetten uygulamayı kullanmak mümkün” dedi. 


Bu noktadan sonra yapılacakları da anlatan Kurtuluş, “Telif Hizmeti almak istediğiniz ülke ya da bölgeleri seçip, belgenizi ya da eserinizi sisteme yüklemeniz gerekiyor. Daha sonra delilinizin gönderilmesini istediğiniz yeri belirleyip başla tuşuna bastığınız anda 60 saniyeden daha kısa süre içerisinde eserinize ait deliliniz size gönderiliyor. 

Sisteme; IOS, Android veya Web (copyrobo.com) uygulamalarından ücretsiz üye olunabiliyor. Bitcoin Blockchain teknolojisinin kullanıldığı ücretsiz üyelikte her ay iki eser veya belgeniz için telif hizmeti alma imkânınız bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin de dâhil olduğu otoriteleri kullanabilmek için hizmet ortalaması 3 TL civarında olan ödemeli üyeliğinizi başlatmanız gerekiyor” diye konuştu.


AB mahkemelerinde de geçerli

CopyRobo hakkında açıklamalarda bulunan Hasan Kurtuluş sözlerine şöyle devam etti:


“Dünyada henüz gelişmekte olan Bitcoin Blockchain teknolojisi ve nitelikli zaman damgalama yöntemi ile eser koruması sağlandı ve ileri bir teknolojik seviyeye ulaşıldı. Copyrobo ile 1 Temmuz 2016 'da yürürlüğe giren AB Dijital Tek Pazar ile ilgili eIDAS yasaları uyumlu zaman damgalama işlemi yapabiliyor. Buna göre Türkiye'de CopyRobo aracılığıyla telif hizmeti aldığınız belge, 28 AB ülkesi mahkemelerinde kesin delil olarak geçerli olacak. Bu sayede ve AB’ye girmeden, sadece AB üyelerinin yararlanabildiği dijital tek pazarın bir kısım faydalarını sağlamış, eserinizi tek tıkla tüm Avrupa mahkemelerinde geçerli olacak şekilde korumuş olacaksınız.”


CopyrightKey ve caydırıcılık 

Her esere CopyRobo sistemi tarafından “@Copyrobo­ExxKtln5g” şeklinde eşsiz bir CopyrightKey numarası verildiğini belirten Kurtuluş, “Bu sayede eser ilgilisinin isim ve iletişim bilgileri ile görülebiliyor. Herhangi bir eser veya belge, noter veya başkaca bir kurum aracılılığı ile ispatlandırılmıs olabilir. Fakat  ihlalciler paylaşımda olan eserin, nasıl ve ne şekilde korunduğunu bilmediği için caydırıcılık söz konusu değildir. Geleneksel telif sembolü © yeterli bir caydırıcılık sağlamamaktadır ki ihlaller artarak ilerlemektedir. Copyrobo CopyrightKey ile eser sahiplerinin inkâr edilemez, yasal otoriteye dayanan bir ispata sahip olduğunu herkese internet üzerinde göstermektedir. Paylaşımdaki eserin arkasındaki yasallığın veya diğer bilgilerin CopyrightKey ile paylaşılması etkili bir caydırıcılık oluşturarak ihlallerin azalmasına yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.


Sosyal medya ile entegre

Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Flickr, Dropbox, Box, Google Drive gibi içerik toplayıcı ve Cloud sitelerle entegrasyonlar yapıldığını ve hukuken güvenli paylaşım imkânının tüm dünyada sağlandığını dile getiren Hasan Kurtuluş, “Dolayısıyla, CopyRobo ile hukuken korunan bilgi her birey tarafından özgürce paylaşılabilecek. Bilgi kabından çıkacak, değerli ya da değersiz olduğu tespit edilerek zaman kaybı engellenmiş olacak. Bilginin değerinin tespit edilebilir olması da gelişimi sağlayacak” açıklamasında bulundu.


Üniversitelerde gelişim ve inovasyon artacak

Sistemin uluslararası alanda da büyük ilgi gördüğünü söyleyen CopyRobo CEO’su Hasan Kurtuluş’un verdiği bilgiye göre, Amerika’da California State Long Beach Üniversitesi ve Vietnam’da Ho Chi Minh üniversiteleri ile anlaşma aşamasına gelindi. İki üniversite de Copyrobo’yu öğrencilerine ve akademisyenlere kullandırarak üniversitedeki paylaşımların ve inovasyonun ciddi şekilde artmasını hedeflemektedir. Bu sayede CopyRobo kullanan tüm üniversite öğrencilerinin eserlerini özgürce ve hukuken korunarak paylaşması sağlanırken, üniversitelerin inovasyon yetenekleri de hızla artırılacak. Türkiye’de de lise ve üniversitelerin Copyrobo kullanımı için gerekli girişimler başlatıldı. Böylece Türk öğrencilerinin de geliştirdiği fikir, proje, tasarım, beste, senaryo gibi eserlerin Avrupa ve dünyada korunması, paylaşımı ve hızla geliştirilmesi için hukuki koruma sağlanmış olacak.


Geri Dön