Kripto Paralar

Bitcoin'i neler bekliyor? Kripto paraların devi değerlenecek mi?

Kripto paralarda meydana gelen değer kaybı bütün dünyada paniğe neden oldu. Kısa vadede piyasanın amiral gemisi olan Bitcoin'in 29-40 bin seviyesinde kalacağı görüşünü savunuyor. Peki Bitcoin'i neler bekliyor? Kripto paraların devi değerlenecek mi?En son geçen haftalarda 30 bin dolara kadar geri çekilen kripto paraların amiral gemisi, bugünlerde 35-38 bin dolar seviyelerinde tutunmak için çalışıyor

Geçtiğimiz sene 70 bin dolar sınırına kadar çıkarak bütün zamanların rekoruna ulaşan Bitcoin bu sene yatırımcısını üzüyor. En son geçen haftalarda 30 bin dolara kadar geri çekilen kripto paraların amiral gemisi, bugünlerde 35-38 bin dolar seviyelerinde tutunmak için çalışıyor.

Uzmanlar, düşüşün bir süre daha sürebileceğini fakat bu değer kaybının orta ve uzun vadeli düşünenler için alım fırsatı yarattığı görüşünü savunuyor. Peki yaklaşık üç aydır neredeyse kesintisiz değer kaybına uğrayan Bitcoin’deki düşüşü tetikleyen unsur ne? İşte bugün herkes bu sorunun yanıtını arıyor. Daha da önemlisi düşüş daha da devam edecek mi, bu seviyeden yatırım yapılmalı mı, satmalı mı? İşte bu soruları yönelttiğimiz kripto uzmanları, geleceğe ilişkin umutlu olduklarına dikkat çekiyor. Fakat kısa vadede dar bir bantta dalgalanma yaşanacağını ileri süren analistlere göre orta ve uzun vadeli düşünenler içinse mevcut seviyeler alım fırsatı sunacak...

FED BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Peki kripto paralar neden bu kadar sert değer kaybına uğradı? Bunun aslında tek cevabı bulunmuyor, fakat en önemli sebep olarak ABD Merkez Bankası'nın 2022'de kaç kez faiz yükselteceği ve faiz artırımlarının ne oranlarda olacağının belirsizliği belirtiliyor.

FED'le ilgili bu belirsizlik, son aylarda kripto paralar dahil olmak üzere bütün dünyada riskli yatırım araçlarının satışına, bu nedenle kan kaybı yarattı. Piyasalar şimdi Mart'ta gerçekleştirilecek olan FED toplantısından çıkacak neredeyse kesin gözüyle bakılan faiz artırımının ne oranda olacağına odaklanmış durumda. Bu beklenti de kripto paraların fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra ABD Sermaye Piyasası Kurulu SEC'in bankalarla Şubat'ta gerçekleştireceği toplantısında spot Bitcoin saklama hizmet ve aracılığına izin verip vermeyeceği de bir diğer belirsizlik olarak dikkat çekiyor. Bu arada kripto piyasasını olumsuz etkileyen enerji krizinin de sürmesi, dünyayı etkisi altına alan jeopolitik gerginlikler de kripto paralara baskılıyor.

'29 BİNİN ALTINA İNMEZ'

Fakat piyasaların bütün bu olumsuzlukları fiyatladığını ileri süren analistler, bu sebeple coinlerin amiral gemisi Bitcoin'in 29 bin dolar seviyesinin altına kalıcı biçimde düşmeyeceğini ileri sürüyor. Bu arada Bitcoin'deki düşüşün kesilmesinin ise diğer beklentisi yüksek coinleri pozitif etkileyeceğine vurgu yapılıyor. Yakın vadede güçlü bir yükseliş ise neredeyse hiç öngörülümüyor. Olası artışların Bitcoin'i 40 binin üzerine taşımaması halinde bunun tepki çıkışı olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Fakat piyasalara ilgili bir iyi haberi de kurumsal yatırımcı tarafı veriyor. Kripto paralara yatırım yapan fonların düşen fiyatlarla coin almaya devam etmesi ya da en azından satış yapmamaları, yakın vade olmasa bile orta ve uzun vadeli bekleyişleri pozitife yükseltiyor.

DÜNYADA 16 BİN COİN VAR

Yine de coinlere ilişkin kafaların karışık olduğu bir dönemden geçiliyor. Bu sebeple uzmanlar, yatırımcıları kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli yatırım yapmaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu arada piyasada yaklaşık 16 bin coin projesi bakılan faiz artırımının ne oranda olacağına kilitlenmiş halinde. Bu beklenti de kripto paraların fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra ABD Sermaye Piyasası Kurulu SEC'in bankalarla Şubat'ta gerçekleştireceği toplantısında spot Bitcoin saklama hizmet ve aracılığına izin verip vermeyeceği de belirli değil. Bu arada kripto piyasasını olumsuz etkileyen enerji krizinin devam etmesi, dünyayı etkisi altına alan jeopolitik gerginlikler de kripto paralar üzerinde baskı yaratıyor.

PARITEX BTC'DE DÜŞÜŞ SÜREBİLİR

Paritex CEO'su Özgür Serkan Uslu, BTC'de düşüşün devam etmesini öngörüyor. 30 bin dolarlar seviyelerinin dönüşün muhtemel seviyesi olacağına vurgu yapan Uslu, “Daha önce 70 bin dolar seviyelerini baz almış ve bu seviyeleri satım yeri olarak açıklamıştık. 69 binden geri çekilme gördük. Bu durumun ana sebebi doların maliyetinin yani borçlanmanın maliyetinin artması ile açıklanabilir. Faiz kararlarının endişeli bekleyişi BTC'nin diğer tüm yatırım araçlarında olduğu gibi düşmesinin temel nedenidir. BTC'nin çekiciliği volativitesinin yüksek olmasıdır. Yeni düşüşlerin gelmesi yeni yatırımcıların iştahını artıracaktır” diye konuştu. Son dönemde yaşanan değer kaybının aslında düşüşün sona erdiği anlamı taşımadığını belirten Özgür Serkan Uslu, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini şu şekilde açıkladı:

"Bu seviyeler yeni alıcılar ile 50 bin dolar seviyelerini görmemizi sağlasa da 20 bin dolar seviyeleri Bitcoin için gerçek yatırım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yeni zirvemiz 120 bin dolar civarı olarak tahmin edilebilir. Benim önerim yatırım için ayrılan miktarın birkaç parçaya ayrılması ve düşüşleri alım fırsatı olarak görmektir. Uzun soluklu düşünen bir yatırımcı mutlaka kazanacaktır.”

BİTAY BTC'DE DİP 29 BİN DOLAR

Bitay Pazarlama, İş Geliştirme ve Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nilay Özmen, orta ve uzun vadeli yatirim stratejisi olanlar için fiyatların oldukça ucuz olduğu bir dönem yaşadığımız görüşünü savunuyor. Bu dönemde iyi proje seçmenin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Nilay Özmen, piyasanın amiral gemisi Bitcoin'le ilgili olarak şu açıklamalarda bulunuyor:

“Bitcoin özelindeki teknik veriler, dip seviyenin 29 bin dolar seviyesi ile 33 bin dolar seviyesi arasında olduğunu gösteriyor. Ancak şu anda güvenli fiyat seviyesi diyebileceğimiz, sekiz günlük hareketli ortalama olan 37.900 dolar seviyesinin üzerindeyiz. 40 bin dolar seviyesinin aşağısındaki her alışı, tepki alımı olarak nitelendiriyoruz.

Fiyat 39,500 - 40,000 dolar seviyelerine geldiğinde, Bitcoin sahibi olanların ne yapacağı piyasa için belirleyici olacak. Sekiz haftalık hareketli ortalama seviyesi olan 42.800 dolar üzerinde kalıcılık sağlanması halinde, yükselis trendinin başladığını söyleyebiliriz."

Özmen, verilere göre, uzun vadeli yatırımcı sayısının yükseldiğini ve 1 BTC üzeri aktif cüzdanların bu fiyat seviyelerinden alım yaptığını ifade ediyor. Kısa vadeli düşünen yatırımcıların ise zararla panik satışları yaptığının altını çizen Nilay Özmen, "Enerji krizi devam ederken ve Bitcoin fiyatı 40 bin dolar seviyesini kıramazken, madencilerin ellerindeki BTC getirilerini satmadıklarını görüyoruz. Bu da bize madencilerin de buradan yükselis beklentisi olduğunu gösteriyor. Rusya, Kazakistan gibi Bitcoin madenciliğinde 2. ve 3. sırada olan ülkelerin madencilere karşı tutumu önemli olacak” diye konuştu.

Gelecek dönemde kurumsal firmaların rezervlerinde tuttukları Bitcoin'leri ne yaptıklarının da izlenmesi gerektiğinin altını çizen Özmen; örneğin, Tesla'nın 49-50 bin dolar seviyesinden aldığı Bitcoin rezervini hala tuttuğunu, Microstrategy'nin 40 bin dolar seviyesinin altını, alım fırsatı olarak gördüğüne ve 25 milyon dolar değerinde BTC aldığına vurgu yapıyor. Bu arada son iki haftadır fonların 35 milyon dolar kadar Bitcoin yatırımı yaptığına da dikkat çekiyor.

Bu noktada volatiliteyi sevmeyen yatırımcıların "bekle ve gör” stratejisi ile 42 bin 800 dolar seviyesinin kırılmasını volatiliteyi göze alanların ise "buy the dips” ismi verilen dipten alım stratejisini sürdürebileceğini belirten Özmen, yatırımcılara şöyle tavsiye veriyor:

"Piyasada tabiri caizse, iskontolu fiyatlar diyebileceğimiz fiyatlar var. Orta ve uzun vade yatırımcılara; belirledikleri iyi projelere yatırım yaparak beklemelerini öneririm. Sepet fon yatırim stratejisini uygulayabilirler; yani DeFi, NFT, Metaverse, Akıllı Sözleşmeler ve Layer 2 projelerinden bir sepet yaparak bu sepete periyodik olarak yatırım yapabilirler. Üç - altı ay gibi vadelerle yaptıkları sepetin getirisine bakarak ilerleyebilirler."

HUOBİ BİTCOİN İZLENMELİ 

Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü'ye göre, BTC için 32 bin dolar seviyelerinden alım denemeleri gerçekleştirilebilir. Son bir ayda 46 bin dolardan başlayarak 32. bin 00 dolar seviyelerine kadar değer kaybeden Bitcoin'in buradan güçlü bir tepki verdi ğini anımsatan Süllü, “Piyasada var olan haber akışları, gelişim ve iyileşme gösteriyor ve kötü haber akışı, bu bant içinde sindirildi. Son bir haftada borsalardan yüklü BTC cıkışları ve stablecoin girişleri oldu. Kurumsal alıcılar yeniden BTC alımlarına başladılar. Şubat ve mart ayları yoğun regülasyon haber akışları ile dolu olacak. Bu nedenle kısıtlayıcı ya da yasaklayıcı söylem ve eylemlere karşılık Bitcoin'de 32.000 dolar seviyesi zarar kes olmakla birlikte bu bölgelerden alım denemeleri yapılabilir. Hatta oluşan teknik görünümde 39.800 doların kırılması ile yükselen üçgen, yüzde 15 potansiyele işaret ediyor ve bu da 45.000 dolara denk geliyor” diye konuştu.

Bu dönemde altcoin yatırımcılarının ise Bitcoin'deki 39 bin 800 ve 40 bin 600 dirençlerini takip ederek seviyelerini belirleyebileceğini söyleyen Beste Naz Süllü, altcoin yatırımlarında Bitcoin'i benchmark' almanın da pratik olacağı görüşünde.

Bitcoin kullanımı yaygın hale geldiğini alternatif yatırım araçları ile korelasyonunun da artmaya başladığını vurgulayan Süllü, gelecek dönem beklentilerini ise şu şekilde açıklıyor:

"Son olarak Bitcoin - S-P500 korelasyonunun 0,65'in üzerine çıkması ile piyasa yönlü hareketler birbirine benzemeye başladı. Yakın dönemde FED kaynaklı belirsizliğin sürmesini bekliyorum. Bitcoin için haftalık grafikte kanal alt bandı 32.000 dolar seviyesinden geçiyor. Bu banda geriledikten sonra Bitcoin güzel bir tepki verdi, fakat henüz yönsüzlük sona erip belirli bir yöne kırılım olmadı. Buna karşın majör direncimiz 40.600 ve 41.100 dolar seviyesinden geçen 200 günlük ortalamanın kırılması ile ayı tuzağı sona erebilir. Daha ötesine geçebilmesi adına SEC, bankalarla Şubat'taki toplantısında spot Bitcoin saklama- hizmet ve aracılığına izin vermesi katalizör olabilir. Ayrıca yine 15 Şubat'ta Senato'da yapılacak Stablecoin görüşmelerinde piyasa için sürpriz ek yaptırımlar da gelmemeli. Böylelikle 50.000 dolar seviyelerine ilk tepkiyi görebiliriz."

ICRYPEX SATIŞ BASKISI SÜREBİLİR

Para Dergisi'nden Esin Çetinel'in haberine göre; Icrypex Araştırma Uzmanı Atakan Kaplan, FED'in faiz artıracağıyla ilgili beklentilerin kripto paralar üzerinde satış baskısı yarattığı görüşünü savunuyor. Senenin ilk gününden itibaren kötü bir performans sergileyen Bitcoin'de, bu kötü performansın en büyük nedenlerinden birinin ABD'den gelen veriler ve açıklamalar olduğunun altını çizen Atakan Kaplan, “Sadece Bitcoin'de değil, Amerika endekslerinde de sert düşüşler yaşanan bir ocak ayını geride bıraktık. Bu durum, son dönemde bolca konuşulan endeksler ile Bitcoin arasındaki korelasyonun da zirve seviyelerine ulaştığı gerçeğinin bir yansıması olarak görülebilir. İçinde bulunduğumuz FED'in faiz artıracağı bu dönemde doların kuvvetlenmesi ve bunun da riskli varlıklardan para çıkışına neden olması bekleniyor. Bu senaryoda kriptolar üzerindeki satış baskısının da bir süre daha devam etmesi beklenir" diye konuşuyor.

Buna rağmen 2021'i 29 bin dolar alt seviye, 65 bin dolar üst seviye olmak üzere yatay bir kanal hareketi yaparak geçirdiğine dikkat çeken Kaplan, BTC kanal alt bandına doğru fiyat hareketlerini sürdürüp 3 bin dolar seviyelerine yakın fiyatlanabileceğinin altını çiziyor.

Geçmişte Bitcoin'in, FED'in parasal genişleme konusundaki kararlarına pozitif, sıkılaşma kararlarına ise negatif tepki verdiğine dikkat çeken Atakan Kaplan, şunları kaydediyor:

“Küresel çapta sıkı para politikalarına dair beklentilerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde, riskli varlık sınıfında olan kripto paraların pozitif ayrışması beklenemez. Ancak enflasyon endişelerinin küresel çapta yoğun olduğu bu dönemde, enflasyona karşı korunma aracı olarak da sınıflandırılan Bitcoin'e kurumsal talebin devam ettiğini; hem dijital varlık fonlarına yaşanan pozitif para akışından hem de yeni alımlara dair haber akışlarından takip ediyoruz. Aynı zamanda zincir üstü verilere baktığımızda şu anki fiyat seviyelerinin uzun vadede yatırımcısini sevindirecek bölgelerde bulunduğunu söyleyebiliriz. Yatirimcılar, küresel çapta sıkı para politikalarına dair beklentilerin doları desteklediğini ve risk iştahını düşürerek riskli varlıklara olan talebi azaltabileceğini unutmadan, uzun vadeyi hedefleyerek parçalı alım stratejisi uygulayabilirler."

BYBIT "2022 PEK PARLAK OLMAYACAK"

Bybit Türkiye Operasyon Müdürü Celil Öztürk, merkez bankalarının 2022 ve 2023 senelerindeki faiz artırım gündeminin hisse senedi piyasaları başta olmak üzere kripto para piyasasında da düşüşü tetiklediğini savunuyor. Bu sebeple riskli piyasa varlıkları için 2022'nin çok parlak olmayacağını belirten Celil Çolak, 2022 yılına ilişkin şu öngörüyü açıklıyor:

“ABD'de ve dünya genelinde yaşanan enflasyon artışı ve bu artışın dramatik boyutlara ulaşması neticesinde, ABD özelinde 2022 sonu, Avrupa özelinde 2023 sonu beklenen faiz artışının bu beklentilerden erken bir dönemde ve kısa aralıklarla birden fazla olacak şekilde gerçekleşeceği beklentisi arttı. Bu artırımlar önümüzde aylarda gerçekleceğe benziyor. Şu an tüm sinyaller, merkez bankalarının 2022 yılı içerisinde birden fazla faiz artışına gideceği yönünde. Bu durum hiise senedi piyasaları başta olmak üzere geleneksel piyasalar ve kripto para piyasasında bir düşüşü tetikledi."

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Kripto para yatırımcıları dikkat! Balinalar en fazla bu Altcoin’lere oynuyor!

Metaverse’ün inşaat ve yapı sektörüne getirecekleri masaya yatırılıyor!

Metaverse çılgınlığı tam gaz: Arsaların yarısı Türkler'de!

Altın yatırımcıları dikkat! Analistler açıkladı! Altın fiyatları haftaya bu seviyeleri...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjde! Yüzde 1'e düşüyor!

Türkiye Ekonomi Modeli açıklandı! Altın, faturalar, enflasyon... İşte detaylar!