BİTED çatısı altında bina yöneticileri bir araya geldi!
Türkiyede her geçen gün daha da önemli bir konu haline gelen bina yöneticiliği, kurulan Entegre Bina Tesis ve Enerji Yönetim Derneği (BİTED) çatısı altında bir araya geldi
Türkiyede her geçen gün daha da önemli bir konu haline gelen bina yöneticiliği, kurulan Entegre Bina Tesis ve Enerji Yönetim Derneği (BİTED) çatısı altında bir araya geldi. Entegre Bina Tesis ve Enerji Yönetim Derneği BİTED Başkanı İsmail Kibici kurucu şbaşkan olarak yaptığı açıklamada şu konulara değindi:
Tesis yönetimi, ofis, konut binaları, endüstriyel, A.V.M, karma binalar ile okul, hastane vb gibi yapılar ile işletmelerin korunması ve değer artırması işidir. Ülkemiz için yeni bir sektör olmakla beraber karmaşık ve spesifik bir çok disiplini içererek ölçek ekonomisi içinde de önemli bir yer tuttuğu ve tutacağı da açık görünüyor. Ülkemizde kentsel gelişimin markalaşarak hızla gelişimi ve marka şehircilik örneklerinin görüldüğü bu yakın zamanda, dünyadaki örneklerine paralel olarak enerji verimliliği ile yenilenebilir enerjiye de önem veren yaşam alanlarının yönetimi noktasında profesyonelleşmeye de gereksinim duyuluyor.
Profesyonel tesis yönetimine zemin oluşturulması bakımından, bu bilgi ve yöntemleri geliştirerek sektörle paylaşmak, müşteri memnuniyeti sağlayacak şekilde bina ve tesis operasyon hizmetlerinin koordine edilip yönetilmesi veya danışmanlık hizmeti verilmesinde standardizasyonu sağlayıcı ve dünyadaki profesyonel örnekler seviyesine taşıyacak oluşumlara önderlik etmek amacıyla ; aşağıda belirtilen Misyon ve Vizyon doğrultusunda :
BİTED
M İ S Y O N U: Yaşam alanlarında Entegre Bina Tesis ve Enerji Yönetim Hizmetlerinin üretimi ve tüketimine makro bir bakış açısı ile yaklaşarak sektörel hizmet sunumunu dünyada ki profesyonel örnekleri seviyesine taşımak, verimliliği artırmaktır.
V İ Z Y O N U: Ülkemizde, yaşam alanlarının yönetiminde Entegre Bina Tesis ve Enerji Yönetim Hizmetleri bilincinin geliştirilmesine sektörel katkıda bulunmak,hizmetin üretimden - tüketim sürecine kadar yön verici, organize edici, yaygınlaştırıcı faaliyetlerde bulunan 2014e ulaşıldığında Ülkemizde sektörümüzün yasal statüsünü tamamlanmasını sağlamak ve dünyadaki sektörel meslek örgütleri ile paralel seviyeye gelmektir.
Misyon ve Vizyon ile Entegre Bina Tesis ve Enerji Yönetim Derneği (BİTED) Mayıs 2011de İstanbulda faaliyetine başladı.
Yukarıda sayılı ve sayılı olmayan yapılar veya işletmelerin yönetim fonksiyonu kurum içi birim veya personel tarafından yapılabileceği gibi, tesis yönetimi konusunda uzmanlaşmış dış tesis yönetim firmalarınca da yapılması mümkündür. Hizmet verilecek alanlar; ofis ve konut binaları olduğu gibi fabrikalar, oteller, otel mülkiyetli konutlar, spor kompleksleri, hastaneler, okullar, hapishaneler, kamu ve özel kurumlarla benzerlerini kapsayan geniş bir alana sahiptir.
Bu alanlarda üretilecek hizmetler, müşavirlik ve operasyonel lojistik tüm hizmetleri kapsar. Bu alanlarda üretilecek hizmetlerden bazılarını sıralamak gerekirse mühendislik, peyzaj, hukuk, gayrimenkul bilgileri, estetik, işletme, teknik, iletişim, T.K.Y, Kaizen, proje metodolojisi v.b birçok disiplinle ilgili olduğu, neticede iyi bir Know-howa sahip olunması gerekeceği kolaylıkla anlaşılacaktır.
Tesis yönetimi hizmeti veren, kurum ve yöneticilerinin öncelikli amacı veya hizmeti insan ve insan dışı kaynakları doğru yönlendirerek verimliliği artıran pozisyonları yaratarak verimliliğin artırılması ile kar maksimizasyonu sağlamaktır.
Tesis yönetim hizmeti verilen alanlarda, proje paydaşlarını:
1) Arsa sahibi,
2) Yapımcı firma,
3) Ziyaretçiler,
4) Tedarikçiler,
5) Kiracılar,
6) Çalışanlar,
7) Ve diğerleri oluşturur
Tesis yönetim hizmetleri değer Odaklı olduğu gibi marka sürdürülebilirliğine direk katkıda bulunarak özelde işletmenin, genelde ise milli kaynakların optimum kullanımını sağlar.
Tesis yönetiminde operasyonel verimliliğin önemsenmesi ile birlikte bu konulara ilişkin yasa ve yönetmelikler yürürlüğe kondukça proje paydaşlarının maliyet bilincinin artması ile birlikte verimliliği artırabilecek Tesis Yönetim firmalarına ihtiyaç artmıştır. Artacaktır da
Bu bilinçle ülkemizde tesis yönetiminin farkındalığına baktığımızda daha çok başlarda olduğumuz görülmekte, ancak şehirler kentsel gelişimlerini markalaşarak hızlı bir şekilde devam ettirmektedir.
Tesis Yönetiminde yer alacak firma ve yöneticilerinin bu süreçte mesleki eğitim alması ve gelişimi sektörün geleceği için büyük önem taşımaktadır.
Kentsel gelişime paralel olarak muhasır medeniyet seviyesini yakalamış ülkelerdeki hijyen, temizlik, güvenlik, binalarda enerji kimlik kartı, havuz, asansör emisyon ölçümleri, çevre hava kalitesi, acil eylem planları, yangın yönetmeliği, özürlülerle ilgili vb hususlarda ki düzenlemelere ilişkin yasa ve yönetmelikler ve hatta sigara içmeme yasası dahil yukarıda sayılı veya burada sayılı olmayanlarda dahil olmak üzere tüm neden ve gelişmelerden dolayı bu düzenlemelerin uygulanması aşamasında Türkiyede yeni teknolojilerin kullanımı ve bu alanlardaki gelişmelerin neticesi olarak Verimlilik ile hükümet düzenlemeleri, yargı kararları doğrultusunda tesis yönetiminde kurumsallaşmış Knowhow sahibi firmalara da ihtiyaç artmaktadır.
Bir taraftan, günümüz yatırımcıları, taşınmazları satın alırken sürekli gelişim prensibi ile taşınmazlarının korunarak gelecek değerlerinin artmasını, en azından korunmasının farkındalığına varmışlardır. Diğer taraftan, yapımcı firma milyonlarca lira harcayarak inşaat projelerini günümüz teknolojileri ile tamamlayaraksürdürülebilir marka yönetiminin önemini bilerek müşterilerine, yatırımcılarına marka olarak sunmaktadır.
Tesis yönetim firmaları ve yöneticileri dünyada özelikle İngiltere ve A.B.D ile Avrupa ülkelerinde çok spesifik sonuçlar elde ederek müşteri memnuniyetini yakalamış durumda bulunuyor. Tesis yönetimi alanında pek çok Ar-Ge çalışması yapılmakta ve yönetici eğitimleri, gerek üniversite gerekse sertifikasyon boyutunda ileri düzeyde önemseniyor.
Yönetilecek olan projede, proje paydaşları ile birlikte belirlenen kapsama göre iş hareketi ile akış planlarını belirleyerek risk planlarının da içeren Yönetim Planların oluşturulması Tesis yönetim firmalarınca veya yöneticilerince öncelik verilen bir iş olmalı ve önemsenmelidir. İyi bir tesis yönetiminin performansı bakımından önem taşır. Çünkü sonrasında tesis yönetim firmalarınca yapılacak operasyonlarda ve risk durumlarında büyük önem taşır.
Tesis yönetimi ister içerden yapılsın, ister dışarıdan bir firma tarafından yapılsın tesis yöneticilerinden genel beklenti,
1) Verimlilik,
2) Maliyet Tasarrufu,
3) Kalite,
4) Yatırımın geri dönüşü,
5) Genel iş stratejisine katkı sağlamaktır.
Beklentilerin bu kadar yüksek olabilecek hizmet alanında, Tesis Yönetim firmalarının da bu konuda yüksek Know-how ve entelektüel sermaye ile insan kaynağına ve sektörel yasal düzenlemeye ihtiyaç duyduğu açıktır.
Tesis yönetiminde en önemli beklentilerden biri verimlilik olduğundan, BİTED olarak gündemimizde olan ve önem verdiğimiz husus Milli Prodüktivite (Verimlilik) Merkezi ile görüşmeler yaparak birlikte neler yapabileceğimizi konuşmaktır. Ayrıca 2014 yılına kadar sektöre ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını arzuluyoruz. Tabidir ki böyle önemli bir çalışmada üniversiteler, diğer sivil toplum örgütleri ve odalar ile sektöre gönül vermiş kişi ve tüzel kişiliklerle yapılacak çalışmalar, insan kaynaklarımızın eğitimi ve sektörün gelişimi bakımından çok önem taşıyor. BİTED olarak biliyoruz ki mesleki eğitim ve belgelendirme önemlidir ve bu alanda iş birliğine hazır bulunuyoruz.
Tesis yönetim firmaları ve yöneticileri, yönettikleri alanlarda enerji verimliliğini artırıcı, daha az enerji ile daha çok iş yapabilme bilincinin oluşumuna katkı sağlarlar. Leed belgeli yeşil binaların yapım amaçlarına uygun yönetimlerini de profesyonel olarak yerine getirmeleri gerekir. Tek başına bu sebep bile tesis yönetim firmalarının ve yöneticilerinin enerji verimliği konusunda bile Ar-Ge yapmaları için yeterlidir. BİTED olarak, bu alanda enerji verimliliği hususunda çalışma yapan firma ve derneklerin çalışmaları ile diğer yandan Enerji Bakanlığının bünyesindeki çalışma ile yasal düzenlemeleri takip ederek önemsiyoruz.
Tesis yönetimi gayrimenkul işletmeciliği ve varlık yönetimi boyutu ile de değerlendirilmelidir. Şöyle ki varlık yönetiminden beklenen getiriyi sağlamak bakımından uzmanlaşmış tesis yönetim firmaları veya yöneticilerinin bu alanda da spesifik olarak yerine getirmeleri gerekecek önemli işleri olacaktır. O yüzden de tesis yönetimini yerine getiren firma ve yöneticiler gayrimenkul disiplinine de sahip olmalıdır.
Varlık yönetimine tabi olacak veya olan gayrimenkullerin mülk yönetiminin optimum şekilde yapılması bakımından,
1) Gayrimenkulün fiziksel özelliklerinin incelenmesi,
2) Yasal durumunun incelenmesi,
3) Pazar durumu incelenerek analizlerinin yapılması,
4) Gölge maliyetlerinin belirlenmesi,
5) Spekülatif ve maniple hareketlerin makro ve mikro olarak belirlenmesi bazı hususlardandır.
Tüm bunların yanında tesis yönetim firmaları ve yöneticileri aşağıda sayılı bazı hususlarda da fizibilite ve muhakeme yaparak doğru bilimsel öneri getirebilmelidir. Tesis yönetim alanında ister kurum olarak ister şahıs olarak yer alın birçok yetenek ve muhakemeye sahip olunması gerekiyor.
1) Binanın çevresi ile birlikte genel fiziki durumu (bahçe, teknik makineler v.b.)
2) Binanın sürdürülebilirliği (içilebilir su, ulaşım, enerji yönetimi v.b.)
3) Ortak alanların işletimi,
4) Binanın ve tesislerin yapısal durumu,
5) Engellilere uygunluğu,
6) Temizlik hijyen durumu,
7) Kiracıların görüşleri,
8) 634 sayılı yasaya uygunluğu da inceleme yapılması gereken spesifik hususları oluşturarak uzmanlaşmayı gerektirir.
Sektörün gelişimi ve dünya örnekleri seviyesine ulaşılması bakımından bu sektörde direk veya indirek yer alan veya yer almayı düşünen sektörün tüm paydaşlarının katkıları bu manada çok önemlidir.
Önemlidir çünkü:
Malum olduğu üzere, inşaat sektöründeki markalaşmanın sürdürülebilirliğine de olumlu katkı sağlayacağı oranda, yatırımların değerinin korunması açısından ve istihdama katkısı bakımından bu sektörde yer alan veya yer almayı düşünen tüm paydaşlarının katkıları bu manada çok önem arz ediyor.
İ L E T İ Ş İ M
WEB : www.bited.org.tr e-Posta : baskan@bited.org.tr