BJK Yönetimi, yeni stat için tarihi bir yapı planlıyor
Beşiktaş İnönü Stadyumu, farklı bir çehreye kavuşmak için İBB ve Anıtlar Kurulu'ndan çıkacak izinleri bekliyor
Dünyanın en güzel konumuna sahip statları arasında yer alan Beşiktaş İnönü Stadyumu, farklı bir çehreye kavuşmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Anıtlar Kurulu'ndan çıkacak izinleri bekliyor.
Siyah-Beyazlı yönetim, yeni stat için tarihi özellikler taşıyan bir yapı planlıyor. İstanbul'un nadide mekanlarından Dolmabahçe Sarayı'nın tam karşısına, bölgenin tarihsel dokusuna uygun butik bir stadın çalışmalarına başlayan Beşiktaş Kulübü, devletten de destek bekliyor.
Yönetim, Galatasaray, Fenerbahçe ve Anadolu takımlarının statlarının imaj tazelemesine katkıda bulunan hükümetin, aynı kolaylığı kendilerine de sağlamasını istiyor. Fulya Projesi'nin açılışına iştirak eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, "Beşiktaş'a güzel bir stat gerekir." diyerek mesaj yollamıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise Başkan Yıldırım Demirören'le görüşmesinde projede doğal denge hassasiyetine dikkati çekmişti. Efsane başkan Süleyman Seba döneminde başlayan yeni stat çalışmaları, Serdar Bilgili ve Yıldırım Demirören'in görevi sürecinde de devam etti. Ancak girişimler Anıtlar Kurulu'na katıldı. 2004'teki değişikliklerle 22 bin kişilik stadın kapasitesi artırıldı. Tadilat sonrası eski açığın üstü kapatıldı ve futbol sahasının etrafındaki atletizm pisti kaldırılarak zemin 4 metre aşağı çekildi. Tribünlere böylece 32 bin futbolsever girebildi.
Koltuğun son sahibi Yıldırım Demirören, hemen kolları sıvayarak iki yeni proje hazırladı. Düşünceye göre; 42 bin taraftarı ağırlayacak futbol arenası, aynı zamanda İstanbullulara kültür merkezi olarak hizmet verecekti. Devlet erkânının doğal silüete uygun bir stat olması yönündeki ısrarı üzerine, proje tarihi bir görünüm arz edecek şekilde yeniden elden geçirildi. Konuyla ilgilenen Siyah-Beyazlı idarecilerden Orhan Saka, şu andaki yönetimin en önemli görevinin stat olduğuna işaret ediyor. Yeni projenin onaylanmaması için hiçbir sebep bulamayan Saka, yeni stadın İstanbul'un tarihsel geçmişine uygun bir yapı olacağını dile getiriyor: "Yeni stadımız öyle devasa bir yer olmayacak. Bize yetecek, üst düzey konforda elit bir yapı olacak. Butik bir stat şeklinde düşündük ve İstanbul'un tarihi yapısına uygun bir anlayışla dizayn ettik. Şimdi izinlerin çıkmasını bekliyoruz. Anıtlar Kurulu'nda çalışmalarımızla ilgili ciddi bir ilerleme kaydettik. Bizim öncelikli hedefimiz de bu stadı yapmak."
Mevcut İnönü Stadı'nda büyük hasarlar var
Beşiktaş futbol takımının maçlarını oynadığı İnönü Stadı, yapısal olarak miadını doldurmuş durumda. 27 Kasım 1947'de kullanıma açılan stadın temelleri 1943'te atıldı. Siyah-Beyazlıların İsveç'in AIK Solna takımıyla yaptığı karşılaşmayla faaliyete başlayan statta, ilk golü efsane başkan Süleyman Seba atarken mücadeleyi Kartal 3-2 kaybetmişti. 63 yıllık bir geçmişe sahip olan stadın, inşaat ömrünün de bitme noktasına geldiği belirtiliyor. 2004'teki tadilat sonrası İnönü'nün çehresi değişse de son durumu hiç iç açıcı değil. Duvarlarda çatlakların meydana geldiğini vurgulayan Hakan Aksoy, "Allah göstermesin en küçük sarsıntıda çok büyük hasar meydana gelebilir." dedi.
Hakan Aksoy (Yönetici): İnsan sağlığı için yenilenmeli
Beşiktaş'ın yeni bir stada ihtiyacı olduğu her haliyle ortada. Artık İnönü Stadı bu haliyle yapısal olarak miadını doldurdu. Allah göstermesin bu yapının yıpranmış haliyle insanları endişeye sevk edecek bir durumu var. Şimdi çalışmalar yapıyorsunuz, zeminden 6 metre aşağı iniyorsunuz su çıkıyor. Duvarlar artık dökülüyor. Biz stadı yenileyelim derken bunları da göz önünde bulunduruyoruz. Devletten destek bekliyoruz. Dünyanın en güzel noktasında bulunan bir stadın bakımlı ve 365 gün faaliyet halinde olması gerekir. Biz sosyal sorumluluk anlamında Kızılay'a, Mehmetçik Vakfı'na destek verdik. Bu konuda Anıtlar Kurulu'nun da bizlere destek olması gerekir. Önceki projeleri iptal ettik. Yeni proje bölgenin tarihsel yapısına uygun olacak. Doğal yapıyı bozmayacağız. Bir de stadın çevresine baksınlar; Swiss ve Ritz Carlton oteli, o bölgenin yapısını bozmuyor mu?
İlhan Durusoy (Eski yönetici): Başka bir yer kabul edilemez
Benim yönetimde bulunduğum dönemde iki proje hazırlandı. Kritik bir bölge orası. Önünde Dolmabahçe Sarayı var. Anıtlar Kurulu, yeni stadın sarayı gölgede bırakmasını istemiyor. Biz de kulüp olarak bunları göz önünde bulundurduk. Devletin, hükümetin bu konuda Beşiktaş'a yardımcı olması gerekiyor. Beşiktaş'a arsa gösterip başka bir alanda stat yapılmasını düşünenler vardı. Bunu camianın kabul etmesi mümkün değil. Beşiktaş'ın özel yeri orası, bırakılmaz. Bir de 1939 yılında o bölge olimpik alan olarak belirlenmiş. Stadyum, basketbol sahası, tenis kortları hepsi var. Şimdi Kültür Vadisi olarak şekillenmiş ve o yapının bozulması istenmiyor.
Sanlı Sarıalioğlu (Eski futbolcu): İzinlerin çıkması için yönetime destek olunmalı
Beşiktaş'ın kesinlikle yeni bir stada ihtiyacı var. Artık maç izlemeye gelen insanlar rahat etmek istiyor. Bu İnönü Stadı'nda yok. F.Bahçe ve G.Saray nasıl yeni bir stada kavuştuysa Beşiktaş için de bu yapılmalı. 100 yıllık bir kulüp böyle bir stada mahkum edilmemeli. İnönü'nün yenilenmesi için gerekli izinlerin bu zamana kadar çıkması gerekirdi. Çıkmaması da komedi. Bazı işler bu ülkede hep yokuşa sürülüyor. Doğal yapıyı bozan ne yerler gördük; onlara izin çıkıyor. Bir de Beşiktaş zaten bu stadı doğal silüete uygun yapacak. Bu iş sadece yönetime bırakılmamalı, bütün camia kenetlenmeli ve gerekirse her şekilde yönetime destek çıkmalı.
Zaman/Temel Yirmişbeşoğlu