19 / 11 / 2024

Blumar projesine koruma kurullarından onay çıkmadı!

Blumar projesine koruma kurullarından onay çıkmadı!

Ataköy sahilinde yapılaşmaya açılmayan son alana inşa edilmesi planlanan 70 metrelik 7 blok için koruma kurulları geçit vermedi ve proje askıya alındı. Bakırköy Belediyesi bu parseli park yaparak halka kazandırmayı planlıyor.




Ataköy sahilde henüz inşaat yapılmayan son parsele koruma kurullarından izin çıkmadı. 70 metre yüksekliğinde 7 blok halinde yapılması planlanan Blumar isimli proje şimdilik askıya alındı. Hem kültür varlıkları hem de tabiat varlıkları kurulları bir gün arayla aynı kararı alarak ‘’parselde fiziki ve inşai faaliyette bulunulmamasına’’ karar verdi. Ataköylüler için sahilde en azından bir parseli kurtarma umudu doğdu. Bakırköy Belediyesi bu parseli park yaparak halka kazandırmak istiyor.


7 BLOK YAPILACAKTI

Üzerinde tarihi Baruthane yapılarının bulunduğu Ataköy sahilindeki 160 Parsel (Baruthane) Emlak Bankası tarafından TOKİ’ye devredilmişti.  TOKİ  de araziyi 12 Temmuz 2010’da ‘restore et, işlet’ modeliyle kiralamak için ihaleye çıktı. 59 bin 800 metrekare parsel,  tarihi yapıların aslına uygun restorasyonu, anıt ağaçların korunması şartıyla yıllık 6 milyon liradan 49 yıllığına, ihaleye tek katılan Çelebican A.Ş.’ye kiralandı. Blumar isimli proje ile parselde 70 metre yüksekliğinde 7 blok inşa edilecekti.


MAHKEME MÜHÜR İŞLEMİNİ İPTAL ETTİ

Parselin içindeki tarihi eserlerle birlikte tek bir anıt ağaç mevcut. Anıt ağaç nedeniyle de şirket inşaat onayını Tabiat Varlıkları Komisyonu’ndan aldı. Ancak İstanbul 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kendilerine sormadan başlatılan inşaatı Bakırköy Belediyesi’ne bir yazı ile bildirerek durdurdu. Çünkü Kültür Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği parselde hem kültür varlığı hem de tabiat varlığı olan alanlarda her iki kurulun da onayı gerekliydi. Bakırköy Belediyesi inşaatı mühürledi. Şirket dava açtı. Mahkeme, iki bakanlık arasındaki protokolün yasadan üstün olamayacağını, karar verme yetkisinin yasa ile tabiat varlıkları komisyonunda olduğunu, inşaatı yapacak şirketin de bu komisyondan izin aldığını belirterek, mühür işlemini iptal etti.


BİR GÜN ARAYLA AYNI KARAR

Şirket tam inşaata başlayacakken bu kez iki kurul bir gün arayla aynı kararı aldı. 09.09.2015 tarihli Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, ‘’Avan projenin uygun olmadığına, proje kurulumuzca onaylanıncaya kadar tescilli parsel üzerinde herhangi bir fiziki ve inşai faaliyette bulunulmamasına’’  karar verdi. Bir gün sonra toplanan İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıkları Komisyonu ise şu kararı aldı;  ‘’1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu olumlu görüşü olmadan inşai faaliyetlerde bulunulması mümkün olmadığından söz konusu eksiklikler giderilinceye kadar komisyonumuzca karar verilmesi mümkün bulunmadığından, inşaatın devamı telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verebileceğinden, eksikler giderilinceye kadar komisyonumuz açısından da söz konusu parsel üzerinde herhangi bir fiziki ve inşai faaliyette bulunulmamasına karar verildi.’’


SON SÖZ KÜLTÜR VARLIKLARINDA

Böylelikle mahkeme tarafından son söz Tabiat Varlıları Komisyonu’na aittir kararı ile inşaat izni verilen Blumar projesi yeniden başa döndü. Komisyon kararı Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna bıraktı. Kurulun başından beri karşı olduğu projeyi kabul edip etmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.


Radikal


Geri Dön