27 / 04 / 2024

Bodrum'da kaçak yapı sorunu büyüyor! İzinsiz ve mühürlenmiş 6 bin 765 bina var!

Bodrum'da kaçak yapı sorunu büyüyor! İzinsiz ve mühürlenmiş 6 bin 765 bina var!

Bodrum'da artan nüfusla beraber kentleşme sorunu büyüyor. Kentte izinsiz ve mühürlenmiş 6 bin 765 bina var. 



Türkiye'nin gözde tatil merkezlerinden olan Bodrum, kontrolsüz yapılaşma sebebiyle şehirleşme noktasına geldi. Yaklaşık 200 bin yerleşik nüfusa sahip olan Bodrum'un nüfusu pandemiden sonra katlandı. Yaz ayları geldiğinde ise Bodrum'un nüfusu 1 milyon seviyesine yükseliyor. 

Fakat ilçenin alt yapısı artan nüfusu karşılamak için yeterli seviyede değil. Bu da çoğu zaman susuzluk, kanalizasyon borularının taşması, zaman zaman elektrik verilememesi gibi sorunların yaşanmasına sebep oluyor.

Gazete Duvar'dan Selçuk Arslan'ın haberine göre; bugünlerde Bodrum’a su veren iki baraj kurumuş durumda ve pek çok mahalleye düzenli su sağlanamıyor. Bodrum’da yeterli alt yapı ve arıtma tesisinin olmaması sebebiyle atık sular pek çok noktada denize akıtılıyor.

Bodrum da kaçak yapı sorunu büyüyor! İzinsiz ve mühürlenmiş 6 bin 765 bina var!

Özellikle pandeminin ardından yaşanan vahşi büyümenin ardından kaçak yapılaşma sorunu da katlandı. Pek çok mahallede tarım arazileri, kooperatif adı altında parselleniyor ve satışa çıkarılıyor. Ardından bu alanlara izinsiz yapılar inşa ediliyor. 

İlçe genelinde izinsiz ve mühürlenmiş toplam 6 bin 765 bina yer alıyor. Bu rakamın yanı sıra 1.000'i aşkın binaya ilişkin yasal süreç sürüyor.

Mühürlenmiş binaların yanı sıra kaçak olduğu belirlenen binalarında da yıkımları yapılıyor. Şu ana kadar hakkında yıkım kararı bulunan bina sayısı 2 bin 768 olarak belirlendi. Yine ilçede 962 adet binanın da yıkımı yapıldı. 

Bodrum da kaçak yapı sorunu büyüyor! İzinsiz ve mühürlenmiş 6 bin 765 bina var!

Bodrum’da belediye tarafından 2023'te 593 yapı izni düzenlendi. Pandeminin ardından Bodrum’da konut ve arsa fiyatlarının değerlenmesi ile beraber yatırımlar da arttı. Farklı şehirlerde faaliyetlerde bulunan firmalar da Bodrum’a gelerek inşaat yapmaya başladı. Yüksek gelir getirisi sebebiyle projelerde fazla yapı veya mevzuata aykırı yapılaşma da oluşuyor. 

İlçedeki kontrolsüz büyümeyi tetikleyen bir etken de 2018'de çıkarılan imar affı oldu. Kaçak yapılaşma oranın yüksek olduğu ilçede, 50 bin yapı imar affından faydalandı. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak yapılaşmaya karşı mücadele etmenin asli görevleri olduğuna dikkat çekerek, gerekli yasal süreçlerin tüm kaçak binalar için uygulandığının altını çizdi. 

Bodrum da kaçak yapı sorunu büyüyor! İzinsiz ve mühürlenmiş 6 bin 765 bina var!

Ahmet Aras, konuya ilişkin açıklamasında "Bodrum’da kaçak yapılaşmayı önlemek için yetki ve imkanlarımız çerçevesinde tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir taraftan tespitler sonrası mühürleme işlemlerimiz devam ederken diğer taraftan da yıkım kararı alınan ve yasal süreçleri tamamlanan yapıların yıkımını yapıyoruz. Belediye olarak tüm gayretimiz, şehrimizin geleceğinin korunması" ifadelerini kullandı. 

Tüm tebligat ve açıklamalara rağmen kaçak ve ruhsatsız inşaatlara beton döken firmaları da tespit ettiklerini dile getiren Aras, "Zabıta ekiplerimizce gerekli tutanaklar tanzim edilerek Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddelerince para cezaları uygulanıyor. Yarınlarımız için kaçak yapılaşma ile mücadelemizi sürdüreceğiz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Milli Emlak'tan Yalova'da yüzde 20 indirimle 4 kat imarlı arsa!

Ankara'da yatırımcılar en çok bu ilçelere yatırım yapıyor! 

Türkiye'de yaşayan yabancı nüfusu Komşu’yu da solladı! Yabancılar 1 milyon 518 bin 462 konutu kullanıyor!


Geri Dön