Kira

Bodrum'da kiralar yüzde 70 arttı! Günübirlik kiralar 1 milyon TL'yi buldu!

Tatil sezonunun açılmasıyla beraber tatilcilerin gözdesi Bodrum'da daire ve villa fiyatlarında da artış yaşandı. Yüzde 70’leri aşan söz konusu bu artışların yaşandığı ilçede, bazı bölgelerde günübirlik kira fiyatları 1 milyon TL'yi buldu.

Muğla'nın en sevilen ilçeleri arasında yer alan Bodrum'da, konut satışı bir önceki senenin ilk çeyreğine göre yüzde 16 oranında düşerken, merakla beklenen yaz sezonun da gelmesiyle sezonluk daire ve villa fiyatlarında haraketlilik yaşanıyor. Yeni sezonda lüks villaların günlük kiraları 1 milyon TL'yi buluyor. 


'KİRALAMALARDA DÜŞÜŞ VAR'

2020'de tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası büyük şehirlerden çok sayıda göç alan Bodrum’da hem yapılaşma hızı hem de konut fiyatları büyük bir artış göstermişti. Söz konusu bu artış, satılıklarda olduğu gibi sezonluk ev ve villaların kira bedellerini de etkilemişti. Bodrum'da yüzde 100'ü aşan artışlar yaşanmıştı.

Yaz sezonun Nisan'da başladığı tatilcilerin gözdesi Bodrum’da, değişen bir şey yok. Sezonluk kiralıklarda geçtiğimiz seneye göre yüzde 70 oranında bir artış görüldü. Söz konusu bu artış bazı bölgelerde de konutların niteliğine göre yüzde 100’a ulaştı.

Gazete Duvar'dan Selçuk Arslan imzalı habere göre Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği (BEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Zeki Öztuncay konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Satılık ve kiralık konut fiyatlarına baktığımız zaman geçen yıla göre enflasyon oranına paralel olarak yüzde 70 civarlarında fiyat artışları görüyoruz. Fakat çok özel konutlarda yüzde 100’e ulaşan artışlarla da karşılaşmamız mümkün. Burada önemli olan talep edilen fiyatlara kiracıların bulunmasıdır. Şu esnalarda bölgemizde kiralamalarda düşüşler de yaşanıyor. Bu bağlamda konutlarına kiracı ya da satıcı çıktığında belirlenmiş olan fiyatlar üzerinden indirim yaşanıyor ve uzlaşı yoluna gidiliyor. Söz konusu bu fiyat artışlarıyla birlikte insanların 4 ay tatil yapma imkanı da kalmadı. Bu sebeple 4-5 aylık kiralama talepleri de azaldı. Bu yıl her ne kadar fiyatlarda artışlar yaşansa da kiralık konut sayısında düşüşler var" ifadelerini kullandı.

KİRA ARTIŞINA ENFLASYON ETKİSİ

Atayolu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp Kaya da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda kiralıklardaki artışa enflasyonun direkt etki ettiğine değindi. Yükseliş gösteren banka faizlerinin direkt olarak alım gücünü zorlaştırdığını dile getiren Ragıp Kaya, söz konusu bu durumun kiralıklarda fırsata dönüştüğünü kaydederek, “Konut sahipleri doğal olarak ev kiralarını aylık ihtiyaçlarını baz alarak yükselen fiyatlara karşı bir direniş psikolojisi içindeler. Bizler hem konut sahibi hem kiracı haklarını eşit şekilde savunmada yükümlüyüz. Kira bedellerinin artışında en eleştirdiğimiz nokta, artışların biz gayrimenkul uzmanlarının fikri baz alınmadan 'komşum şu fiyata verdi" algılarıyla belirlenmesi. Bu noktada bir denetimsizlik hali mevcut" diye konuştu.

'FİYATLAR ARTTI TALEP AZALDI'

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu sezon taleplerin az olduğunu dile getiren Ragıp Kaya, şöyle konuştu: “Tabi Bodrum’da en önemli nokta, yaz aylarının gelmesiyle tatil için gelen günlük, aylık ve haftalık, sezonluk gayrimenkul kiralamaları. Geçen yıla göre, yazın başında olmamıza rağmen arz çok olsa da talepler oldukça düşük. Yaz fiyatları genel olarak yüksek oluyor, bunun nedeni çoğunlukla kış aylarında boş kalmış olan konutların yazın açığı kapatması durumu. Konut sahipleri sezonluk evlerini geçen senelerde istedikleri fiyatlara kiralamalar yapabildiler. Bu yıl ne yazık ki ekonomi buna pek müsaade etmeyecek gibi görünüyor. Gayrimenkulde kiralamalar mülkün satış değeriyle ölçülür, söz konusu bu satış değerleri mülkün konumu, metrekare büyüklüğü, deniz manzarası, emsalleri, denize olan mesafesi gibi durumlar göz önüne alınarak belirleniyor. Aynı konumda olan iki emlak varsayalım, aralarında ciddi fiyat farkları oluşabiliyor, bu da tamamen söz ettiğimiz konutun özelliklerinden kaynaklıdır."

Kaya, açıklamasında Bodrum’da 1 milyon TL'ye gecelik verilen konutların olduğunu ve bunun üst segment yapılar olduğunu dile getirerek, “Bodrum genel olarak gayrimenkul satış kiralama şeklinde en çok tercih edilen üst segment bölgeler arasında yer alıyor. Gecelik 1 milyon TL'ye kiralanan konutlar var. Daha yükseğe kiralanan konutlar da var. Bu tip malikaneler, ultra lüks konutlar, denize sıfır villalar, 10 bin metrekare içinde çiftlik evleri, kendine özel plajı hatta iskelesi olan konutlar, belli konseptlere sahip projeler gibi çeşitli yüksek bütçelere hitap ediyor. Bu nedenle gelir düzeyi iyi olanların talebi de oldukça yüksek. Bu da normal değerde kiralanabilen günü birlik, haftalık ya da aylık normal düzeydeki gayrimenkullerinde fiyatlarının artışına neden olabiliyor. Söz konusu bu durumu halka indirgemek çok doğru olmaz. Söz konusu bu durum konutu bu fiyata kiraya veren ile kiracı olacak kişilerin ekonomik olarak hiçbir sorun yaşamadıkları anlamı taşıyor. Yani iyi kazanç sağlayan insanlar, böyle yerleri kiralayabiliyor" dedi.

'FİYATLAR ARASINDA ÇOK FARK VAR'

Konuyla ilgili olarak önemli açıklamalar yapan TÜRSAB Bodrum Bölge Temsilcisi Mustafa Demir de basınla buluşmasında konuyu gündeme getirmişti. Hizmet ve fiyat dengesine değinen Demir, "İnsanların ödedikleri para karşılığında ne gibi hizmet beklediklerine göre fiyatlar farklılık gösteriyor. Standart 2 oda 1 salon konaklamayla, kendine özel yüzme havuzu olan, denize sıfır olan ya da büyük bir tesisin içerisindeki villa fiyatları arasında çok fark var. Sezonda konutlarda günlük kiralık bedeli 2 bin 500 Türk Lirası'ndan başlıyor, villalarda ise bu rakam 1 milyon Türk Lirası'na kadar çıkıyor" dedi.

 

Tuğla fiyatları ne kadar? Tuğla seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Çimentoya yeni zam iddiası! 

Mağdur ev sahibi: Bizi bezdiren kiracılar tahliye edildikten ev bulamayacak!