Sektörel

Bodrum'da konut fiyatları Avrupa başkentlerinin 3 katına çıktı!

Tatilcilerin gözdesi Bodrum’da konut fiyatları Avrupa başkentlerinin 3 katına çıkarken hem yaşanan bu durum hem de altın vize yabancı yatırımcıları Avrupa'ya yöneltti.

 

2020'de tüm Dünya’yı etkisi altına alan ve dengeleri adeta alt üst eden koronavirüs pandemisi sonrası büyük şehirlerden çok sayıda göç alan Bodrum’da hem yapılaşma hızı, hem de konut fiyatları oldukça arttı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre gelen talebe bağlı şekilde Bodrum’un dört bir tarafında çok sayıda konut inşa edildi. İlçede hızla artan konut fiyatları, Avrupa başkentlerindeki rakamları bile aşma noktasına ulaştı.

Son iki senedir hayatın tüm alanlarında etkisini gösteren ekonomik kriz ve yüksek enflasyon sonrasında bankaların faiz oranları da artınca, Türkiye genelinde olduğu gibi Bodrum’da da emlak sektöründeki hareketlilik yavaşlamaya başladı. . Söz konusu ilçedeki konut satışları, geçen senenin ilk çeyreğine göre yüzde 16 azalırken, ülke genelinde bu azalma yüzde 1.3 şeklinde gerçekleşti. 

Kenttv'den Hamdi Yörür'ün haberine göre konut satışlarında yaşanan bu azalmalar, inşaat sektörünü de olumsuz şekilde etkiledi. Yarımada’da inşa edilen binlerce konut alıcı beklerken, inşaat firmaları da 2021–2023 dönemindeki üretim hızını yavaşlattı. Bodrum'da faaliyet gösteren bazı inşaat firmalarının ellerindeki stokları paraya çeviremeyince son dönemlerde finansman sorunu yaşadıkları kaydedildi. 

KREDİ İLE KONUT SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER ETKİLENİYOR

Bodrum Ticaret Odası’nda Başkan Yardımcılığı ve İnşaat Sektörü Meslek Komitesi üyeliği yapan İbak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkaya sektör ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında Bodrum'da özellikle banka kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kesimde bir azalışın olduğuna değinen Akkaya, şöyle konuştu:

“İnşaat sektörünün son bir sene  içerisinde bir duraksamaya girdiğini belirtebiliriz. Bodrum da ülkemizdeki ekonominin bir parçası olarak bu durgunluktan etkileniyor. Buna bağlı şekilde inşaat sektörünün evvelki motivasyonunun olmadığını da görüyoruz. 2021–2023 arasındaki çok hızlı satın alma ve yeni yapı yapma iştahının da azaldığını görüyoruz. Fakat eğer Tapu Müdürlüğü ve ilçedeki emlakçılardan soruşturma yaparsanız emlak sektörünün çok etkilenmediğini görürsünüz. Yaşanan bu gerileme belki yüzde 10 civarındadır. Durumdan etkilenen satın alıcılar, banka kredisi kullanan satın alıcılar. Son 3 ayda konut kredilerinde yüzde 48 ile 55 arasında bir azalma var. Söz konusu bu oran belki de Bodrum’da yüzde 80 civarında. Bizdeki konut alıcıların talep etmiş oldukları krediler İstanbul’daki orta hallinin aldığı konutlar gibi değil, fiyatlar oldukça yüksek. Bankaların da bu tür konutları kredilendirme arzusu zaten yok. En yüksek krediler 2,5– 3 milyon TL civarında oluyor. Bundan yararlanıp konut alanların sayısı Bodrum’da yüzde 80 azaldı ama total içinde bunların sayısı az olduğu için Bodrum’daki emlak satışlarındaki azalması yüzde 10 mertebesinde görebiliriz.”

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİR FİNANSMAN SORUNU VAR”

Konut satışlarında yaşanan azalmanın inşaat sektöründeki motivasyonun azalma oranını vermeyeceğini dile getiren İbrahim Akkaya, “Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe bir finansman sorunu var. Biz inşaat sektörü olarak faaliyetlerimizin tamamını sattıklarımızla finanse etmiyoruz. Çok önemli bir kısmını bankalardan kredi çekerek finanse ediyoruz. Son dönemlerde bankalar inşaat firmalarına kredi sağlamada pek istekli değiller. Bu gerçekten hareketle, Bodrum’daki inşaat sektöründe bir yavaşlama olduğunu belirtebiliriz. Son 10 ay içindeki gelişmelerin önümüzdeki aylara yansımaları daha olumsuz olma ihtimali vardır. Özellikle A+ konut değil de onun altında olan orta hallinin alamayacağı ama iş insanının veya beyaz yakalının alacağı konut grubuna taleplerin azalacağını düşünüyorum. Olumlu bir gelişme olarak da Avrupalı konut alıcılarının son zamanlarda tekrar Bodrum’a yöneldiklerini görüyoruz. Bu da sektöre bir hareketlilik getirebilir.” diye konuştu.

Açıklamasında inşaat firmalarının ekonomik anlamda zor günler yaşayıp iflas etme aşamasına geldiği söylentileri ile ilgili de açıklamalar yapan BODTO Başkan Yardımcısı Akkaya, sözlerini şu cümlelerle noktaladı; “Bu şekilde ekonomik yavaşlamalarda bir sürü şehir hikayeleri anlatılır. Benim şahit olduğum bir şey yok fakat ekonomi zayıfladığında, krediye paraya ulaşmak zorlaştığı zaman firmaların zora düştükleri hikayelerini sık sık duyacağız. Satış olmadığı zaman bankadan da paraya ulaşamayınca çekler döner, ödeme taahhütleri yerine getirilemez. Bizim sektörümüz neredeyse kapalı bir sektör. Herkesin birbirinden alışveriş yaptığı, derinlikli olmayan bir sektör. Umarım bu duruma gelmeyiz fakat muhtemel sonuçları böyle olabiliyor.”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Şube Başkanı Sevil Ece Gümüş Kapar da yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Bodrum'da şu an en ucuz konutlar Mumcular bölgesinde satılıyor. Orada fiyatlar 1+1 daireler için 2 milyon liradan başlıyor. Bu da yaklaşık olarak 70 bin avroya denk geliyor. Bodrum'daki en pahalı konut da Bodrum'un en iyi sitelerinden birinde, özel sahili olan bir sitede. Orada en yüksek fiyatlı konutlar da 35 milyon avro civarındadır." 


ALTIN VİZE, AVRUPA’YA YÖNELTİYOR

Yaptığı açıklamada alıcıların yurtdışına yatırım yapmasında altın vizenin çok etkili olduğunu dile getiren TÜGEM Bodrum Şube Başkanı Sevil Ece Gümüş Kapar, sözlerine şu şekilde devam etti:  “Altın vizeyle Avrupa'da oturum hakkı sağlanıyor. Günümüzde Bodrum'a yatırım yapacak olan yatırımcıların bir bölümü bu altın vizelerini ayarlamak için konut almaya başladılar. Altın vize almak amacıyla 250 bin avrodan başlayan fiyatlar var. Örneğin, Yunanistan Bodrum'a en yakın olan ilk ülkedir ve Atina'dan 250 bin avroya bir konut aldığınız zaman altın vize sahibi oluyorsunuz. Bu size Avrupa serbest dolaşım hakkı tanıyor, oturum izni veriyor, eğitim alma hakkı da veriyor, sağlık sektöründen yararlanabiliyorsunuz. Orada bir iş yapmak için farklı prosedürlere ihtiyacınız var fakat yaşamak için altın vize yeterlidir. Ayrıca İspanya 500 bin avroya altın vize veriyor.”

Bodrum’daki gayrimenkul fiyatlarının Avrupa başkentlerinin üzerine çıktığını dile getiren Kapar, “Bodrum'daki konut fiyatları, Avrupa'daki başkentlerinin şu anda neredeyse 3 katı diyebilirim. Örneğin, Barselona'da en iyi caddelerinde 2 oda 1 salon daire almak istediğinizde bugün 350 bin Euro ile 400 bin Euro civarında konut  bulabilirsiniz. Bodrum'un en iyi merkezlerinde 2 oda 1 salon konut fiyatları bugün minimum 700 bin Euro civarındadır. Bu da yurt dışına olan yatırımı arttırıyor.” dedi.
 

Konutta KDV yüzde 1'e düşürülsün önerisi Meclis'te: Dar gelirli ve orta gelirliler de konut alabilsin!

Yabancıların yüzde 43,8'i vatandaşlık almak için konuta yatırım yaptı!

GYO'lar sadece konut üretmiyor: Ekonomiye, yatırımcıya ve diğer sektörlere de fayda sağlıyor!