Bodrum'da yıkılması beklenen iskeleye ihale açıldı!
Bodrum Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü, `kıyı şeridinin doldurulduğu ve iskele yapıldığı' için yıkım kararı verdiği yerde iskele ve dolgu yapımı için ihale açtı
Hazırlanan raporda otelin deniz tarafında, izin almadan ahşap iskele, güneşlenme terası ve kıyı düzenlemesi yapıldığı, denizin doldurulduğu ve çevre kirliliği yaratıldığı vurgulandı.
Bodrum Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü, Gündoğan'da yapılan Bodrum Blue Otel'in kıyı şeridini doldurması ve iskele yapması üzerine geçtiğimiz yılın temmuz ayında Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'na yıkımın gerçekleştirilmesini istediklerini belirtti; bu yıl ise zaten mevcut olan iskele ve dolgu yapılan yere, yeniden iskele ve dolgu yapımı için ihale açtı.
Gündoğan Kızılburun mevkiinde yapılan Bodrum Blue Otel'le ilgili Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tayin ettiği bilirkişi, 20 Temmuz 2009 tarihli raporunda, özetle şu tespitte bulundu:
"...Fokus Turizm İnşaat ve Danışmanlık Tic. A.Ş.'nin, Blue Otel adıyla inşa ettiği bloklar ve çevre düzenlemesi ile ilgili olarak; gerekli makamlardan 49 yıllığına süreli bağımsız ve sürekli nitelikte üst kullanım izni alarak inşa ettiği bloklar ile çevre düzenlemesinde, onaylı ve ruhsatlı proje ile eklerinin dışında kaçak yapılaşma gerçekleştirdiği; kıyı bandındaki yürüyüş yolunun, imar planındakinden farklı bir yerde yapıldığı; blokların onaylı ve ruhsatlı proje kotundan yüksek inşa edildiği; deniz tarafında, hiçbir şekilde izin almadan, ahşap iskele, güneşlenme terası ve kıyı düzenlemesi yaparak, kıyı kenar çizgisini ihlal ettiği, taşıma yoluyla dışarıdan getirttiği kumları doğal kayaların denizle buluştuğu banttan itibaren sığ alanlara dökerek denizi doldurduğu, ahşap iskele, güneşlenme terası ve kıyı düzenlemesi yapmak için çelik boru dikmeleri çakıp, üzerlerine çeşitli çelik profillerle platform oluşturmak suretiyle denize tecavüz ettiği; görsel anlamda çevre kirliliği yarattığı; bu çalışmaların tümünün İmar Kanunu, Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın genelgelerine aykırı çalışmalar olduğu sonucuna varılmıştır."
Minareyi çaldılar kılıfını hazırlıyorlar
Gündoğan Belediyesi'nden Bodrum Kaymakamlığı'na, Muğla Valiliği'nden bilirkişi raporlarına kadar herkes yazılı resmi başvurularında yapılan kıyı dolgu işleminin yasadışı olduğunu, tesis ve iskelelerin yıkımının gerçekleştirilmesi gerektiğini birbirine yazdı durdu. Ancak sonunda Bodrum Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü, dolgu işleminin yapımı ve iskele yapımı için ihale açılmasına karar verdi. Bodrumlu sivil toplum örgütlerinden Mavi Yol Girişimi ve Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği yetkilileri, yıkım kararının uygulanmasını beklerken, ihale açıldığını öğrendiklerinde büyük bir şaşkınlık yaşadı. İlan metninden ihalenin 13 Nisan 2010 tarihinde Bodrum Mal Müdürü'nün odasında gerçekleşeceğini belirten sivil toplum örgütü temsilcilerinden Sema Höcek, "Devlet yıkmayı başaramadı, en sonunda çareyi, zaten yapılan iskele ve dolgu alanı için yeniden ihale açmakta buldu. Yani yapılan yasa dışı işleme yasal kılıf bulma yoluna gittiler. Minareyi çaldılar şimdi de kılıfını hazırlıyorlar. Denize doğru 10 metrelik bir alanı da işgal ettiler. Savcılık da konuyla ilgili incelemesini tamamlamak üzere" dedi. Bilirkişi raporuna göre yapılan çalışmaların tümünün İmar Kanunu'na aykırı olduğu ortaya çıktı.
ÖNAY YILMAZ/Milliyet