Bodrumlu yerel yöneticiler imar yetkisi istiyor
Bodrum'un çevre düzeni planına sivil toplum örgütleri, siyasiler ve seçilmişler karar vermeli.
Bodrum'un Ortakent Belde Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Yarımadası'nın 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı'nın sivil toplum örgütleri, siyasiler ve seçilmişlerin ortak kararıyla yapılmasını istediklerini söyledi. Kocadon, Ortakent Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Danıştay 6. Dairesi'nin, Bodrum'un "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" ilan edilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Danıştay kararının, Bodrum'u olduğu kadar yerel yöneticileri de ilgilendirdiğini ifade eden Kocadon, şöyle konuştu: "Karar, artık kimsenin durup dururken yaşadıkları topraklardaki imar yetkisini yerel yöneticilerin elinden alamayacağını ortaya koydu. Bodrum Yarımadası'nın 25 binlik Çevre Düzeni Planı'nın sivil toplum örgütleri, siyasiler ve seçilmişlerin ortak kararıyla yapılmasını istiyoruz. Ayrıca binlik ve 5 binlik plan yapma yetkisi de yerel yönetimlerde olmalı. Böyle olursa sorunlar çözülür."
Mehmet Kocadon, Bodrum'un bir marka olduğunu ve bunun Bodrum halkının mücadelesiyle gerçekleştiğini vurgulayarak, "Bodrum markası elimizden alınmak isteniyor. Elimizden alınmak istenen sadece Bodrum Yarımadası'nın ismi değil, yarımadanın kıyı bandı ve Milli Emlak arazileri" dedi. Kocadon, şöyle devam etti: "Kültür ve Turizm Bakanlığı, (Bodrum'un altyapı sorunlarını çözeceğiz) diye imar yetkisini elimizden almıştı. Ancak 1.5 yıl sonra bile yerel yönetimlerimiz kendi imkanlarıyla altyapı sorunlarını çözmeye çalışıyor. Biz yerelden yönetilmenin her zaman olumlu sonuç vereceğine inandık. Bodrum bugünlere Bodrum'da yaşayan, Bodrum'a gönül veren ve Bodrum halkının seçtiği yerel yöneticilerle geldi."
Bodrum'un "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" ilan edilmesine karşı açtığı davada, kimsenin yanında olmadığını ifade eden Kocadon, "Bodrum'un siluetini kimseye bozdurmayacağım. Doğal dokuyu betona teslim etmeyeceğim. Doğayı koruyarak turizmde kalitenin artacağına inanıyorum. Davayı açmakta haklıydık ve yürütme durduruldu. Bodrum'un geleceğini Ankara'ya tasarlatmayacağız" diye konuştu. Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Mahmut Yıldırım ise 1/25 binlik plana 7 bin kişinin itiraz ettiğini ve yüzün üzerinde dava açıldığını belirterek, "Hiç kuşkusuz bu kararla bir zaman kaybı olacak. Ancak Bodrum'un tamamını kaybetmektense biraz zaman kaybetmeye razı olmamız lazım. Bodrumlular'a rağmen bir plan yapıldı. Bu konu Bodrumlularla tartışılmıyor" dedi.