Genel

Boğazda üç yalı birden el değiştirdi! 39 milyon 500 bin dolara!

Clifton Yalısı Torunlar Grubu Başkanı Aziz Torun tarafından satın alınırken, Koza-İpek Holding Başkanı Akın İpek Bebek’te bir yol yalısının, Bursalı tekstilci Erol Türkün de Anadoluhisarı’nda bir yalının sahibi oldu

Boğaz’ın en görkemli yalılarından olan Clifton Yalısı Torunlar Grubu Başkanı Aziz Torun tarafından satın alınırken, Koza-İpek Holding Başkanı Akın İpek Bebek’te bir yol yalısının, Bursalı tekstilci Erol Türkün de Anadoluhisarı’nda bir yalının sahibi oldu. Yalıların toplam satış bedeli 39 milyon 500 bin dolar.

Boğaziçi’nde 366'sı tarihi eser niteliğinde, 234’i de kâgir olmak üzere toplam 600 yalının yer alıyor.

Yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın en prestijli ‘ev’leri arasında yer alan Boğaziçi yalıları geçen ay gerçekleşen üç sürpriz satışa ev sahipliği yaptı. Son dönemin yıldızı en parlayan gayrimenkul yatırımcılarından Torunlar Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ile birlikte, Koza-İpek Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek ve Bursa kökenli Türkün Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün aldıkları yalılarla Boğaziçi’nin yeni sakinleri arasına katıldı.

Yalı haberlerini en iyi duyuran yayın olarak öne çıkan Ekonomist’in ulaştığı bilgilere göre bir süredir satış masasında olan Kandilli’deki görkemli Clifton Yalısı, 14 Ekim 2010 tarihi itibari ile Torunlar Grubu Yönetim Başkanı Aziz Torun’a geçti. 19’uncu yüzyılın sonlarında inşa edilen tarihi Clifton Yalısı için Torun’un 11.5 milyon dolar ödeme yaptığı belirtiliyor. Ayşe Nilüfer Hayat(İsvan) ve Ömer Kemal İsvan’ın hissedarı olduğu yalının sahibi Aziz Torun, “Yalıyı oturma amaçlı satın aldım” diyor. Torun’un şu anda kagir binadan oluşan yalıyı eski haline uygun olarak yeniden inşa etme konusunda Anıtlar Kurulu’na baş vurduğu gelen haberler arasında.

Torun’un yeni komşuları kim
980 metrekare arasa içerisinde yer alan Clifton Yalısı, 200 metre taban oturumlu iki katlı kagir bir binadan oluşuyor. Kayıkhaneler dahil 950 metrekare kullanım alanına sahip olan Clifton Yalısı, bu özelliği ile Boğaz’ın en nadide yalılarından birisi olarak gösteriliyor 

Tarihte İngiliz Clifton Ailesi’nin yaşadığı yalı 1890 ve 1914 yıllarında iki kez yangın geçirdi. Clifton Yalısı’na komşu olan isimler arasında Fuat Bayramoğlu, Yalçın Sabancı, Hasan Aslanoba, Togay Bayatlı, Şevket Sabancı ve Uğur Mengenecioğlu yer alıyor. 
Boğaz’daki yalı piyasasının en ektin isimlerinin başında gelen Ayıkcan Emlak’ın sahibi Yüksel Ayıkcan, yaklaşık dört yıldır satışta olan Clifton Yalısı’nın eski halinin hayata  döndürülmesinden sonra değerinin 25- 30 milyon doları bulacağına işaret ediyor. 
İpek, yol yalısı aldı

Boğaz’da yalı operasyonuna imza atan bir diğer isim de bünyesinde Bugün Gazetesi. KanalTürk, Bugün TV, Koza Altın İşletmeleri ve Koza Davetiye gibi farklı işkollarında faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde toplayan Koza-İpek Holding’in patronu Akın İpek oldu.

İpek,  İstanbul'un gözde semti Bebek'te bulunan Handan Aksu ve kızı Suzan Aksu'ya yol yalısını 21 milyon 500 bin dolara satın aldı. 2 bin 700 metrekare arsa içerisinde yer alan bu yol yalısı 700 metrekare kapalı alana sahip. Buna ek olarak 150 metrekare büyüklüğünde müştemilat bölümünün de yer aldığı yalının bahçesinde basketbol sahası, açık yüzme havuzu ve bir de sera bulunuyor.

Bursa’dan A. Hisarı’na
İstanbul Boğazı’nda yalı sahibi olan işadamı kervanın son katılan bir başka isim ise bünyesinde tekstil ağırlıklı 11 şirketi barındıran Bursa kökenli Türkün Holding’in patronu Erol Türkün. Türkün, Anadolu Hisarı’nda Ömer Veysel Midil ile Veysel Dursun’un hissedarı olduğu yalıyı 6 milyon 200 bin dolara satın aldığı belirtiliyor. 464 metrekare arsa içerisinde iki tattan oluşan bu yalı; 380 metrekare kullanım alanına sahip.

Türkün Ailesi, Bursa’nın en eski tekstilcilerinden. Şirketin temelleri 1932 yılında Ali Vehbi Türkün tarafından atıldı. 1947 yılında ikinci kuşağı temsilen Sadettin Türkün, babası Vehbi Türkün’den işleri devraldı. Almanya’daki tekstil eğitimini tamamlayarak 1976 yılında yurda dönen üçüncü kuşağı temsilen Erol Türkün, babası Sadettin Türkün’de desteğini alarak sekiz tezgahla kendi adını taşıyan Erol Türkün firmasını kurarak tekstil üretimine başladı. Erol Türkün, bugün 650 çalışanı ile iplik,dokuma,boya ,baskı ve ev tekstili konfeksiyonu dallarında üretim,  yurt içi ve yurt dışı pazarlamasını yapan 11 şirketin sahibi.

"Yalı alıp zarar eden olmadı”
İstanbul Boğazı’nda yalı satışı denildiğinde ilk akla gelen isim; Ayıkcan Emlak’ın sahibi Yüksel Ayıkcan. Parası olan için yalı yatırımının çok karlı olduğuna vurgu yapan Ayıkcan, bu konuda şu bilgileri veriyor:

“Şimdiye kadar yalı alıp da zarar eden hiç olmadı… İnsanlar için yalıda yaşamak ulaşabilecekleri en üst noktalardan bir tanesi. Boğazın sayılı sakinleri arasına katılabilmeyi kim istemez ki Boğazdaki yalılara istesenizde bir fazlasını daha ilave edebilme şansınız yok. O yüzden de boğazda yaşayan sayılı aileden biri olmak çok prestijli…

Yalılarda bahçe ve rıhtım büyüklüğünün çok önemli yeri var. Bulunduğu mevkii, toplam kullanım alanı, tavan yüksekliği, görmüş olduğu manzara da büyük önemli taşımakta. Bunun yanında yalıların günümüz mimarisinden çok, tarihi kimliğe sahip olması ve restorasyonu sırasında tarihi dokusunun korunmuş olması da çok önemli.”


Son 10 yılda el değiştiren yalılar
Yılanlı Yalı (Bebek): İşadamı Aydın Bolak'a ait olan yalı, borçları dolayısıyla 2001'de 10 milyon dolar değer üzerinden Albaraka Türk'e devredildi.

Sadıkoğlu Yalısı (Bebek): Sadıkoğlu Ailesi’ne ait yalıyı 2006 yılında 20 milyon dolara Teknoloji Holding'in patronu Mehmet Emin Hitay satın aldı.

Tahsin Bey Yalısı (Yeniköy): Yalının son dönemdeki ünlü sahiplerinden biri Tercüman Gazetesi'nin sahibi Kemal llıcak'tı. Ilıcak'tan iktisat Bankası'nın patronu Erol Aksoy'a geçen Tahsin Bey Yalısı'nda şu anda ikamet eden Haluk Dinçer ve Suzan Sabancı Dinçer çifti yalıyı, 2004 yılında TMSF'den 22.2 milyon TL'ye satın almıştı.

Afif Ahmet Paşa Yalısı (Yeniköy): Uzanlar'ın 1983 yılında satın aldığı Yeniköy'deki yalı, TMSF tarafından defalarca satışa çıkarılmıştı. 13 Nisan 2009'da Suzan Sabancı Dinçer tarafından 58 milyon TL'ye satın alındı.

Ferhan Baras Yalısı (Rumelihisarı): Ferhan Baras'a ait yalıyı, Dünya Göz Hastanelerinin sahibi Eray Kapıcıoğlu 2007 yılında 25 milyon dolara satın aldı.

Hazım Atıf Kuyucak Yalısı (Kanlıca): Kanlıca Koyu’nda el değiştiren bir başka yalı da ünlü Körfez Restoran’a ev sahipliği yapan Hazım Atıf Kuyucak Yalısı oldu. Ömer ve Suna Salur Çifti ile Alinur Salur’a ait olan bu yalı, Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ’nin (ERBOSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas tarafından 2009 yılında 27 milyon lira karşılığında satın alındı.
Yedisekiz Hasan Paşa Yalısı (Kanlıca): TMSF'nin 2009’un Nisan ayında satışa çıkardığı yalıyı Abdi İbrahim İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut 20 milyon dolara satın aldı.

Tevfik Ercan Yalısı (Bebek): Küçük Bebek’te yer alan ve Çınar Otel’in kurucusu Tevfik Ercan’ın ismiyle anılan yalı, 18 milyon dolar karşılığında el değiştirdi. Yalıyı Örsan Tekstil’in sahibi olan Osman Ör satın aldı.

İkiz Yalılar (Kandilli): Sabancı Holding’in kurucusu merhum Hacı Ömer Sabancı’nın kardeşi merhum Hacı Mehmet Sabancı’nın oğlu Kaya Sabancı’nın Kandilli’de ‘İkiz Yalı’ olarak geçen yalısı, geçtiğimiz haziran ayının başında Erikli Su’yun kurucusu ve hali hazırdaki ortaklarından Hasan Aslanoba tarafından 16 milyon Euro’ya satın alındı.

Köseleciler Yalısı(Anadolu Hisarı): Anadolu Hisarı İskelesi’nin hemen yanı başında yer alan Köseleciler Yalısı da el değiştiren tarihi yalılar kervanına katıldı.

Evgin Yatırım Menkul Değerler AŞ’nin sahibi olan Pamir Sezener’e ait olan bu yalı 5 milyon 500 bin lira karşılığında tekstil ve turizm alanında faaliyet gösteren Akkanat Holding’in sahibi Ali Akkant tarafından satın alındı.

Yüzüklü Yalısı-Alemdar Yalısı (Beykoz):  Birsen Alemdar’ın varisi olduğu bu yalı 13 milyon lira karşılığında tekstil sektöründe faaliyet gösteren Dalkıran Grup’un patronu Yaşar Dalkıran tarafından satın alındı.  

Manas Efendi Yalısı(Tarabya): Tarabya’da yer alan ve miras davası 16 yıl süren 131 yıllık Manas Efendi Yalısı icradan satışa çıkarılmıştı. Manas Efendi Yalısı’nı, geçtiğimiz günlerde 2 milyon 300 bin lira karşılığında Erdal Aslan Menemenlioğlu satın aldı.

TORUNLARIN ÖZGEÇMİŞİ
Temelleri Tahtakale’de atıldı
Torunlar Şirketler Grubu, başta gıda olmak üzere, inşaat, kâğıt, turizm, alışveriş merkezi ve marina işletmeciliği gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde barındırıyor.
Grubun amiral gemisi ise Torunlar Gıda. 1983 yılında Aziz ve Mehmet Torun kardeşler tarafından kurulan Torunlar Gıda’nın geçmişi ise Erzincan'dan kalkıp gelen baba Osman Torun'un, 1962 yılında Tahtakale'de açtığı bakkal dükkanına dayanıyor. O dükkanda hububat, bakliyat ticareti yapılıyordu. Sonrasında işler büyüdü ve toptan ticaret yapılmaya başlandı. Türkiye'de toptan olarak yılda 300 bin tonun üzerinde soya, mısır ve pirinç satışı gerçekleştiren grubun Bandırma, Mersin ve Trakya'da bulunan üç çeltik fabrikasında da 400 bin ton pirinç işleme kapasitesi var. Rize Pazar'da çay fabrikası bulunan grup, ihracat ve ithalat yaptığı iş kollarını genişleterek Torun Kağıt, Torun İnşaat, Torun Çay ve Toray İnşaat’ı bünyesinde birleştirerek şirketler topluluğu haline geldi. Yıllık 250 milyon dolar iş hacmi olan Torunlar Şirketler Grubu’nun, binden fazla çalışanı bulunuyor. Grubun bir diğer amiral gemisi ise halka arz sürecinde olan Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı(TorunlarGYO).


KOZA İPEK HOLDİNG ÖZGEÇMİŞİ

Medya patronu
1948 yılında Ali İpek tarafından kurulan Koza Grubu’nun asıl faaliyet alanı kağıtçılık ve davetiye basımı. Bugün işleri oğlu Akın İpek yürütüyor. Davetiyecilikle nam yapan Koza, 2003 yılından itibaren halka açıldı. Aynı yıl Ciner Grubu’ndan Bugün Gazetesi’ni satın aldı. 
Halka açıldığı 2003 yılında Koza'nın piyasa değeri 20 milyon dolardı. Bugün ise yaklaşık 500 milyon dolar. Koza Grubu, 2005 yılında ise bünyesinde yer alan Koza Altın İşletmeleri AŞ ile altın madenciliğine el attı. 1989 yılında Eurogold Madencilik adıyla kurulan ve Bergama Ovacık'ta altın çıkarma faaliyeti gösteren ABD'li Newmont Mining Corporation'a ait olan şirket,  2002 yılında Avusturyalı Normandy Mining firmasına oradan da 2005 yılında 44.5 milyon dolara Koza'ya satıldı. Koza Grubu yine 2005 tarihinde ilk olarak Normandy Madencilik şirketinin hisselerini ardından Dedeman Madencilik şirketine ait hisseleri de satın alarak Gümüşhane Mastra altın madenini bünyesine kattı. Şirketin altın madenciliği konusundaki bir diğer hamlesi de 2006 yılında kurulan Balıkesir’in Havran ilçesindeki Küçük ve Büyükdere altın işletmesi oldu. Koza Altın; geçtiğimiz şubat ayında da yüzde 30 oranındaki hisseni halka açtı. Koza Grubu bunun dışında 2008 yılında da Tuncay Özkan’dan KanalTürk Televizyonu’nu satın alarak medyadaki ağırlığını arttırdı.

TÜRKÜN HOLDİNG ÖZGEÇMİŞİ

Bursa’nın en eski tekstilcisi
Kısa sürede başarılı bir çizgi yakalayan Erol Türkün ilk fabrikasını 1983 yılında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçirdi. 1989 yılında ise bir dünya markası olma yolunda önemli rolü olan “Vanelli Dış Ticaret Şirketi’ni” kurdu. 1991 yılında ise “Türkün Tekstil” adı ile kumaş,boya ve apre alanında faaliyet gösteren ikinci fabrikasını hayata geçirdi. Erol Türkün, entegre tesisler zincirine 1993 yılında kurduğu polyester iplik çekme,büküm ve tül perde dokuyan parkı ile Mega Tekstil A.Ş.’yi ekledi.
Okhan Şentürk / Ekonomist