02 / 05 / 2024

Boğazda yalı arayışı hız kesmiyor!

Boğazda yalı arayışı hız kesmiyor!

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Yasemin Salih, bugünkü köşe yazısında pandemide boğazdaki yalı satışlarını kaleme aldı. 



Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Yasemin Salih, bugünkü köşe yazısında pandemide boğazdaki yalı satışlarını kaleme aldı. İşte Salih'in o yazısı...

EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Direktörü Gün Gökkaya, koronavirüs salgınında lüks konut sektörünün hareketli günler yaşadığını dile getirdi. Özellikle net varlığı 30 milyon doları geçen olan ultra yüksek gelirli kesimde değişim yaşandığını söyleyen Gökkaya, “Salgın geçirmez varlık konut oldu. Yalı satışları iki katına çıktı. Bodrum’da metrekaresi 8 bin 500 dolardan konutlara ilgi arttı” dedi.

Boğazda yalı arayışı hız kesmiyor!

Pandemi dönemi boyunca her sektörde olduğu gibi kazanan ve kaybeden sektörler oldu. Pandemide en büyük fark dijitalleşme gelen değişim oldu. Dijital dünya ile beraber yüksek ve ultra yüksek gelirli zenginler ortaya çıktı.  EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Direktörü Gün Gökkaya “Kazananlar daha çok e-ticaret işi yapanlar oldu. Buna bağlı olarak lojistik, depolama işleri, ‘data’ hizmeti verenler, sağlık alanı öne çıktı” yorumunu yaparak diğer sektörlerin tümünde farklı dozlarda olumsuz etkilenme yaşandığını söyledi. Gün Gökkaya ve ekibi, salgın boyunca yüksek gelirli ultra zenginlerin yatırılarını ele aldı. 

Yüksek gelirli kaçış için ev istiyor

Koronavirüs salgınının kazanan ve kaybedenler listesindeki değişim, Türkiye’de yüksek ve ultra yüksek gelir grubunu da etkiledi. Gün Gökkaya, “yüksek net varlıklı” grubun; birincil konutu dışında net varlıkları yıllık 1 milyon dolar olan kişilerden meydana geldiğini belirtti. Türkiye’de bu grupta 115 kişinin yer aldığını tahmin edildiğini belirten Gökkaya, bu kişilerin yatırımlarının yüzde 20 oranında gayrimenkulde yapıldığının altını çizdi. 

Gökkaya Yüksek net varlıklı kişilerin pandemideki gayrimenkul tercihlerini de şu şekilde anlattı:  “Bu grubun yüzde 30’u, 2021’de yeni bir ev satın almayı planladığını, özellikle de birincil konutlarındaki şartları iyileştirmek arzusunda olduklarını ifade ediyorlar. Konutta en çok istedikleri özellik ise açık alana erişim. Doğa ve denize yakın mülklere olan talep bu nedenle arttı. Yüksek net varlık grubunun yüzde 30’u evini yenilemek istiyor, yüzde 20’si ise “Bir kaçış evi istiyorum” diyor. Mayıstan ekim ayına kadar yaşayacakları ikinci bir ev arayışındalar. Bu da sahil kesimlerinde arsa fiyatlarını birkaç kat artırdı.”

Ultra zenginler Boğaz'da yalı avında 

Diğer yandan ultra yüksek net varlık grubunda da benzer talep yaşandığını söyleyen Gökkaya "Bu grup ise birincil konutları dışında net varlıkları toplamı 30 milyon doları aşan kişilerden oluşuyor. Türkiye’de yaklaşık bin 500 kişinin bu gruba girdiği tahmin ediliyor. Gökkaya, “Bu grup, her kriz döneminde olduğu gibi pandemide de kendi içinde değişim yaşadı. İflas edenler oldu, geliri azalanlar varken elbette kazananlar onların yerine geldi” dedi.

Boğazda yalı arayışı hız kesmiyor!

Gökkaya Ultra yüksek net varlık grubunun yeni üyelerinin harcama eğilimini şu şekilde açıkladı: “Bu grup da hemen oturduğu konutu bir üst sınıfa yükseltmek istedi. Lüks konutta son iki yıldır el değiştirme hızlandı. Çünkü belli sektörler kan kaybederken, belli alanlarda da ciddi gelir artışı oldu. Bu iş kollarındaki şirketlerin hissedarları gayrimenkulde hatırı sayılır alımlar yaptılar. Sermaye ile birlikte lüks gayrimenkul, özellikle de yalılar el değiştiriyor. Bu grubun özellikle yalılara ilgi duyduğunu görüyoruz. Yalı segmentinde talep, geçen yıllara göre yüksek. Normalde yalılar genellikle veraset yoluyla el değiştirdi ancak pandemi, tüm krizlerden daha derin oldu. Her yıl ortalama 2-3 yalı satılırken şimdi bu sayı ortalamada 6’ya çıktı. Yalılarda metrekare fiyatları 25 bin dolar civarında. Metrekare fiyatı 40 bin dolar olarak değerlenen tek taş yalılar da var. Ultra yüksek net varlık grubu, Boğaziçi kadar Bodrum’u da hedefe aldı. Bodrum’da lüks konutlarda metrekare fiyatları 8 bin 500 dolar civarında seyrediyor.”

Evi üst sınıfa taşıma hedefi

Gün Gökkaya’ya göre bu süreçye konut, “salgın geçirmez varlık” olarak nitelendirildi. Bunun nedeni ise yüksek ve ultra yüksek grupta yer alan kişilerin ilk tepkisinin evini bir üst sınıf konumuna getirme hedefi oldu. Bunun da özellikle lüks konut piyasasını oldukça etkilediğini dile getirdi. GökkayaGözlemlerini şu şekilde aktardı: “EY olarak en dikkat çekici hareketi lüks konutta gördük. Herkes evini bir üst sınıfa taşımak üzere hareketlendi. Lüks konutta el değiştirme yüzde 25 oranında arttı. Geliri artanlar oturdukları evi bir sınıf atlama aracı olarak görüyor. Sadece komşu için yüzde 30 fazlasını vermeye razı olanlar var.”

Gün Gökkaya açıklamasının devamında şunları söyledi: "Özellikle lüks olarak nitelendirilen Boğaz hattı, Ulus, Etiler, Kemerburgaz gibi lokasyonlarda ciddi bir hareketlilik var. Kırsal yaşama talep artınca imarsız arsaların fiyatları 3-4’e katlandı. Ancak bu, pandeminin yarattığı geçici bir patlama. Virüsle birlikte fiyatlar pik yaptı. Samanlıkların bile peşine düştüler. Bu durum yerine oturacaktır"

 

İranlılar gözünü yalılara dikti!


Geri Dön