27 / 11 / 2024

Boğaziçi imar kanunu!

Boğaziçi imar kanunu!

Boğaziçi alanında en fazla kaç katlı binalar yapılabileceği, yapılaşmanın hangi sınırlar dahilinde yapılacağı, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte Boğaziçi imar kanunu tam metni..




Boğaziçi imar kanunu!

Boğaziçi alanında en fazla kaç katlı binalar yapılabileceği, yapılaşmanın hangi sınırlar dahilinde yapılacağı, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanun, İstanbul Boğaziçi Alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak ve geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını belirlemek ve düzenlemeyi amaçlıyor.


Planlar ve İmar Uygulamaları

İmar planlarının yapılması, onayı ve tadil:

Made 10 – (Değişik : 3/5/1985 - 3194/48 md.)

"Gerigörünüm" bölgesinde Taban Alan Kat Sayısı (T.A.K.S.) azami % 15 ve 4 katı (H = 12.50 m. irtifakı), "Etkilenme" bölgesinde ise gene Taban Alanı Kat Sayısı (T.A.K.S.) % 15 ve 5 katı (H = 15.50 m. irtifaı) geçmemek şartı ilekonut yapılabilir. 


Daha önce belediyeye bilabedel terk edilmiş veya edilecek olan alanlar bu hesaba dahil edilr. Hesabat brüt alan üzerinden yapılr 1/1/1982 den sonra alınmış "Yüksek Anıtlar Kurulunun" kararları ile 2/7/1983 onay tarihli planda kazanılmış haklar saklıdır.

 

Ancak, kat alanı ve irtifa ne olursa olsun İmar Kanununun ilgil madelerine göre yapı sahipleri ruhsat ve iskan alma mecburiyetinde olup, bu işlemler yalnızca ilgil İlçe Belediye Başkanlıklarınca avan ve tatbikat projelerine göre verilir.

 

Gerekli görüldüğü takdirde "Boğaziçi Alanı" için yapılan planların revize edilmesi "gerigörünüm" ve "etkilenme" bölgelerinde 3030 sayıl Kanuna göre, "sahil şeridi" ve "öngörünüm" bölgelerinde İstanbul Büyük Şehir Belediyesince hazırlanarak Belediye Meclisinin kararı ve Belediye Başkanının onayından sonra "Boğaziçi İmar Yüksek Kordinasyon Kurulu" onayı ile yürürlüğe girer.

 

İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları, Büyük Şehir Belediye Başkanlığında bir ay süre ile ilan edilen "Sahil Şeridi" ve "Öngörünüm" bölgeleri ile ilgil planlara itraz edebilr. Ancak, itrazlar yürürlüğü durdurmaz.


Belediye Başkanlığı planı itrazları ile inceler ve görüşünü de ekleyerek Belediye Meclisine sunar. Belediye Meclisi durumu bir ay içinde inceleyerek karara varır. Netice, Büyük Şehir Belediye Başkanının ve Boğaziçi İmar Yüksek Kordinasyon Kurulunun onayı ile kesinleşir.

 

Plan değişiklikleri de aynı usule göre yapılır.

 

İmar Yüksek Kordinasyon Kurulu: Başbakan veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısı veya bir devlet bakanı başkanlığında Mili Savunma, Bayındırlık ve İskan, Kültür ve Turizm, Ulaştırma, Tarım Orman ve Köyişleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlarından oluşur. Kurulun sekreterya görevini Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yürütür.

 

Boğaziçi İmar Müdürlüğünün bütçesi, personeli ve gelirleri de İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığına aktarılır.

 

Yapının denetimi:

Made 1 – Boğaziçi Alanındaki yapılar, kazı izni verildiği günden itbaren Boğaziçi İmar Müdürlüğünce inşaat ruhsatına ve eklerine ve bu Kanunla belirlenen esaslara göre denetlenir


Boğaziçi İmar Müdürlüğü, denetleme sırasında inşat ruhsatı ve eklerine ve bu Kanunla belirlenen imar mevzuatına aykırılıkları bir tutanakla tespit eder. Tutanak tanziminde mal sanibi veya müteahit veya feni mesulün bulunması esastır. Bunların bulunmamaları halinde inşata çalışan herhangi bir kişinin bulunması da yeterlidir. Terkedilmiş bir inşata tutanak, Boğaziçi İmar Müdürlüğünce görevlendirilecek asgari üç görevli tarafından tanzim edilr.

 

İnşat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırılğı tespit edilen yapılar için, tutanak tanzimi ile birlikte inşaat mühürlenir. Yapının mühürlendiğini belirten belge ve levhalar yapının muhtelif cephelerine asılr. Bu suretle durum mal sahibine veya müteahide veya feni mesule tebliğ edilmiş sayılr.

 

Tanzim edilen tutanak ve yapının mühürlendiğini belirten belge, bir kroki ile birlikte derhal Boğaziçi İmar Müdürlüğüne gönderilr.

 

Mal sahibi veya müteahit inşat ruhsatı ve eklerini denetlemeye hazır bir şekilde inşat mahalinde bulundurmakla yükümlüdürler.

 

Denetleme usuleri, yapıların denetiminde kabul edilebilr hata payları ve ölçüleri, tarafların yükümlülükleri ve inşaat mahalinde bulundurulması gereken belge ve levhalar ve denetime ilişkin diğer hususlar İmar ve İskan Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikte belirtilir.

 

Kullanılan yapının denetimi:

Made 12 – Kulanma izni verilen yapıların, Boğaziçi İmar Müdürlüğünce tespit edilecek önceliklere göre ve birprogram dahilnde, projelerine ve imar mevzuatına uygunluğu denetlenir.

 

Denetleme sırasında tespit edilen aykırılklar bu Kanunun 1 inci madesinde belirtilen esaslara göre tespit edilr vederhal Boğaziçi İmar Müdürlüğüne bildirilir.

 

Tutanak tanziminde mal sahibi veya yönetici veya kiracının bulunması esastır. Terkedilmiş yapılarda tutanak Boğaziçi İmar Müdürlüğünce görevlendirilecek asgari üç görevli tarafından tanzim edilir.

 

Yapıda imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ve eklentiler, bu Kanunun 13 üncü madesinde belirtilen esaslara göre Boğaziçi İmar Müdürlüğünce yıkılr veya yıktırılır.

 

Kulanılan yapıların denetim esasları ve denetim elemanlarının görev ve yetkileri ve ilgil diğer hususlar İmar ve İskan Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikte belirtilir.

 

Yıkım işleri:

Made 13 – Aşağıda belirtilen yapılar Boğaziçi İmar İdare Heyetinin kararı ve Boğaziçi İmar Müdürünün yazıl emri ile yıkılır veya yıktırılır.

 

a) İnşat ruhsatı olmayan yapılar,

 

b) Yapının, inşat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümleri,

 

c) Boğaziçi İmar Müdürlüğünce mühürlenerek yapımı durdurulmuş yapıların mühürlendikten sonra yapılan ilaveleri,

 

d) Yapılarda kulanma izni verildikten sonra imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ve eklentileri.

 

Bu Kanun hükümlerine göre yıkılması gereken yapılar tespit edildiğinde Boğaziçi İmar Müdürlüğünce derhal valiğe bildirilr. Vali, Boğaziçi İmar İdare Heyetini en geç yedi gün içinde toplayarak konunun karara bağlanmasını sağlar ve kararı Boğaziçi İmar Müdürlüğüne gönderir.


Yıkım emri 7201 sayıl Tebligat Kanunu hükümlerine bağlı kalınmaksızın güvenlik kuvetleri veya belediye zabıta kuvetleri tarafından mal sahibine veya müteahide tebliğ edilr. Bu tebligat onbeş gün içinde tamamlanır. Tebligatın bu şekilde yapılması mümkün olmadığı takdirde, yıkım emri yapı mahalinde görülebilecek bir yere onbeş gün müdetle asılır ve bu işlem bir tutanakla belirlenir. Bu suretle durum mal sahibi veya müteahide tebliğ edilmiş sayılır.

 

Tebligatın tamamlanmasından itbaren onbeş gün içinde yapı, mal sahibi veya müteahit tarafından yıkılmadığında, yıkım işlemi Boğaziçi İmar Müdürlüğünce yerine getirilr ve yıkım masrafları % 20 fazlası ile mal sahibi veya müteahiten tahsil edilir.




Boğaziçi alanı kaç hektar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön