27 / 12 / 2024

Boğaziçi alanı kaç hektar?

Boğaziçi alanı kaç hektar?

İstanbul Boğaziçi Alanı; Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14 Aralık 1974 tarih, 8172 sayılı Kararı ile Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Peki, İstanbul Boğaziçi alanı kaç hektardır?



Boğaziçi alanı kaç hektar?

Boğaziçi Kanunu, İstanbul Boğaziçi Alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak ve geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatı belirliyor. 22.11.1983 tarihinde yürürlüğe giren Boğaziçi Kanunun 6. maddesi ile de 11.01.1984 tarihinde Boğaziçi İmar Müdürlüğü kurulmuştur.


İstanbul Boğaziçi Alanı; Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14 Aralık 1974 tarih, 8172 sayılı Kararı ile Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Peki, İstanbul Boğaziçi alanı kaç hektardır?


Boğaziçi Öngörünüm Alanı Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi olmak üzere toplam 4634 hektarlık alanda çalışmalarını yürütmektedir. Bunun 165 hektarını Sahil Şeridi oluşturmaktadır. Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün görev ve yetkileri İBB'de şu şekilde açıklanıyor:


Boğaziçi İmar Müdürlüğü..

"Müdürlüğümüz Avrupa yakasında Sarıyer , Beşiktaş - Anadolu yakasında Beykoz , Üsküdar ilçelerinin öngörünüm bölgesinde kalan kısımlarından sorumludur.


09 Mayıs 1985 tarihinde yürürlüğe giren 3194 sayılı İmar Kanunu ile Boğaziçi İmar Müdürlüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlanmıştır. 


2960 sayılı Yasanın geçici ile 4.maddesi imar planlarında konut alanlarında kalan yapı yapılmamış alanlar yeşil alan olarak kabul edildiğinden, planda konut alanında kalan parsellere uygulama yapılamamaktadır.


İmar planının öngördüğü konut alanı dışındaki kullanımlar (çarşı, resmi kurum, okul vb...) ile sahil şeridindeki kamuya açık (lokanta, gazino vb....) kullanımlar için imar izni verilmektedir. 


Ayrıca Koruma Kurul Kararı ile tescil edilmiş eski eser binalara uygulama verilmektedir. 


Bu alan içinde, Boğaziçi İmar müdürlüğünün çalışmalarını 3 ana başlıkta toplayabiliriz. 


- Ruhsat İşlemleri 

- Planlama Ve Kamulaştırma Çalışmaları 

- Yapı Denetimi 


2960 ve 3194 sayılı yasalara, yönetmelik ve plan şartlarına göre; bu çalışmalar şu şekilde detaylandırılabilir : 


- Temel üstü, yıkım ve tamirat ruhsatları vermek, 

- İnşaatların projelerine uygun yapılmasını sağlamak, 

- Kaçak yapılaşma ve gecekonduyu önlemek, 

- Kat-kesit, kontur, gabari, pafta ve revizyonları, kıyı tespitleri gibi harita çalışmaları yapmak, 

- İmar durum taleplerini karşılamak, 

- Fiziki planlama çalışmaları için etüd, planlama, rapor gibi çalışmalar yapmak, 

- Korunması gerekli kültür varlıklarını ve mevcut yeşil dokunun muhafazasını ve geliştirilmesini sağlamak, 

- Koru, mesire alanı, park gibi yeşil alanları kamulaştırarak halkın hizmetine sunulmasını sağlamak."


Boğaziçi Kanunu!


Geri Dön