27 / 12 / 2024

Boğaziçi yönetmeliği!

Boğaziçi yönetmeliği!

Boğaziçi yönetmeliği, 19 Kasım 1985 tarihinde 18933 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, yönetmelik 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu ile sınırları belirlenmiş bulunan tüm Boğaziçi alanında uygulanıyor...



Boğaziçi yönetmeliği!

Boğaziçi yönetmeliği, 19 Kasım 1985 tarihinde 18933 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, yönetmelik 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu ile sınırları belirlenmiş bulunan tüm Boğaziçi alanında uygulanıyor.


BOĞAZİÇİ YÖNETMELİĞİ

Bayındırlık ve İskan Bakanlığından

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 19/11/1985

Yayımlandığı Resmi Gazete No: 18933


    BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler


    Madde 1.01 - 3194 sayılı Kanunun 46, 47, 48 ve geçici 7. Maddelerinin uygulanması ile ilgili aynı kanunun geçici 8. Maddesine istinaden hazırlanan bu yönetmelik 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu ile sınırları belirlenmiş bulunan tüm Boğaziçi alanında uygulanır.


    Madde 1.02 - Bu Yönetmelik, geçici maddelerinde yazılı haklar saklı kalmak kaydı ile, İmar Planlarında aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde uygulanır.


    Madde 1.03 - İmar planlarında açıklanmamış ve bu Yönetmelikte yer almamış hususlarda, lüzum ve ihtiyaca ve civarın karakterine göre uygulanacak şeklin takdirinde ilgili belediye başkanlıkları yetkilidir. Tereddüt edilen konularda Büyükşehir Belediye Başkanlığının görüşü alınarak buna uyulur, emsal olaylarda bu görüşe uyularak işlem yapılır.


    Madde 1.04 - Boğaziçi alanındaki sahil şeridi, öngörünüm bölgelerinin tamamına ait proje uygulamalarındaki bina cephe ve vaziyet planlarına ilişkin incelemeler, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Danışma Kurulunun görüşü ve Büyükşehir Belediye Başkanının onayı alınmak suretiyle sürdürülecektir. Diğer bölgelerde, Boğaziçi'nin karakteristiğini gösteren tip cephe etütleri genel hatları ile Danışma Kurulunca hazırlanır. İlçe Belediye Başkanlıkları uygulamada Danışma Kurulunun söz konusu tavsiye kararına uyarlar.


    İKİNCİ BÖLÜM : Tanımlar


    Madde 2.01 - Bitmiş Bina: Kontur ve gabarisi tamamlanarak kat tavan betonu dökülmüş olan yapıdır.


    Madde 2.02 - Mevcut Çekme Kat: İnşa edildiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılmış çekme kattır.


    2981 sayılı Kanuna göre af kapsamına dahil edilerek aynen veya ıslah edilerek muhafazası mümkün olan çekme katlarda mevcut çekme kat kabul edilir.


    Madde 2.03 - Mevcut Yapı: Gecekondu, hisseli tapulu alanlarda yapılmış kaçak bina, imar mevzuatına ve affına girmiş uygun yapılarda halen kullanılmakta olan yapılardır.


    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Arsalarla İlgili Hükümler


    Madde 3.01 - Boğaziçi alanında öngörünüm ve sahil şeridinde ifraz yapılamaz.


    Ancak,


    a- Plan gereği kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlar ile yol ve yeşil alan terkinleriyle ilgili ifrazlar yapılır.


    b- Öngörünüm ve geri görünüm veya etkilenme bölgesini ayıran çizgi bir parseli bölüyorsa, çizgi ifraz hattı kabul edilir. Bu parselle ilgili ifraz işlemi de bağlı olduğu İlçe Belediye Başkanlığınca yapılır.


    Madde 3.02 - Öngörünüm bölgesinde konut inşaatı yapılabilecek en az 5000 m


    'lik parsel alanı kadastral alanıdır.


    Madde 3.03 - Geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde 22/07/1983 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli plan notlarına göre Boğaziçi İmar Heyetince tasdik edilmesi gerekli olan avan proje ve vaziyet planları bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren ilgili İlçe Belediye Başkanlıklarınca onaylanacaktır. Daha önce Boğaziçi İmar İdare Heyetince onaylanmış avan proje ve vaziyet planları geçerli olup, bunlarda yapılacak değişiklikler de ilgili İlçe Belediye Başkanlıklarınca sürdürülecektir.


    Madde 3.04 - 22/07/1983 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli geri görünüm planlarında şehir merkezine bağımlı etkilenme bölgesinde içinde, şartları değiştirilecek iskan alanlarında veya köy içlerinde 1/5000 ölçekli 22/07/1983 tasdik tarihli Nazım İmar Planlarındaki şartlara uygun olmak koşulu ile 1/1000 ölçekli planlara göre uygulama yapılır.


    Madde 3.05 - Sahil şeridinde ve öngörünüm bölgesinde 3194 sayılı Kanunun 47 nci maddesinde belirtilen yerler dışında kalan alanlarda yola terk işlemi yapılmaksızın uygulama yapılamaz.


    Madde 3.06 - Tevhid uygulama sırasında aranacaktır.



Boğaziçi alanı kaç hektar?



Geri Dön