İhale

Boğaz'ın ortasına gecekondu!

Boğaz'a inşa edilen Suada'nın tapusu olmayan gecekondudan farkı yok

Kuruçeşme'deki Suada'nın önünden geçerken dikkatimi çekti. Bir bölümü camla kapatılmış, içeride hummalı bir inşaat faaliyeti. Normalde ‘Boğaziçi öngörünüm' işi çok ciddidir; Boğaz'da ya da Boğaz'dan gözüken yerleri korumak için hazırlanan kanun nedeniyle kalkıp izinsiz çivi bile çakamazsınız. İstanbul Boğazı'nın en görünen yerinde, denizin ortasında nasıl oluyor da inşaat izni alınmış?

Yıllarca Galatasaray Adası olarak işletilen ada, 2006'da Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan'a kiralandı. Kira süresi üç yıldan dörde çıkarıldı ve Koçarslan, Galatasaray Spor Kulübü'ne yılda 400 bin dolar ödedi. Suada, eskisine nazaran daha iyi bir işletmeye kavuştu. Farklı bar ve restoranlar açıldı. Mekan aynı anda hem düğün, hem mezuniyet baloları düzenlenebilecek devasa bir tesise dönüştü.

Buraya kadar her şey kitabına uygun. Peki şimdiki inşaat faaliyeti izinli mi? Kasım ayında Beşiktaş Belediyesi usülsuz yapılaşma nedeniyle mekanı mühürlemiş. Sabah gazetesinden Erhan Öztürk'ün haberine göre de Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 21 Aralık'ta ‘tapusuz arazide kaçak inşaat yapmak'tan suç duyurusunda bulunmuş. Çünkü Suada'nın tapusu olmayan gecekondudan farkı yok.

İnşaat hız kesmedi
Ancak iki hafta önce çıkan bu habere rağmen, ne Suada'nın mühürlenmesi gündemde, ne de inşaat çalışmaları hız kesmiş görünüyor. Adanın çevresinin iskelelerle yükseltildiği, havuz çevresinin genişletildiği ve restoranın üstüne cam bölmelerle ekler yapıldığı tespit edildiği halde, henüz bu konuda bir işlem yapılmış değil.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Boğaziçi öngörünümün tamamen Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne bağlı olduğunu belirtti. Büyükşehir Basın Sözcüsü Ahmet Faruk Yanardağ ise konuyla ilgili işlem yapıldığını söyledi.

Reina'da başı ağrımıştı
Ruhsatsız yapılanma, Mehmet Koçarslan'ın yabancısı olduğu bir konu değil. Reina'daki izinsiz yapılanma yüzünden Koçarslan'ın başı epey ağrımıştı.
Şimdi herkesin merak ettiği soru, Kuruçeşme Suada'daki ek yapılanmanın ne zaman duracağı.

Sarkis Bey'den Suada'ya
-1872'de Sultan Abdülaziz, adayı Sarkis Balyan'a hediye etti. Bu nedenle Sarkis Bey adacığı olarak anıldı.
- Ressam Ayvazovski bir dönem adada ikamet etti.
- 1914'te ada, kömür deposu haline getirildi.
- 1957'de GS Spor Kulübü satın alıp üyelerinin hizmetine açtı.
- Mehmet Koçarslan 2006'da adayı kiraladı.
Milliyet/Cadde
Mehveş Evin