25 / 12 / 2024

Konya 4. OSB Selçuklu‘da kuruluyor!

 Konya 4. OSB Selçuklu‘da kuruluyor!

Konya 4. Organize Sanayi Bölgesi, TÜMOSAN Traktör Fabrikası ve 2. OSB arasındaki bölgede kurulacak!



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Antalya Şubesi Değerleme Uzmanı Halil Esendal, Konya ilinin Selçuklu ilçesini www.emlakkulisi.com için analiz etti! 


 Konya 4. OSB Selçuklu‘da kuruluyor!


Konya 4. OSB Selçuklu ‘da kuruluyor...

Selçuklu ilçesi 08.08.1987 tarihinde Konya il merkezinin Büyükşehir statüsüne kavuşturulmasıyla oluşmuştur. Konya Selçuklu Belediyesi’nden alınan verilere göre, nüfusuyla Türkiye’nin en büyük 17.ilçesi olup, 56 il ve 2 büyükşehirden daha büyüktür. Selçuklu ilçesi ~55.000 hektarlık alan üzerinde, 68 mahalle, 154 cadde ve 3374 sokaktan oluşmaktadır.

Konya merkez nüfusunun büyük bir kısmı Selçuklu’da yaşamaktadır.

Selçuklu ilçesinde Karatay Müzesi, İnce Minareli Medrese Müzesi, Sultanlar Türbesi, Gömeç Hatun Türbesi, Tahir ile Zühre Türbe ve Mescidi, Ali Gav Zaviyesi ve Türbesi, Ulaşbaba Türbesi, Zevle Sultan Mescit veTtürbesi, Beyhelim Mescidi, Alaaddin Cami gibi türbe, medrese, cami ve mescitler bulunmaktadır. 

Selçuklu ilçesinde Türkiyenin 4. Büyük üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi kampüsüne bağlı 14 fakülte, 4 yüksek okul, 24 meslek yüksek okulu, 4 enstitü, 13 araştırma ve uygulama merkezi, 1 adet devlet konservatuarı bulunmakatadır. İlçede ~80.000 üniversite öğrencisinin eğitim gördüğü tahmin edilmektedir. 

Selçuklu ilçesinde 99 resmi ve 8 adet özel olmak üzere 107 adet  eğitim kurumu, 207 adet cami ve 9 adet tam teşekküllü hastane bulunmaktadır. Ayrıca ilçede Hava Üssü, Çimento fabrikası, Organize Sanayi Bölgeleri, küçük ve büyük sanayi siteleri, 5 yıldızlı oteller ve AVM’ ler bulunmaktadır.

Selçuklu ilçesi ulaşım açısından incelenecek olursa, Konya Havaalanı ilçe sınırları içerisindedir. Şehirler arası otobüs terminali, şehir içi toplu ulaşımı sağlayan tramway tamamen Selçuklu ilçesinde hizmet vermektedir. Konya-  Ankara  hızlı tren aksı ve merkezi ise Selçukluda düşünülmektedir.


 Konya 4. OSB Selçuklu‘da kuruluyor!


İlçenin gelişiminin gün geçtikçe artmasının en önemli etkilerinden biri ilçe sınırları içerisinde konumlanmış OSB ‘ler ve sanayi siteleridir. İlçede 1., 2. ve 3. OSB ‘ler, TÜMOSAN traktör fabrikası, çimento fabrikası ile birlikte plastikçiler sanayi,hurdacılar sanayi, şekerciler, lokum imalatçıları sanayi, motorlu sanayi, marangozlar sanayi, mobilyacılar sanayi, Anadolu sanayi, Zafer sanayi, hizarcılar küçük sanayi, bakırcılar, kalaycılar sanayi, demirciler sanayi, inşaat malzemeleri ve sıhhi tesisatçılar sanayi gibi çok sayıda sanayi sitesi bulunmaktadır.  

Selçuklu ilçesinde bulunan çok sayıda sanayi kuruluşu ve söz konusu kuruluşlar için hazırlanmış alt yapı, yeni sanayi kuruluşları ve OSB ‘lerin bölgede planlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca bölge içerisinde konumlu yeni otel inşaatları, havaalanı, komşu büyük illere olan çevre yollarının bu bölgeden geçmesi gibi bir çok neden sanayi bakımından ilginin buraya yönelmesindeki diğer büyük etkenlerdir. Tüm bu nedenler göz önünde bulundurularak 4. OSB ‘nin Selçukluda kurulması için çalışmalar başlanmıştır. İlgili görevlilerden alınan bilgilere göre 27 Nisan 2012 tarihine kadar katılımcı dosyaları dağıtılmış olup, 25 Mayıs 2012 tarihinde hazırlanan teklif dosya kabulü tamamlanmıştır. 2 aylık süre sonunda (25 Temmuz 2012) ön tahsis alan firmaların belirleneceği bilgisi alınmıştır. İlgili görevliden alınan bilgiye göre 4. OSB ‘nin TÜMOSAN Traktör Fabrikası ve 2. OSB arasındaki bölgede kurulacağı bilgisi alınmıştır.

Bölgede inşaası devam etmekte olan otel inşaatları, faal durumda olan oteller, Havaalanının Selçuklu’da konumlanmış olması, önemli Karayollarının ilçe içinden geçiyor olması, yeni sanayi bölgelerinin Selçuklu’ da planlanıyor olması gibi nedenler ilçenin yakın gelecek zamanda daha çok gelişeceği düşüncesini ortaya çıkarmaktadır. 


*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön