27 / 12 / 2024

Ümitköy'e rağbet büyüdü, dükkan fiyatları arttı!

 Ümitköy'e rağbet büyüdü, dükkan fiyatları arttı!

Ümitköy-Çayyolu Bölgesi’nin özellikle Ümitköy kısmı büyük işletmeler tarafından son yıllarda büyük bir rağbet görmeye başlamış bu da iş yerlerinin satış ve kira bedellerinde yükselmelere neden olmuştur...



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş  Ankara  Şubesi Yönetmen Yardımcısı Doruk Yağıbasan, www.emlakkulisi.comiçin Yenimahalle bölgesini inceledi…

 Ümitköy e rağbet büyüdü, dükkan fiyatları arttı!

Yenimahalle, 1946 - 1949 yıllarında ilin imarı ile özellikle o devrin Ankara Belediye Başkanı Ragıp Tüzün tarafından Ankara’nın yakın yerleşim alanı olarak planlanmış ve 1950 yıllarında dar gelirli işçi ve memur vatandaşları konut sahibi yapmak gayesi ile 2’şer katlı olarak kurulmaya başlanmış, bugünkü gibi hızlı bir gelişme gösteren Yenimahalle, 1 Eylül 1957 tarihinde ilçe merkezi haline getirilmiştir. İlçede 1 Belediye Başkanlığı ve 64 mahalle bulunmaktadır. Köylerin yarısı arazi ve yerleşim durumu itibariyle ova üzerindedir. Diğer yarısı engebeli arazi üzerine kurulmuştur.

Yenimahalle, şehir merkezi haricinde engebeli bir arazide kurulmuştur. Denizden yüksekliği 830 m.’dir. İlçenin yüzölçümü 274 km²’dir. Komşu illerden gelen Çubuk Çayı, Hatip Çayı ve İncesu Deresi, ilçenin Akköprü Mevkii’nde birleştikten sonra Çiftlik, Güvercinlik ve Etimesgut’tan geçerek Sincan Osmaniye Köyü yakınında Akıncı Ovası’ndan gelen Ova Çayı ile birleşerek Ankara Çayı adını alır ve Sakarya Irmağı’nın büyük bir kolu olarak Polatlı sınırlarına girer.

Yenimahalle’nin nüfusu TÜİK’in 2011 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 668.586 kişidir. Nüfusun 327.967’si erkek, 340.619’u kadındır.

İlçenin yerleşim durumu planlı ve düzenlidir. Demetevler ve gecekondu bölgelerinin altyapı durumu normal düzeye ulaşmıştır ancak bazı imar ve altyapı işlemleri devam etmektedir.

İlçenin Ümitköy-Çayyolu Bölgesi’nde daha çok üst veya orta-üst gelir grubu aileler, Batıkent ve Yenimahalle merkez bölgesinde orta gelir grubu aileler, Demetevler, Şentepe, Karşıyaka ve Yahyalar bölgelerinde ise genel olarak orta veya alt-orta gelir grubuna mensup aileler yaşamaktadır. Bu bölgede geliri asgari ücret düzeyinde gelire sahip aileler de bulunmaktadır.

 Ümitköy e rağbet büyüdü, dükkan fiyatları arttı!

İlçedeki gayrimenkul bedelleri bölgelerin sahip olduğu sosyo-ekonomik düzeyle doğru orantılı olarak değişmektedir. Özellikle ilçenin Ümitköy-Çayyolu Bölgesi’ndeki konut ve işyeri fiyatları ilçenin diğer bölgelerindeki aynı özelliklere sahip konut ve işyerleri fiyatlarından gözle görülür oranda farklılık göstermektedir. Ümitköy-Çayyolu Bölgesi’nin özellikle Ümitköy kısmı büyük işletmeler tarafından son yıllarda büyük bir rağbet görmeye başlamış bu da iş yerlerinin satış ve kira bedellerinde yükselmelere neden olmuştur. İlçenin diğer bir kesimi olan Demetevler ve Şentepe kesimlerinde daha düşük gelirli vatandaşların ikamet etmesi nedeniyle ev- işyeri kira ve satış bedelleri daha düşük bir seyir izlemektedir. Bedellerdeki düşüşler özellikle bölgedeki imar ve alt yapı eksikliğinden kaynaklanmaktadır. İlçenin en büyük yerleşim bölgelerinden birisi de Batıkent Semti’dir. Semtin yerleşiminin planlı ve düzenli olması ile birlikte çevresinde bulunan büyük alışveriş merkezleri nedeniyle Batıkent Semti her zaman talep görmektedir. Bölgenin en önemli ulaşım aracı olan metronun bölgedeki gayrimenkullerin değerlerinin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Metro’ya yakın olan gayrimenkul bedelleri diğer gayrimenkul bedellerine göre daha yüksek durumdadır. Bölgede iş yerlerinin yoğunlaştığı Ostim Bölgesi’ndeki fiyatlar ise oldukça yüksek durumdadır. Özellikle bulvar üzerindeki dükkanların kira ve satış bedelleri oldukça yüksektir. Sokak aralarında kalan dükkan ve işyeri fiyatları ise düşüklük göstermektedir.

Son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren ilçe sınırları içerisinde ticaret ile uğraşanlar çoğalmıştır.

Yenimahalle ilçesinde ofis olarak kullanımlarda yoğunluk, İvedik, Sözğütözü, Merkez, Demetevler, Ostim Bölgeleri’nde toplanmıştır. Diğer semtlerde genellikle konut ve sanayi amaçlı olarak kullanılan yapılar mevcuttur. Bölgede iş merkezi ve iş hanı tarzı yapıların hakimiyetinin yanı sıra, son zamanlarda Söğütözü Bölgesi’nde inşa edilmeye başlanan plaza tipi yapılar özellikle Yenimahalle’de ofis stoğunu önemli ölçüde arttırmaktadır.

İlçe topraklarının tarıma elverişli olması nedeniyle, köylerde halk tarım ile uğraşmaktadır. Son yıllarda Ankara İli’nin yeni yerleşim alanı olarak ön sıralara geçen ilçedeki, özellikle E-5 Devlet Karayolu çevresinde yerleşim alanları ve sanayi ağırlık kazanmaktadır. 

Batıkent yerleşim alanı, Aselsan ile tüzel ve özel kişilere ait fabrikaları ve özellikle Macun Mahallesi sınırları içerisinde kurulan Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) ile İvedik Organize Sanayi Bölgesi ve GİMAT bulunmaktadır.

Orta Doğu Sanayi Ticaret İş Merkezi (OSTİM): 5.000.000 m² açık alanda, 40.000 çalışan ve 100'e yakın farklı sektördeki endüstriyel imalatı ile yaklaşık 5.000 işletmeyi tek çatı altında toplayan ve temelleri 1967 yılında atılan OSTİM, günümüzde adeta bir KOBİ kentidir.

OSTİM'in çevresinde Batıkent, Lalegül ve Demetevler gibi yerleşim yerleri, kuzeyinde İvedik Organize Sanayi Bölgesi yer almaktadır.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün yetki ve hizmet sınırları içinde OSTİM, Yeni OSTİM, Örnek, Koca Sinan, Yıldız ve Atisan Küçük Sanayi Siteleri yer almaktadır. Belirlenen bu sınırlar içinde bulunan tüm işyerleri OSTİM Organize Sanayi Bölgesi kapsamındadır.

İvedik Organize Sitesi: Yenimahalle ilçe sınırları içerisinde bulunan İvedik Organize Sanayi Bölgesi 37 kooperatiften oluşmuş olup, 7.500 işyeri mevcuttur. Ağaç işleri, deri işleri, matbaa, plastik, tarım makineleri iş kollarında faaliyet göstermektedir.

ASELSAN: Aselsan 1975 yılında kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı öncülüğünde kurulmuştur. ASELSAN kuruluş yıllarından bu yana ileri teknolojiye dayalı olarak programlı bir şekilde müşteri ve ürün yelpazesini geliştirmiştir. Bugün, modern elektornik cihaz ve sistemler geliştiren, üreten, tesis eden, pazarlayan ve satış sonrası hizmetlerini yürüten entegre bir elektronik sanayii kuruluşu haline gelmiştir.

ATİSAN: 160.000.000 m² alana kurulu olan ATİSAN'da 390 işyeri bulunmaktadır. İnşaat demiri, tuğla, kiremit, çimento ve kum ile diğer inşaat malzemelerine dönük imalat, depolama ve satış yapan firmalardan oluşmaktadır. 

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön