29 / 04 / 2024

Boral Gülan: Asansörün düşme ihtimali 12 milyonda bir!

Boral Gülan: Asansörün düşme ihtimali 12 milyonda bir!

Dünyada doğru tasarlanmış bir asansörün düşme ihtimalinin 12 milyonda bir olduğu belirtiliyor. Ancak merdiven altı, yetersiz firmaların üretimi, yanlış tasarlama ve denetimsizlik kazalara yol açıyor.



Mecidiyeköy’deki Torunlar GYO’nun inşa ettiği rezidansta yaşanan asansör faciası, gözleri inşaatlarda kullanılan asansörlerin yanı sıra tamamlanmış binalardaki asansörlerin kalite ve güvenilirliğine çevirdi. Dünyadaki binaların tümünde yalnızca insan taşımaya yönelik 10 milyon, Avrupa’da 3.5 milyon, Türkiye’de ise 250 bin asansör kullanılıyor. Ancak asansör üretimi yapan firmalara bakıldığında rakamlar tersine dönüyor. 


 

12 milyonda bir

 

Avrupa’da kullanılan milyonlarca asansörü 500 firma üretirken, Türkiye’de kullanılan yalnızca 250 bin asansörü, irili ufaklı 3 bin 500 firma üretiyor. Türkiye’de pazarın büyük bir kısmına da küçük üreticiler hakim. Asansör sektöründe üretim yapan ilk 5 firma dünyada pazarın yüzde 70’ine hakimken, Türkiye’de bu oran yüzde 40’a iniyor. Bu da binalarda kullanılan asansörlerin de güvenilirliğini tartışmaya açıyor. Dünyanın önde gelen asansör firmalarından Otis’in Başkan Yardımcısı Bora Gülan’ın verdiği bilgilere göre, dünyada asansör sektörünün büyüklüğü 45 milyar dolara ulaşıyor. Türkiye’de bu rakam ihracatla birlikte 1 milyar doları buluyor. Dünyada her yıl 800 bin yeni asansör faaliyete geçerken, Türkiye’de de bu rakam 15 bini buluyor. 

 

Bora Gülan, inşaatlarda kullanılan ve facianın yaşandığı tipteki asansörlerin yük ve insan taşıyan bir model olduğu için tamamlanmış binalarda kullanılanlardan farklı olduğunu belirtiyor. İyi tasarlanıp monte edilen ve bakımları düzenli yapılan bir asansörün dünyanın en güvenli aracı olabileceğini ifade eden Gülan, bu özellikteki asansörlerin düşme ihtimalinin 12 milyonda bir olduğunu söyledi.

 

Gülan’a yeni görev

 

OTİS Türkiye’nin Genel Müdürlüğünü yürüten Bora Gülan, Otis Başkan Yardımcısı oldu. Gülan, yüksek binalar, altyapı projeleri ve 15 milyon doların üzerindeki projelerden sorumlu olacak. Gülan’dan boşalan Otis Türkiye Genel Müdürlüğü görevini ise Özgür Aren yürütecek. 2013 yılında 110 milyon dolar ciroya ulaşan Otis Türkiye, bu yıl 140 milyon dolar hedefliyor.   

 

Hız rekorunu kırdı

 

OTİS, Türkiye’nin en hızlı asansörünü inşa etti. Daha önce Zorlu Tower’da saniyede 7 metre yükselebilen asansör üreten Otis Türkiye, bu rekorunu 8 metreye çıkardı. Emaar Türkiye’nin inşası devam eden İstanbul Libadiye’deki Emaar Square projesindeki asansörler saniyede 8 metre yükselebilecek. 


Vatan


Geri Dön