Kira

Borçlar Kanunu'nda değişiklik Meclis'te: Ev sahiplerine 5 yıl sonra kira sözleşmesini bitirme hakkı geliyor mu? 

Ev sahiplerinin merakla beklediği 'Borçlar Kanunu'nda değişiklik' konusu Meclis'e geldi. Ev sahiplerine 5 yıl sonra sözleşmeyi bitirme imkanı ile ilgili kanun teklifi verildi. İşte ayrıntılar...

Son zamanlarda ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle adliyeler resmen doldu taştı. Ev sahipleri, hem uzun süren davalar hem de evlerine kavuşamamaları sebebiyle mağdur olduklarını belirtirken, sosyal medyadan sık sık 'Borçlar Kanunu'nda değişiklik yapılmalı' çağrılarında bulunuyorlardı. Konu ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı ve 18 Ekim'de Borçlar Kanunu, Meclis gündemine geldi.  

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, Meclis'e 6098 Sayılı Türk Borçlar Yasasının 347/2. Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu. 

6098 Sayılı Türk Borçlar Yasasının 347/2. Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile belirli ya da belirsiz kira sözleşmelerinde, mülk sahibinin kira başlangıcından itibaren 5 sene geçtikten sonra sözleşmeyi feshedebilmesi amaçlanıyor. 

KİRA KONTRATININ İPTALİ İÇİN HUKUKA AYKIRI ŞEKİLDE PARA BİLE İSTENİYOR

Av. Hakan Şeref Olgun, verdiği kanun teklifinde 818 sayılı önceki Borçlar Kanunu'nda, tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi mülkiyet hakkına uygun olarak "satım kirayı bozar" ilkesi benimsenmişken, 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu'na göre "satım kirayı bozmaz" ilkesinin yeni borçlar kanununa mülkiyet hakkına aykırı şekilde yasaya konulduğunun altını çizdi. 

Bu durumu hem mülkiyet hakkına aykırı bir durum oluşturduğuna hem de Avrupa Hukukundaki ilkelerden uzaklaşılmasına neden olduğuna, yeni malikler ile kiracılar arsında bitmek bilmeyen kavgalara ve hukuki çekişmelerin ortaya çıktığına dikkat çeken Hakan Şeref Olgun, şu ifadelere yer verdi:

"Gerçekten de, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 310. maddesine göre, kira sözleşmesinin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. TBK m. 310 satış sözleşmelerinde de uygulanır ve mülkiyetin nakliyle birlikte alıcı kira sözleşmesinin tarafı hâline gelir. Ancak bu durum alıcının satış sözleşmesi yapmaktaki mülkiyet hakkına ilişkin menfaatleri ile çatışmaktadır."

Ayrıca devam eden yargılamalarda bu durumun bazı organize suçlularca kötüye kullanıldığının altını çizen Olgun, özellikle satılan tarla ve araziler üzerinde uzun süreli kiralamaların sonradan yeni maliklere dayatılarak, satın alanlardan kira kontratının iptali için hukuka aykırı şekilde paraların istendiğinin ve insanların mağdur edildiklerinin görüldüğünü söyledi. 

HEM KİRACILAR HEM EV SAHİPLERİ KORUNSUN 

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, mülkiyet hakkı ve sınırlı ayni hakların mutlak hak niteliğinde olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Herkese karşı korunur ve herkese karşı ileri sürülebilir. Satıcının üstün hakkı, yine mutlak hak niteliğine sahip diğer haklara; fikrî ve sınai haklar ve kişilik hakkına da dayanabilir. Yasa bu hali ile tamamen taşınmaz maliklerini mağdur eden ve mülkiyet hakkının tam ihlali kapsamında tümüyle kiracıları koruyan bir durumdadır.

Yapılması gereken maliklerin mülkiyet hakkını koruyarak, kiracıları da mağdur etmeyen bir sistemi oluşturmak ve böylece hukuka ve hakkaniyete uygun bir yol bularak toplumu ve yargı sistemini rahatlatmaktır.

İş bu kanun değişikliği ile hedeflenen mülkiyet hakkının, kiracıların da gözeterek korunması için yasanın malikler ile kiracılar arasında bir denge kurularak hukuka ve hakkaniyete uygun hale getirilmesi ve toplumsal huzurun sağlanması ile yargı makamlarının yükünün hafifletilmesi hedeflenmiştir."

İŞTE MECLİS'E GİDEN O KANUN TEKLİFİ 

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Taşınmaz satışı ile doğan mülkiyet hakkı ve sınırlı ayni haklar mutlak hak niteliğindedir; herkese karşı korunur ve herkese karşı ileri sürülebilir. Alıcının mülkiyet hakkı, yine mutlak hak niteliğine sahip diğer haklara; fikrî ve sınai haklar ve kişilik hakkına da dayanabilir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR YASASININ 310 MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-11.01.2011 tarih ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 310. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değişmiştir,

"Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, kira kontratı bir yıllık kira bedelinin kiracıya ödendiğinin belgelendirilmesi ile birlikte kendiliğinden sona erer. Kiracının, yeni malik tarafından kendisine tapu devrinin yapıldığına ilişkin noter ihtarının tebliğinden itibaren üç ay içinde taşınmazı tahliye etmesi gerekir. Ancak kiracıya da en son ödediği bir yıllık kira bedelini eski veya yeni malik tarafından ödenmesi ve bunun da yazılı olarak belgelendirilmesi gerekir.

Kiracının en son ödediği kira bedelinin 12 aylık bedeli tek seferde toplu olarak kiracıya eski veya yeni malik tarafından ödenmesiyle birlikte kira ilişkisi kendiliğinden sona erecek ve kiracının 3 ay içinde taşınmazı derhal tahliye etmesi zorunlu olacaktır. Kiracı, tüm koşullar gerçekleştiği halde taşınmazı tahliye etmez ise, yeni malik
taşınmazın bulunduğu icra dairesine, tapu satış kaydı, kiracının bir yıllık kira bedelinin kiracıya ödendiğini belgeleyen yazılı belge, kiracıya satıştan sonra çekilmiş ve 3 aylık tahliye mühletinin dolduğunu kanıtlayan noter ihtarı ile birlikte başvurarak, ihtarın kiracıya tebliğinden itibaren üçüncü ayın bitimi ile birlikte taşınmazı icra dairesi ve icra müdürlüğünün çağıracağı kolluk marifeti ile zorla taşınmaza girerek tahliye ettirme hakkına sahip olacaktır."

MADDE 2- Bu kantin yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

İhtiyaç kredisi hesaplama: 100 bin TL kredinin geri ödemesi ve aylık taksit tutarı ne kadar?

2014 yılında inşaat maliyetlerinde işçiliğin payı yüzde 35’ti, şimdi yüzde 42’yi geçti!

Vakıf Katılım konut finansmanı kar payını yüzde 2.99'a çekti! İşte Vakıf Katılım konut kredisi...