16 / 11 / 2024

Borçları katlanarak artan çiftçiler arazilerini satışa çıkardı!

Borçları katlanarak artan çiftçiler arazilerini satışa çıkardı!

Tarlalarda kârları sıfırlanan borçları ise katlanarak artan çiftçiler tarlalara satılık tabelası astı. Yüzlerce dönüm meyve bahçesi ağaçlarla beraber satılığa çıkarken, üretici tarla yerine bankanın daha fazla kâr getirdiğini söylüyor. 




Gündemden düşmeyen yüksek üretim maliyetlerine karşılık düşen alım fiyatları ile geçen sene başında limon olacak şekilde bahçedeki ağaçlarını söken çiftçiler bu sene de  arazilerini satılığa çıkardı. Deprem sonrası büyük göç veren ve ülkemizin en önemli üretim alanları arasında yer alan Hatay’da çiftçinin artık üretim maliyetlerini karşılayamadığını belirten Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Çiftçilerin çözümü çiftçiliği bırakmak.  Etrafımızda inanılmaz derecede satılık araziler var. Herkes bir şekilde topraklarının bir bölümünü satarak küçülme ya da  bu işin içinden çıkma peşinde. Ayrıca bu bir tek Hatay’a mahsus bir olay da değil. Ülkemizdeki tüm üreticilerin sıkıntısı var. Kimle konuşsam arazi satmaktan bahsediyor” dedi. İlan sitelerinde de onlarca dönüm arazi üzerindeki ağaç ve mahsullerle beraber alıcı bekliyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Hatay Dörtyol’da 15 senelik ağaçların bulunduğu portakal bahçesi 70 milyon Türk Lirası’ndan satışa çıkarken, yine Hatay’da 30 dönümlük bir başka bahçe de 115 milyon Türk Lirası bedelle satışa çıkarıldı. Bir başka portakal bahçesi de 5 milyon 100 bin Türk Lirası’ndan satılığa çıkarıldı.

Borçları katlanarak artan çiftçiler arazilerini satışa çıkardı!

FAİZ DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR

Sözcü’den Sayime Başçı imzalı habere göre gündemden düşmeyen maliyetlerin üreticileri zorladığına pamuk başta olacak şekilde tüm ürünlerde daha az kazanç sağladıklarını dile getiren Okay, geçen sene 28 Türk Lirası şeklinde  olan pamuk fiyatının bu yıl 23 Türk Lirası’na toptan satılan zeytinyağının litresinin ise bölgede 235 Türk Lirası’ndan 180 Türk Lirası’na indiğini söyledi. Okay açıklamasında “Araziniz var bir bölümüne buğday, bir bölümüne pamuk ekmişsiniz fakat hiç birinden para kazanamıyorsunuz. Borcumuz katlanmış, bütün girdi maliyetleri de geçen yılın yüzde 100 üzerinde. Şu anda arazinin dönümü 300 bin Türk Lirası. 100 dönüm tarla 30 milyon Türk Lirası. Şimdi bunu bankaya koyarsa ne alır. Tarlada alacağı hiçbir kâr yok” dedi. 

ÇİFTÇİLER ARAZİLERİNİ SATMAYA BAŞLADI

Sürekli olarak zarar eden çiftçiler üretimleri bırakarak arazilerini satmaya başladı. İnternet sitelerindeki ilanlar bugünlerde ülkemizin dört bir tarafında satışa çıkarılan tarım arazileriyle doluyor. Ayrıca tarlalarda satılamayacağı düşünüldüğü için hasat edilmeyen mahsüller ve meyve ağaçları da oldukça dikkat çekiyor.

SGK tarafından açıklanan resmi verilere göre çiftçi sayısı her geçen sene hızlı bir şekilde eriyor. 2019 yılında 600 bin 787 şeklinde olan çiftçi sayısı tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin hayatımıza girdiği 2020 yılında 547 bine kadar indi. Bir süre 500 bin seviyelerine tutunan çiftçi sayısı, 2023’te 460 bin 260’a kadar düştü. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu Bu erime maliyetlerin tava yaptığı ve çiftçinin gelirlerinin büyük oranda azaldığı bu yıl hız kazanırken SGK’nın açıkladığı verilere göre ağustos itibarıyla çiftçi sayısı 413 bin 865’e kadar düştü. Pek çok çiftçi ekim yapmayı bırakırken bir bölümü de umudunu buğdaya bağladı. Muzaffer Okay konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada insanların nefes almak için buğdaya yöneldiğini söyledi. 

 

TOKİ 2025 başvuruları için tarih belli oldu! 250 bin konut başvuruları ne zaman başlayacak? 

Prof. Dr. Şenol Babuşcu: SSK-BağKur emeklilerine en çok yüzde 17,73; memur ve emeklilerine yüzde 13,45 zam!

İnşaat mühendislerinden deprem konutları açıklaması: Zemin seçimi dikkat çekici sağlamlıkta! İstanbul için ne bekleniyor


Geri Dön