Vergi

Borcu olanlar dikkat! Bu fırsatı kaçırmayın!

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren borç yapılandırması 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsıyor. Bu fırsattan faydalanmak isteyen mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar ilgili kuruma başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren borç yapılandırması 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsıyor. Bu fırsattan faydalanmak isteyen mükelleflerin 31 Aralık 2020'ye kadar ilgili kuruma başvuru yapması gerekiyor.

Dev yapılandırma fırsatı kapsamında belediyelere olan emlak vergisi, su gibi borçlar bulunuyor. Halen bu yılın ikinci emlak vergisi ödemeleri devam ederken, geçmişe dönük borçları da yeni yasa ile yapılandırarak kapatma fırsatı bulunuyor.

İnternetten öğrenebilirsiniz

Milyonlarca vergi mükellefi ''Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?'' sorusunun cevabını merak ediyor. Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve teyit etmek isteyen vatandaşların belediyelere gitmeleri veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi'nden öğrenebiliyor.

Borcunuz nasıl silinir?

- 2020 yılı emlak değerleri muhtarlıklardan veya belediyelerden öğrenebiliyor.

- Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler de yine bu işlem için belediyeden veya online işlemlerden öğrenebiliyor.

- Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, bu sistem ile sorgulama yapılabiliyor. Aynı zamanda ödemeler de internet üzerinden online bir şekilde gerçekleşebiliyor.

- Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden de sorgulama işlemi yapılabiliyor.

- T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Seri No ile Annenizin Kızlık Soyadı gibi bilgilerin girilmesi ve güvenlik kodunun onaylanması gerekiyor. Akabinde açılan ekranda borç sorgulanabiliyor.

Sorgulanan borç, başvuru yapılmasının ardından kapatılıyor.

Hesaplamayı unutmayın

Gecikme faizi/zammı silinecek.
Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak.

İlk taksit süresi içinde peşin ödeme yapılırsa Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim gerçekleşecek.

Taksitli ödemelerde anapara ve YİÜFE tutarından oluşan borç, belirlenen katsayılarla hesaplanacak.

İlk taksit ödemeleri 1 Şubat'ta

İlk taksit ödeme süresi içinde borcu kapatanlardan Yİ-ÜFE tutarının da yüzde 90'ı alınmayacak. Eğer borç ilk 2 taksit süresi içinde kapatılırsa bu kez Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50'si silinecek.

İsteyenler 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğini kullanabilecek. Bu durumda ise ana para ve Yİ-ÜFE olarak hesaplanan tutar, seçilen taksite göre belirlenmiş katsayıyla çarpılacak. Taksit ödemeleri 2 ayda bir yapılacak.

Yani 18 taksiti seçen 36 ayda borcu ödeyecek. Başvurular 31 Aralık'a kadar ilgili belediyeler tarafından alınacak. İlk taksit ödemeleri ise 1 Şubat'a kadar yatırılacak.

'Emlak vergisi yapılandırma' 7 soruda tüm detaylarıyla!

Ev sahiplerine ve emekliye müjde!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com