Kent Haberleri

Borcu olanlar gün yüzü görecek! Teminat yok! 18-20-24-40-48 ay vade! Hangi borçları kapsıyor? Yapılandırma Paketi 2023!

Yapılandırma paketi hangi borçları kapsamı altına alacak sorusunun yanıtı araştırılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan yapılandırma paketi; vergiden prime, idari para cezalarından öğrenim kredilerine kadar daha pek çok borcu çatısı altına alacak. Bugün gerçekleşecek Kabine Toplantısıyla beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın borç yapılandırma paketinin merak edilenlerini açıklaması bekleniyor

Türkiye'nin en büyük borç yapılandırması için saat kurulurken vatandaşlar pakete dair ayrıntıları araştırmaya başladı. Bugün gerçekleşecek Kabine Toplantısıyla beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın borç yapılandırma paketinin merak edilenlerini açıklaması bekleniyor. Peki hangi borçları kapsayacak? Kimler faydalanabilecek? İşte bütün detaylar...

SENENİN İKİNCİ KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN?

A Haber'de yer alan habere göre; Kabine Toplantısı'nın, 22 Ocak Pazartesi yani bugün saat 14.00'de başlaması öngörülüyor. Bakanlar Kurulu'nun gündeminde ekonomiden dış politikaya pek çok dikkat çekici başlık bulunyrken aralarında en çok ilgi çekenlerden biri de borç yapılandırma paketi oldu. Gerçekleşecek toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detayları açıklaması bekleniyor.

Borç yapılandırma paketi kimleri kapsayacak? Hangi borçlar yapılandırılacak? İşte Sabah'ta yer alan habere göre borç yapılandırma paketinin detayları...

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi ile, küçük esnaftan sanayiciye iş dünyasından KOBİ'lere kadar reel sektörün tamamı rahat nefes alacak.

Hem vatandaş hem de reel sektörün vergi ve sosyal güvenlik kurumu dâhil tüm kamu kurumlarına olan borçları en uygun koşullarda ve uzun vade ile yapılandırılacak.

Paketin, SGK tarafından takip edilen sigorta primleri, vergi alacakları, kasa ve cari hesap düzeltmesi, matrah-vergi artırımı, stok affı gibi düzenlemeleri içereceği düşünülüyor.

Borçların faiz ve gecikme faizi önemli ölçüde silinerek reel sektörün üretim, yatırım, istihdam konusunda elinin rahatlaması sağlanacak.

31 ARALIK 2022 ÖNCESİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergiden prime, idari para cezalarından öğrenim kredilerine kadar geniş kapsamlı bir yapılandırma paketi hazırlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün 14.00 sonrasında günü açıklayacağı düşünülen paket hem vatandaş hem de reel sektörde büyük heyecan yarattı.

Paketle 31 Aralık 2022 tarihine kadar oluşan borçlara yapılandırma imkanı sağlanacak. Vergi, sigorta primi borçları ile adli ve idari cezalar için yapılandırma fırsatı sağlanacak.

Yapılandırma paketi, gelir, kurumlar, KDV, ÖTV, MTV, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileriyle ceza ve gecikme faizlerini de çatısı altına alacak.

Prim borçları, köprü ve trafik cezaları, öğrenim kredisi borçları, kamunun kira alacakları yapılandırılabilecek.

MATRAHI ARTTIRIMI İMKANI SAĞLACAK!

Pakette, matrah artırımı fırsatı da sunulacak. Matrah veya vergi artırımında bulunan, koşulları yerine getiren mükellefler hakkında vergi incelemesi ve tarhiyatı yapamayacak.

Matrah artırımı yöntemi ile geriye dönük olarak 5 sene için matrah artırım oranları, asgari matrah artırım tutarları belirlenecek. Bu tutarlar üzerinden artırıma giden mükellefler vergi denetiminden kurtulacak.

Ayrıca işletmede olmasına karşın kayıtlarda yer almayan ya da işletmede bulunmayan makine, emtia, demirbaşların beyan edilmesiyle işletme kayıtlarının gerçek durumuna uygun hale getirilmesine imkan sunulacak.

Bu kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyan edilmesi için de geçerli olacak.

4 SENEDE ÖDEME FIRSATI DOĞACAK!

Önceki yapılandırmalardan farklı olarak taksit seçeneği pakette daha uzun süreli tutulacak.

Daha önce vergi borcu yeniden yapılandırılırken 6, 9, 12 ve 18 ay taksitlendirme yapılabiliyor ve ödemeler iki ayda bir yapılıyordu.

Tercih edilen ödeme taksit sayısına göre de katsayı belirlenmişti. Edinilen bilgiye göre bu pakette taksit sayısı 18'i geçecek. Bu durumunda 20 ay taksit imkânı sunulursa borcun 40 ayda ödenmesi imkânı doğacak.

Taksit seçeneği 24 aya çıkarsa da vatandaş, esnaf borcunu 48 ayda diğer ifadeyle 4 yılda ödeyebilecek.

TEMİNAT YOK!

Yapılandırmadan faydalanmak için herhangi bir teminat aranmayacak. Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük, özel usulsüzlük cezalarının yarısı silinecek, yapılandırılan borçlar erken ödendiğinde ayrıca indirim sunulacak.

İlk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi hâlinde "borcu yoktur" yazısı alınabilecek.

İhale ve inşaat işyerleri için, borçlarının peşin veya taksitle tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik belgesi ve teminat iadesi yazısı verilecek.

Yapılandırma devam ettiği sürece taksitlerin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılacak.

TAKİPTEKİ PRİMLERİ DE KAPSIYOR

Sigorta, işsizlik sigortası, isteğe bağlı sigorta, topluluk sigortası primi, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri de yapılandırılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nca takip edilen tespitleri yapılan ve yapılandırma son başvuru tarihine kadar kesinleşenler de yapılandırmadan faydalanabilecek. Buradaki tespit tarihi pakette netleşecek.

Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları, irtifak hakkından kaynaklı alacaklar da yapılandırma kapsamına alınacak.

EYT’liye lokum gibi tatlı çifte müjde! Bu haberi görmeyen EYT'li kalmasın!
Aile Bakanlığı'ndan cüzdandan şıngır şıngır ses getirecek müjde! Hemen başvuran 800 TL parayı havada kapıyor!
Emeklilerin cebini şişirecek ikramiye müjdesi! Bütün emeklilere o tarihte tak yatacak! Karşılıksız ve geri ödemesiz!