28 / 04 / 2024

Borsa uzmanı yatırımcıları uyardı! İşte borsada uygulanması gereken 13 kritik madde!

Borsa uzmanı yatırımcıları uyardı! İşte borsada uygulanması gereken 13 kritik madde!

Borsa uzmanı Adem Ayan sosyal medya hesabından borsa yatırımcılarının uygulaması gereken 13 kritik maddeyi açıkladı. İşte detaylar...



Borsa yatırımcıları borsayı yakından takip etmeye devam ediyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,06 yükselişle 9.184,63 puandan başladı. Yatırımcılar yükselişler karşısında sevinirken, kimileri hala yön arayışına devam ediyor. Özellikle küçük yatırımcılar borsa karşısında hayal kırıklığına uğruyor. Borsa uzmanı Adem Ayan yatırımcıları uyararak yapmaları gerekenleri 13 maddede sıraladı. Ayan sosyal medya hesabı X'ten ''Borsada Uygulamamız gereken davranış biçimleri. Değerli dostlarım vaktiniz varsa 5 dakika incelemenizi öneririm.'' ifadesi ile paylaşım yaptı. İşte o paylaşım ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

Adem Ayan @ademayan66
Borsada Uygulamamız gereken davranış biçimleri.
Değerli dostlarım vaktiniz varsa 5 dakika incelemenizi öneririm.
Belki de üzerinde en çok durulması gereken konulardan birisi budur. Bizde nedense öyle bir yatırımcı kitlesi oluştu ki neyi ,nerede ,nasıl ? yapacağını bilmiyor.

1:Öncelikle Psikolojik olarak kendini hazır hissetmelisin
Davranışsal  hazırlık borsa yatırımı kısmının belki de en önemli safhasıdır. Öncelikle kendimizi psikolojik olarak yatırım fikrine hazırlamalıyız.

2:Yatırımın ciddi bir iş olduğu fikrini benimsemelisin
Borsa yatırımı her ne olursa olsun yatırımdır. Sonuçta bir şirketin hisselerine ortak oluyorsunuz. Onun için kendinizi şirketin ortağı gibi hissetmelisiniz. Eğer borsa yatırımı sizin için bir kumarsa , borsa da size kumarbaz gibi davranır ve unutmayın kumarı sadece oynatan kazanır.

3:Tarzını bilmelisiniz
Tek bir tarzın doğru olduğunu savunmak mantıklı değildir. Uzun vadeli değer yatırımcısı mısınız ? Yoksa günlük al-sat'çı mısınız?

4:Yatırımcı kendi sınırlarını bilmelidir.
Artık ve eksi özelliklerinizi bilmelisiniz .Örneğin ne kadar zarara dayanabilirsiniz ? veya da ne kadar zararda kaç gün bekleyebilirsiniz ?

5:Araştırmaya önem vermeli.
Bir şirketi ele alırken , tüm yönleri ile araştırmalısınız. Kafanızda hiçbir soru işareti kalmamalı. Gerekirse gidin şirketi görün , yatırımcı danışmanı ile görüşün. Dışarıda bir domates bile alırken en az 3-4 tane manav gezen bizler hisse alırken neden araştırma yapmayız ?
Yapmalıyız. Unutmayın yatırım ciddi iştir ve bizim paramız kıymetli bunu unutmayın

6:Her fırsatta kendini yenilemelisin.
Borsa büyük bir disiplindir. Kendi kararlarını kendinin vereceği bir disiplindir. Başka birilerine güvenerek bir pozisyon açmayın.Karda herkes yanınızda olabilir ama unutmayın zararda daima yalnızsınızdır.

7:Sabırlı ve Disiplinli olmalıdır
Belki de en önemli kuralımız budur. Sabrı borsada öğrendim desem yeridir. Sabırlı ve disiplinli olmayanlar maalesef yem olurlar. Kendi stratejisi ve disiplini olmayanlar başka birilerinin stratejilerine kurban giderler. Sabır borsadaki en önemli silahtır. Zordur fakat inandığınız hissede meyvesi güzeldir.

8:Her olasılığı hesaplamalıdır
Bir şirketi ele alırken her olasılığı hesaplamalısınız. Sadece şirket değil Ülkenin mevcut durumunu , Global gelişmeleri , her şeyi ayrıntılı olarak takip etmelisiniz. Borsacının 2 kulağı değil en az 10 kulağı olmalıdır.

9:Kendi kararlarını kendisi vermelidir
Borsa büyük bir disiplindir. Kendi kararlarını kendinin vereceği bir disiplindir. Başka birilerine güvenerek bir pozisyon açmayın. Karda herkes yanınızda olabilir ama unutmayın zararda daima yalnızsınızdır.

10:Belli bir Stratejiniz olmalıdır.
Strateji en önemli unsurlardan birisidir. Strateji uygulamak için ise kendi kararlarını kendi veren yatırımcılar olmasıdır.

11:Paranızın aslan %100 hisse senedinde olmamalıdır.
Paranızın %15-20 kısmı mutlaka döviz veya altında olmalıdır. Bu sizin kötü durumlara karşı sigortanız olacaktır.

12:Hisse senedine ayırdığınız paranın yine %100 tek hissede olmamalıdır
Yumurtaları tek sepete koymak daima dez-avantajdır. Farklı sektörlerde , farklı hisselerinde portföy oluşturmak mantıklı olacaktır.

13:Belli bir şeye takılıp kalmayın , zarar ettiyseniz zararın arkasında asla gitmeyin zararımı çıkarayım diye yapılan işlemlerin %90 'ı başarısızlıkla sonuçlanır.
ADEM AYAN

 

Adem Ayan'ın yaptığı paylaşım takipçilerinden tam not aldı. İşte o yorumlar...

Borsa İstanbul’da temettü miktarları belli olmaya başladı

Halka arzda dikkat edilmesi gereken 10 madde!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön