Borsacılar gayrimenkul hisselerine yöneldi!
Faizler düşecek beklentisiyle borsacılar ‘gayrimenkul’ hisselerine yöneldi. BIST GYO Endeksi son 1.5 ayda, 1 yıllık faizin üzerinde artış sağladı. Dolar bazında yaşanan artış yüzde 5 oldu.
Piyasalarda dalgalanma zirveye çıkarken borsa yatırımcıları gayrimenkul hisselerine yöneldi. Halihazırda faizlerin düşeceği beklentisi, gayrimenkul hisselerine olan ilgiyi canlı tutuyor. Ellerinde yüksek stoğu bulunan gayrimenkul şirketleri de yıla hızlı başlarken hisseleri bir buçuk ayda bir yıllık faizin üzerinde performans sergiledi. Artış dolar bazında yüzde 5’in üzerinde oluştu. Borsa İstanbul’da işlem gören 33 gayrimenkul yatırım ortaklığının piyasa değeri toplamda 24 milyar TL’ye çıktı. GYO’lar; ağırlıklı olarak taşınmazlara ve gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapabilen halka açık portföy şirketleri konumunda bulunuyor. Bu tür firmaların sermayelerinin asgari yüzde 25’inin halka açılması zorunlu.
Emlak GYO kazandırdı
Baktığımızda, sektörün yüzde 50’sini emlak konut GYO tek başına oluşturuyor. Şirkete ait hisseler, yılbaşından bu yana yüzde 14.8 değer kazandı. Söz konusu oran dolar bazında yüzde 7’ye denk geliyor. Aynı süre zarfında bist 100 Endeksi yüzde 0.10 değer kazanırken borsada işlem gören GYO’ların yüzde 63’ü endeksin üzerinde kazandırdı. Borsada piyasa değeri 1 milyar TL’nin üzerinde olan GYO’lar içerisinde en yüksek performans ise İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sağladı. Yılın ilk gününden bu yana yatırımcısına yüzde 25 getiri sağlayan hisse, 2012 yılından bu yana yıllık bazda sürekli yükseliyor. Şimdilerde de özellikle faizlerdeki düşüş beklentisiyle beraber hisseye olan ilgi canlılığını koruyor.
Dolar krizde kazandırıyor
Dolardaki tansiyon geçtiğimiz hafta biraz olsun düştü. 14 Ocak’ta 2.28’li seviyelerde olan dolar geçen hafta 2.5161’li seviyelere tırmanarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Kur 2.51’li fiyatlara tırmanınca hedef fiyatlar da 2,70-2,80-2,95’lere çıkarılmaya başlandı. Ancak doların krizlerle beslenen yukarı yönlü sert hareketleri sonrasında yerini düşüşe ya da yatay bir trende bırakabiliyor. Son yaşanan gelişmelerin ardından da benzer bir durum yaşanması beklenebilir. Ukrayna’da ateşkesin gelmesi, Yunanistan’ın borç müzakerelerinden uzlaşma sinyalleri alınması, Almanya’da büyümenin beklentileri aşması dolar/TL’de tansiyonu düşürdü. Son 25 yıllık verilere baktığımızda doların getirisi ile TÜFE’deki artışı yani enflasyondaki artışı kıyasladığımızda, doların getirisi büyük krizler dışında hep enflasyonun altında kalmakta. Hem yurt içerisinde hem de yurt dışında yaşanan gelişmeler nedeni ile fiyat oynaklıklarının zirve yapması ile birlikte yukarı çekilen beklentiler yatırımcıların da dolara yönelmesine neden oluyor. Hızlı çıkış sonrası hangi fiyattan alabilirim diyenlerin artması da bunun bir göstergesi. Fiyatlardaki sert hareketler aktif olarak piyasanın içerisinde işlem yapanlar için fırsat yaratsa da bu konuda geçmiş tecrübeler gösteriyor ki yatırımcılar vagona son binenler oluyor. Bir gerçek var ki dolar/TL’de yükseliş yaşanıyor. Ancak yıl sonuna gelindiğinde bu yükseliş, enflasyon oranına yakın ya da bunun birkaç puan üzerinde kalması şaşırtıcı olmayacaktır. Elbette TCMB’nin duruşu, yurtdışı gelişmeler, seçim ortamında artan gerilim, tansiyonu da artıracaktır. Dolar/TL’de 2,4595 seviyesinde. 2.46’nın altında kalması halinde 2.43-2.40’lar görülebilir.
Zeynep Aktaş/ Milliyet