Ekonomi

Borsada gözler 9 aylık bilançolarda! 9 aylık bilançolarda hangi sektörler karlılıkta öne çıkacak?

Ortadoğu’daki gerginlik nedeniyle borsada satış ağırlıklı seyir devam ederken, piyasa çevreleri 9 aylık bilançolara kilitlendi. Uzmanlar, gelecek bilanço sonuçlarına göre hisse bazlı borsada hareketliliğin artabileceğini öngörüyor.

Borsa İstanbul’da son günlerde İsrail-Filistin arasındaki gerginlik nedeniyle satış ağırlıklı bir seyrin yaşandığı görülüyor. Saldırıların şiddetini artırması yüzünden piyasalarda moraller iyice bozulurken, son yaşanan düşüşlerde Ortadoğu’da artan tansiyonun etkili olduğu belirtiliyor. Ancak Borsa İstanbul’un diğer bölge ülke borsalarına kıyasla daha yüksek oranlarda gerilemesi ise seçim sonrası rallinin düzeltme hareketi olarak yorumlanıyor.

Dünya gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan’ın yazısına göre, kısa vadede iç dinamikler açısından borsanın önünde iki önemli gündem maddesi yer alıyor. Birincisi; Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta faiz kararını vereceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, ikincisi ise üçüncü çeyrek bilançoları.

Mali tabloların son açıklanma tarihinin solo şirketler için 30 Ekim; konsolide şirketler ve solo bankalar için 9 Kasım ve konsolide bankalar için 20 Kasım olduğunu belirten Korcan, Ak Yatırımın hazırladığı raporda atıfta bulunarak mali dışı kesimin yılın ilk 9 ayında net karını yüzde 39, mali kesimin yüzde 24 artırmasını bekliyor.

YÜZDE 32 ARTIŞ BEKLENİYOR

Toplam karlarda artışın yüzde 32 olarak tahmin edildiğini paylaşan Korcan, mali dışı kesim satışlarında da yüzde 52’lik bir büyüme öngörüldüğüne işaret ederek yurt içi tüketim ve görece istikrarlı kurların net kar büyümesini desteklediğine dikkat çekiyor. Diğer yandan; üçüncü çeyrekte banka harici şirketlerde kümülatif olarak yıllık bazda yüzde 55 satış, yüzde 67 FAVÖK ve yüzde 57 net kâr büyümesi öngörülüyor.

İnfo Yatırım ise ekonomide fiyat artışlarının şirket karlılıklarına olumlu olarak yansıyacağı beklentisinin Borsa İstanbul’da geçmiş tarihlerde fiyatlandığına işaret ederek hane halkı harcamalarında önemli yer tutan temel gıda, içecekler, konut giderleri, ulaştırma, lokanta, oteller ve giyim gibi sektörlerin öne çıkacağını öngörüyor.

FAİZ ARTIŞI BANKALARA YARADI

Korcan, borsanın lokomotif sektörlerinden bankacılık sektörünün performansına işaret ederek politika faizinin artırmasının olumlu etkilerinin sektör üzerinde görüleceğini dile getiriyor. Faiz artışının bankaların TL mevduat fonlama maliyetlerini arttırmasına rağmen, kredi faizlerindeki artışların daha hızlı olduğuna dikkat çeken Korcan, diğer yandan kurdaki oynaklığın azalmasının da alım/satım gelirlerinin önceki çeyreğe göre gerilemesine neden olduğunu ifade ediyor.

TURİZM SEKTÖRÜ HAREKETLİ GEÇTİ

Korcan’ın yazısında; turizmin en hareketli geçtiği temmuz-eylül dönemlerinin ulaştırma sektörünün en çok karlılık yarattığı dönemler olarak öne çıktığına vurgu yapılıyor. Ayrıca Korcan, küresel enflasyon dolayısıyla dövize bağlı fiyatlamalarda yükselme eğilimi yurt içi enflasyondan korunma iç güdüsü, ikinci el fiyatlarındaki yüksek değerleme, talebin öne çekilmesi ve çip krizinin azalması gibi nedenlerden dolayı otomotiv sektörünün üçüncü çeyrekte de güçlü sonuçlara açıklamasının beklendiğini dile getiriyor.