Ekonomi

Borsada ‘iflas’ şoku! Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ne oldu? En çok hangi hisseler geriledi?

ABD’de peş peşe yaşanan banka iflasları pay piyasalarını olumsuz etkiliyor. Bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin artmasıyla dünya borsalarındaki olumlu hava terse dönerken, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de günü yüzde 1,14’lük değer kaybıyla tamamladı.ABD ve Avrupa borsalarında satış ağırlıklı seyir gözlenirken, Borsa İstanbul BIST BIST 100 endeksi de yüzde 1,14 oranında değer kaybıyla günü 5

ABD bankacılık sektörüne yönelik endişeler ve iflaslar pay piyasalarını da olumsuz etkiliyor. ABD ve Avrupa borsalarında satış ağırlıklı seyir gözlenirken, Borsa İstanbul BIST BIST 100 endeksi de yüzde 1,14 oranında değer kaybıyla günü 5.323,19 puandan kapattı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 61,37 puan gerilerken, toplam işlem hacmi 78,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Gün içerisinde en fazla değer kaybı bankacılık sektör endeksinde gerçekleşirken, en çok kazandıran ise madencilik hisseleri oldu. Bankacılık endeksi yüzde 4,36 oranında değer kaybederken, madencilik endeksi yüzde 2,28 oranında prim yaptı. Holding endeksi de yüzde 1,53 oranında değer kaybetti. Uzmanlar, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5 bin 200 seviyesinin destek, 5 bin 500 puanın direnç konumunda bulunduğunu belirtiyor.

Uzmanlara göre, ABD'de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflasının ardından bankacılık sektörüne ilişkin endişeler, hisse senedi piyasalarını baskılıyor. Bankacılık sektörüne ilişkin gelişmelerin yatırımcıların odağında bulunacağını kaydeden uzmanlar, yarın yurt dışında ABD'de açıklanacak enflasyon verisinin piyasaların yakın takibinde olacağını ifade ediyor.

DÜNYA BORSALARINDA HAVA OLUMSUZ

ABD'de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflası bankacılık sektörüne ilişkin endişeleri artırıyor. Bankacılık sektörüne yönelik artan endişeler ile birlikte dünya borsalarındaki olumlu hava da terse döndü. Avrupa'da pay piyasaları açılışın ardından etkisini artıran satışlarla sert bir şekilde değer kaybederken, artan risk algısıyla tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyrin öne çıktığı belirtiliyor.

Almanya'nın 2 yıllık tahvil faizi yaklaşık 35 baz puan düşerek yüzde 2,65'e gerilerken, Avrupa genelinde tahvil faizlerinin gerilediği gözleniyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 16 Mart Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda 50 baz puan faiz artırılacağına ilişkin beklentiler son gelişmelerin ardından zayıfladı. Böylece piyasalarda geçen hafta 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, son gelişmelerin ardından bu sabah para piyasalarındaki fiyatlamalarda 50 baz puanlık faiz artırım olasılığı yüzde 76 seviyelerine düştü.

Bu gelişmeler sonucu saat 13.15 itibarıyla Avrupa'da Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 2,4 oranında gerileyerek 443,05 puan, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 2,6 değer yitirerek 15.025 puan oldu.