Borsayı manipüle ederek 5 milyar TL kar ettiler
Borsa manipülasyonu operasyonunda yakalanan 8 şüphelinin Emniyet’deki işlemleri tamamlandı. Şahısların borsayı manipüle ederek hisseleri yüksek göstermek yoluyla toplamda 5 milyar Türk Lirası kar elde ettiği öğrenildi. Şüphelilerin 1 milyar TL de zarar ettiği belirtildi.Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin sonrasında adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı önderliğinde İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen baskınlarla yakalanan 8 şüphelinin işlemleri tamamlandı.
Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin sonrasında adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin Çağlayan Adliyesi'nde işlemleri ise devam ediyor.
GRUP HESAPLARINDAN YAKLAŞIK 30 MİLYAR LİRALIK İŞLEM HACMİ
Borsa İstanbul'da son zamanlarda meydana gelen yükseliş sonrası ani satışların baskısıyla oluşan manipülatif olaya sebep olan kişi ve kurumlarla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen rapor üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın detaylarına ulaşıldı.
Soruşturma kapsamında, şüphelilerin en başta Borsa İstanbul'da Banka Endeksini oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve de bu paylara ait vadeli işlemler piyasalarında yoğun işlem yaptıkları tespit edildi.
Üç aylık dönemde BIST Banka Endeksi paylarında ve bu payların dayanak varlık olduğu vadeli işlemler sözleşmelerinde, grup hesaplarından gerçekleştirilen işlemlerin haciminin yaklaşık 30 milyar Türk lirası olduğu, fiyat yükseltici ve kendinden kendine karşılıklı hamleler yaparak oluşan pay piyasasının yapay haline getirildiği de tespit edildi.
Yaptıkları işlemlerle bankacılık sektörü paylarına yüksek ilgi olduğu izlenimini veren şüphelilerin, yoğun ve sürekli alım satım işlemi yaparak piyasada hakimiyet kurarak pay fiyatların belirlenmesinde etkin hareketlerde bulunuldukları ortaya çıktı.
ŞÜPHELİLER YAKLAŞIK 5 MİLYAR LİRA KAR, 1 MİLYAR LİRA DA ZARAR ETTİ
Bu yolla her iki piyasanın birbirini etkileyerek hisse fiyatlarının yükseltilmesine yol açan şüphelilerin, eylemlerini organize bir biçimde gerçekleştirdikleri tespit edilirken, ilgili paylar da ve paylara ait vadeli işlem sözleşmelerinin büyük çoğunluğunun şahısların mülkiyetinde olduğu anlaşıldı.
Soruşturma kapsamında, şahısların organize ve örgütlü olarak 6362 Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesinde belirtilen "işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı" suçunu işlediklerini değerlendirdi.
SPK uzmanlarınca yapılan hesaplar kapsamında şüphelilerin realize karlarının 2,5 milyar lira, elde edilen toplamdaki karın ise yaklaşık 5 milyar lira olduğunu tespit edilirken, fakat piyasada yaşanan sert düşüşler nedeniyle de yaklaşık 1 milyar lira zarar oluştuğu değerlendirildi.