28 / 04 / 2024

Boş ev vergisi için son dakika önerisi: Tapu ve Kadastro değerleme yapsın!

Boş ev vergisi için son dakika önerisi: Tapu ve Kadastro değerleme yapsın!

Vergi Hukuku Uzmanı Murat Batı, boş ev vergisine ilişkin dünyada yapılan uygulamaları açıkladı ve Türkiye'de nasıl uygulanması gerektiğine ilişkin önerilerde bulundu. İşte Batı'nın o açıklamaları...



Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı, Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Murat Batı, boş ev vergisine ilişkin son dakika açıklamalarında bulundu. 

Prof. Dr. Murat Batı, “Vergi Reformları ve Öneriler” kitabında boş ev vergisinin diğer ülkelerdeki uygulamalarını inceleyerek, önerilerini dile getirdi. 

Boş ev vergisi için son dakika önerisi: Tapu ve Kadastro değerleme yapsın!

BOŞ EVLER İÇİN DÜNYADA NELER YAPILIYOR?

Hürriyet Gazetesi'nden Neşe Karanfil'in haberine göre; Muat Batı, İspanya’da konut fiyatlarındaki artışın önlenmesi için belli bir süre boş kalan konutlardan yüzde 150’ye kadar bir oranda boş ev vergisi alınmasının gündeme geldiğini, düzenlemenin bölgelere göre farklı şekillerde tasarlandığını aktardı. 

Murat Batı, Katalonya'da tüzel kişilere ait en az 2 yıl boş kalan evler ile gerçek kişilerin en az 2 sene boş kalan 15 adetten fazla evleri için boş ev vergisi ödeneceğini söyledi. 

İlk etapta ek verginin yüzde 50 olarak uygulandığını aktaran Batı, açıklamasında "Ancak sahip olunan konut sayısı ve boş kaldığı yıl ne kadar fazlaysa bu oran yüzde 100 ya da yüzde 50 oranında artırılabiliyor. İki seneden fazla boş kalan konutlara bu oran yüzde 100; aynı belediye sınırlarında konut sayısına bağlı şekilde de yüzde 150 oranına kadar ek bir vergi uygulanabiliyor" bilgilerini verdi. 

Murat Batı, söz konusu kitabında, İspanya’daki uygulamanın çok fazla istisna ve muafiyet içerdiğine ve bu sebeple verginin uygulanmasını biraz zora soktuğuna dikkat çekerek, İspanya’da 3.5 milyon boş konut olduğunun öngörüldüğünü söyledi. 

Murat Batı, Kanada'nın Vancouver şehrinde boş evler için uygulama yapıldığını, ardından iyi vergi tahsilatı neden gösterilerek bunu 2022 yılı başından itibaren Toronto’da da uygulamaya konuldu. 

Benzer düzenlemeler Kaliforniya’da boş mülk vergisi ismiyle hayata geçirildi. Fransa da ise boş kalan evlerin piyasa fiyatının yüzde 20’si kadarı ek vergi şeklinde alınmaya başlandı. 

Boş ev vergisi için son dakika önerisi: Tapu ve Kadastro değerleme yapsın!

TÜRKİYE'DE BOŞ EV VERGİSİ NASIL OLMALI? 

Prof. Dr. Murat Batı, hem değerli konut vergisi hem de emlak vergisinin emlak vergisi yasasındaki “Vergi değeri” üzerinden hesaplandığına, emlak vergisinin konutlarda binde 1, iş yerlerinde binde 2, arazilerde binde 1 ve arsalarda binde 3 şeklinde hesaplandığına, bu oranların büyükşehir belediye sınırları içinde iki kat şeklinde olduğuna dikkat çekti. 

Konutlardan alınan bina vergisinin tahsilat tutarının toplam vergi gelirlerindeki payının binde 4-5 oranına denk olduğunu aktaran Murat Batı, "Bu oranların birkaç katına çıkarılması durumunda bile caydırıcılık etkisi pek fazla olmayabilir. Bu nedenle boş ev vergisi fikrini ülkemiz mali, hukuki ve ekonomik koşullar kapsamında yeniden değerlendirmek gerekir" açıklamasında bulundu ve bir gayrimenkulün gerçek satış bedeliyle belediyede kayıtlı bedeli olan vergi değeri arasında parasal anlamda büyük farklar olduğunun altını çizdi. 

Bu sebeple, hem emlak vergisi hem de getirilecek boş ev vergisi hesaplamasında vergi değeri yerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce yapılacak bir değerleme üzerinden veya değerleme hizmeti sunan firmalar tarafından hazırlanacak bir ekspertiz raporuna göre verginin alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

Türk Telekom'dan zam şoku! İnternete 200 lira zam mı geldi? Türk Telekom internet kullanıcıları hemen baksın!

Kiracılar dikkat bu kuralı çiğneyenleri mülk sahibi evden çıkarıyor! Davalar da sürünmemek için hemen bu şartlara bakın

Fiat Egea parasına Volkswagen alabilirsiniz! Volkswagen'in bu modeli resmen peynir ekmek gibi satılıyor!

Chery Omoda 5 herkesi SUV sahibi yapmak için geldi! Uygun fiyatlı Chery Omoda resmen yok satıyor! Araç alacaklara müjde!


Geri Dön