Sektörel

Boş ofislerin, konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclisine yetki!

Atıl durumdaki boş ofisler konuta dönüştürülecek. Bu kapsamda toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde gerçekleştirilen düzenlemeyle atıl durumdaki boş ofislerden uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek biçimde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı sağlandı.

 

Bakanlık tarafından alınan bilgiye göre, düzenleme kapsamında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde bulunan "4 kat ve üzeri" konut binalarındaki kapalı çıkma yapılmama kuralı, "7 kat üzeri" konutlar olacak şekilde güncellendi. Bu durumda bazı küçük parsellerde daha kullanışlı bina projelerinin düzenlenebilmesi sağlandı.

Öte yandan değişiklikle bina emniyeti için de önlemler alındı. Bu doğrultuda "kapalı çıkma yapılan binalardaki tüm kolonların birbirlerine, her iki yönde kirişlerle bağlanması" kuralı getirildi.

 

Ayrıca 3 katı geçmeyen binalarda geleneksel yapı anlayışına uygun ve daha ferah mekanlar oluşabilmesi için kat yüksekliklerinin 4 metreye kadar çıkarılabilmesine imkan sunuldu.

Kovid-19 sebebiyle ofis kullanımlarının azalması ve ev ihtiyacının artması dikkate alınarak, atıl durumdaki boş ofislere dair de düzenlemeye gidildi.

 

Böylece 1 Temmuz 2023 tarihinden önce ofis ya da büro amaçlı yapı ruhsatı düzenlenerek yapımına başlanmış yahut yapı kullanma izni düzenlenmiş olan yapılarda, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar sonuçlanmak kaydı ile parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine ilişkin tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.

 

Öte yandan geçtiğimiz sene konutta arz sorunun çözümü için yeni bir düzenleme yapıldı. İstanbul’da 1.5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare büyüklüğünde kiralanamayan veya satılamayan ofisler konuta dönüşebileceği ifade edilmişti.

Yapılan yönetmelik değişikliği ile piyasaya 50 bin yeni konut arzı ekleneceğini ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği eski Bakanı Murat Kurum, bu yolla konut ve kira fiyatlarının düşeceğini dile getirmişti.

FGM Gloria satışa çıktı! Yeni proje!

Kempinski Hotel The Dome Antalya'nın oda sayısı artırılıyor! Dev otele havuzlu villalar inşa edilecek!

Muğla Milas'a yeni yat üretim tesisi geliyor!