09 / 05 / 2024

Boş tutulan evlere vergi artışı için hazırlık başladı: Hükümet kiralarda indirimi sağlayacak!

Boş tutulan evlere vergi artışı için hazırlık başladı: Hükümet kiralarda indirimi sağlayacak!

Kiralara yüzde 25 zam sınırı uygulamasının ardından, ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar katlandı. Hükümet boş tutulan evlere vergi artışı için düğmeye bastı. 



Geçtiğimiz senenin Hazirana ayında uygulamaya alınan kiralara yüzde 25 zam sınırı uygulamasının ardından, ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar katlandı. 

Kira bedellerini yüksek tutmak isteyen ev sahipleri ile artışı yüzde 25 olarak isteyen kiracılar arasındaki sorunlar, mahkemelerde de yoğunluklar oluşturdu. 

Boş tutulan evlere vergi artışı için hazırlık başladı: Hükümet kiralarda indirimi sağlayacak!

Geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde kira fiyatlarında yüzde 101 oranında yükseliş kaydedildi. Bu rakam, İstanbul'da yüzde 109, İzmir'de yüzde 150, Ankara'da ise yüzde 192 olarak belirlendi. 

İstanbul’da sadece Ocak 2023-Mayıs 2023 döneminde satılık konut fiyatlarında yüzde 16,5 oranında yükseliş yaşandı. En çok artış yaşanan ilçeler ise Arnavutköy, Şile ve Çatalca oldu. Arnavutköy'de artış yüzde 28,1'i, Şile'de yüzde 31,7'i, Çatalca'da yüzde 33'ü geçti. 

Bunların yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir açıklamasında İstanbul’da yaklaşık 450-750 bin arası boş konut olduğuna dikkat çekmişti. 

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’nin aktardığına göre, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2022 yılında ‘boş evler’ konusunda hazırladığı kapsamlı raporda, boş ev oranı en fazla olan ülkeler arasında Malta, Japonya, Kıbrıs, Macaristan, ABD, Finlandiya, Şili, Slovenya, Slovakya, Avustralya, İrlanda ve Kanada'nın yer aldığı belirtilmişti. OECD’nin listesinde Türkiye yer almıyor. 

Boş konutların, şehirlerdeki barınma sorununu artırmasına karşı bazı ülkeler son dönemde çeşitli  tedbirler alıyor.

Nevşehir'de 52 bin 416 metrekarelik arsa satılacak!

EPDK'dan son dakika kararı! Asgari ve azami fiyat limitleri belirlendi!

Düğün masrafları cep yakıyor! Bu yıl evlenecekler 400 bin TL'yi gözden çıkaracak!

Noterliklerde gayrimenkul satışı uygulaması başladı: Adalet Bakanı Tunç ilk tapuyu verdi!


Geri Dön