29 / 04 / 2024

Bosaj ne demektir?

Bosaj ne demektir?

Mimarlık terimleri arasında yer alan bosaj ne demektir?: bir duvar yüzündeki taşların çeşitli şekillerde pürüzlü ve çıkıntılı olarak bırakılması uygulamasına "Bosaj" deniyor. İşte bosaj yapı örnekleri...



Bosaj ne demektir?

Bosajlı yapılar; taş duvarlara deniyor. Mimarlık terimleri arasında yer alan bosajlı duvarlar pürüzlü ve çıkıntılı bir görünüme sahip oluyor.


Bosaj kelime anlamları:

1. Ahşap veya çelik yapıda iki dikme arasına yatay olarak konulan ve böylece dikmelerin açılmasını yada yaklaşmasını önleyen ahşap yada çelik atkı. 


2. Bir ahşap döşemenin kirişlerini birbirine bağlamak üzere aralarına yerleştirilen küçük kiriş parçalarından her biri.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir duvar yüzündeki taşların çeşitli şekillerde pürüzlü ve çıkıntılı olarak bırakılması uygulamasına "Bosaj" deniyor.


Bosaj yapı örnekleri..

Taşköprü

Taşköprü; Adana’da yer almaktadır. Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlamaktadır. 2000 yılında restore edilip trafiğe kapatılmıştır. Tarihte birçok ada sahip olmuştur. Bunlar: Saros Köprüsü, Justinianus Köprüsü ve Taşköprü’dür.


Gülek Kalesi

Gülek Kalesi; Tarsus’un yaklaşık 60-65 km. kuzeyinde yer almaktadır. Temelleri Orta Çağ döneminde atılmıştır.  Yuvarlak veya kare planlı büyüklü küçüklü kulelerle bu surlar güçlendirilmiştir. En doğu ucunda bir de sarnıç yer almaktadır. Duvarlarında bosajlı kesme blok taşlar kullanılan kalenin üzerinde iki yeni yapı bulunmaktadır.


Sinap Kalesi

Sinap Kalesi; Mersin’in yaklaşık 29 km. kuzeyinde yer almaktadır. Kale , köşelerinde dört kulesi olan dikdörtgen planlıdır. Topoğrafik yapıya göre çukurda kalan kalenin duvarları kısmen çökmüş ve iç yapısı tamamen yok olmuştur. Dış duvarlarda bosajlı duvar örgü sistemi uygulanırken, duvar aralarındaki kırık moloz taşlar ise dolgu malzemesini oluşturmaktadır.



Dere kret kotu ne kadardır?



Geri Dön