18 / 05 / 2024

BOSB 2014 yılı ekim ayına projelerini tamamlamayı hedefliyor!

BOSB 2014 yılı ekim ayına projelerini tamamlamayı hedefliyor!

BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz, "Kuruluşlarımız 2013'ü başarılı tamamladı. Geçen yıl BOSB'de sanayinin çarkları hızla dönmeye devam etti. Bu yıl da aynı başarının devamı temennimiz" dedi.



Türkiye'deki planlı sanayileşmenin ilk modern uygulaması olarak öne çıkan Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), Güney Marmara'nın en fazla yabancı yatırımcısını barındıran OSB'si olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi BOSB, 2014 yılı ekim ayına kadar su temini ve kalitesinin artırılması, elektrik dağıtım şebekesinin yer altına alınması projelerinin tamamlamayı hedefliyor. 


BOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, ülke ekonomisinde önemli yere sahip olan sanayicilerin hizmetlerini aksatmamak için her türlü altyapı ve destek hizmetlerini sağlamayı hedeflediklerini söyledi. BOSB, bu kapsamda teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek hizmetlerin kalitesini ve sürekliliğini çevre koruma prensibiyle artırıyor. Bu çerçevede de yatırımlarını sürdürüyor. BOSB, bugün 46 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. 


33 yeni yatırım ruhsatı 


Durmaz, 296 parselin 267'sinde yatırım ve üretimin devam ettiğini belirterek, "OSB'de yüzde 31.80 tekstil, yüzde 19.67 otomotiv ve yan sanayi, yüzde 8.80 makine, yüzde 6.70 metal sanayi, yüzde 33 kimya, plastik ve kauçuk, gıda, inşaat, enerji ve atık geri dönüşüm sektörleri ağırlıkta" dedi. 


Bu yılki bütçesi 66.9 milyon lira olan BOSB'da arsa fiyatları ortalama 300-400 metrekare/dolar civarında seyrediyor. Ülke genelindeki üretim artışının bir yansıması da enerji tüketimleri. Geçen yıl BOSB'de 973 milyon kilowatt saat elektrik tüketimi, Hüseyin Durmaz 14.7 milyon metre küp su ve 775 milyon standart metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştirildi. Bir önceki yıla göre BOSB'deki elektrik tüketimi yüzde 5.4, su tüketimi yüzde 2.36 artarken, doğalgaz tüketiminin ise yüzde 3.7 oranında azaldı. 


Geçen yıl BOSB'da 110 bin metrekare inşaat alanına sahip 33 adet yeni yatırım olan yapı ruhsatı verildi. 21 lirmaya işyeri açma ve çalışma aıhsatı verilirken, sosyal tesis ve restoran projesi de tamamlandı. Geçen yılı değerlendiren Hüseyin Durmaz, 


"Bölgemizde faaliyette bulunan sanayi kuruluşları 2013'ü, genel hatları itibariyle başarılı bir şekilde tamamladı. Geçen yıl BOSB'de sanayinin çarkları hızla dönmeye devam ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Üretimde temel girdilerden olan yıllık elektrik ve su tüketimleri bunu doğrulamaktadır. 2014 için de aynı başarının devamı en büyük temennimizdir" diye konuştu.


ŞEHRİN İHRACAT LOKOMOTİFİ...


istanbul Sanayi Odası (İSO) verilerinde, BOSB'da üretim yapan 15 firma yer alıyor. Bu firmaların üretimden satışları toplamı 18 milyar 323 milyon lirayı buluyor. Yine BTSO'nun 250 büyük firma araştırmasında da BOSB'den 44 firma var. Bursa'nın, 250 firmasının yaptığı toplam ihracatın yarısı bölgede faaliyet gösteren 44 firma tarafından gerçekleştiriliyor. 

Toplam ihracat hacmi 5 milyar dolar olan BOSB'nin önümüzdeki dönem önemli projeleri arasında ileri arıtma tesisini kurarak su kullanımında yüzde 80 tasarruf sağlamak yer alıyor. Enerji nakil hatlarının yer altına alınmasıyla ilgili de planlamalar yapan BOSB, 1992'den beri faal olan SCADA sistemini de entegre bir yapıya kavuşturacak. BOSB'de bu yılık ilk çeyreğinde 339 milyon kilovatsaat elektrik tüketimi, 1 milyon 833 bin metreküp su, 191 milyon standart metreküp doğalgaz tüketimi oldu. 

Organize Sanayi Bölgesi fabrikalarına ucuz ve uygun elektrik girdisi sağlamak ve rekabetçiliği arttırmak amacıyla 1994 yılında kurulan Bosen Enerji de BOSB'un iştiraklerinden biri. Şirket, 1999 yılında 55 Megavvatt ile faaliyetlerine başladı. 


Planlı sanayileşmenin ilk modern uygulaması 


Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), Türkiye'deki planlı sanayileşmenin ilk modern uygulaması olarak öne çıkıyor. 1961 yılında, uygun bir sanayi alanı bulmak için özellikle Bursa, istanbul, Adapazarı, Adana, Mersin ve Zonguldak şehirlerinde 'Devlet Planlama Teşkilatı' adına araştırmalar başlatıldı. 

Bu çalışmalar sonucunda, Bursa'nın bu tür bir proje için Türkiye'deki en uygun şehir olduğuna karar verildi. 


Projeye sahip çıkan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1961 yılında BTSO OSB'yi kurdu. Türkiye'de ilk modern uygulama olarak, 1962 yılında Milletlerarası Kalkınma Teşkilatı Artık Paralar Fonundan Malîye Bakanlığı'nca sağlanan 26 milyon 200 bin lira krediye BTSO'nun yüzde 10 oranında katkısıyla temelleri atılarak 1966 yılında resmi olarak hizmet vermeye başladı. 


Bursa Organize Sanayi Bölgesi, kuruluğu günden bu güne genişlemeyi sürdürdü. 

İlk kurulduğu yıllarda 272 hektar olan faaliyet alanı, 1984 yılında 320 hektara, 1987 yılında 333 hektara, 1992 yılında 405 hektara çıktı. Son olarak 1998 yılındaki son genişleme sonrasında şu anki fiziksel sınırına ulaşan bölgenin alanı 50 hektarı yeşil alan olmak üzere toplam 696 hektara yükseldi. 


Geçen 54 yıl içinde Bursa OSB, Güney Marmara'nın en fazla yabancı yatırımcısını barındıran OSB olarak öne çıkıyor. 

Bünyesinde Oyak Renault, Coats, Coşkunöz, Faik Çelik Holding, Baykal Makine, Ermaksan, Durmazlar Makine, Farba, Korteks, Bosch, Maysan Mando, BİS Enerji, Zorlu Enerji gibi Türk sanayisinin kilometre taşları niteliğinde sayılabilecek sanayi tesislerini barındıran BOSB, 2012 yılında yapılan genel kurul ile BTSO'dan ayrılarak BTSO Organize Sanayi Bölgesi olan ismini Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) olarak değiştirdi. 


BOSB, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre koruma önlemlerine uyarak kaliteli hizmet vermeyi hedefleyen yönetim sistemlerini entegre ederek, 2003'te ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ni alarak ilk kalite belgeli organize sanayi bölgesi oldu. Çevre kirliliğinin önlenmesi anlamında birçok projeye imza atan BOSB Müdürlüğü, Nisan 2004'te TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi, 2005'te TS 18001 iş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri Belgesi, Haziran 2013'te de TS EN ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemleri Belgesi'ni alarak kalitesini tescilledi.  


Milliyet


Geri Dön