01 / 01 / 2025

Bosna Hersek 150 projeye yatırımcı arıyor

Bosna Hersek 150 projeye yatırımcı arıyor

Bosna Hersek, düzenlediği 1. Uluslararası Saraybosna İş Forumu'nda 150 projeyi yabancı yatırımcıların ortaklığına açtı



Foruma katılan çok sayıda yabancı yatırımcıya sunulan projelerde özellikle enerji başı çekerken diğer projeler tarım, altyapı ve turizm sektöründen oldu.
Balkanlar'ın Davos'u olarak nitelenen forum, İslam Kalkınma Bankası ve Bosna Bank International tarafından organize ediliyor. Foruma, Türkiye, İspanya, Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE, Pakistan Hollanda, Çin ve ABD'den çok sayıda işadamı ve devlet adamı katıldı. Türkiye'den 200 civarında bir işadamı ve devlet adamı zirvede hazır bulundu.
Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Slajdzic, özellikle enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduklarını belirterek, bölgede enerji lideri olmayı hedeflediklerini söyledi.
Yabancı yatırım beklediklerini belirten Slajdzic, "Geliştirdiğimiz 150 projenin 40'ı enerji, 33'ü altyapı, 48'i turizm, 36'sı tarım alanında. Burada herkesin ilgisini çekebilecek bir şey bulacaklarını ümit ediyorum" dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, yatırım anlamında büyük potansiyel barındıran Bosna Hersek'in birçok ülkeden yatırımcının dikkatini çektiğini söyledi. Yalçıntaş, Türkiye'nin Bosna'yla tarihi ve kültürel yakınlığı olduğunu ve aynı zamanda  bölgesel liderlik konumuyla Bosna Hersek'in ekonomik kalkınmasında kaldıraç görevi göreceğini de söyledi.
Esra Özsümer / Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Saraybosna 11 milyar dolarlık paket açtı, Türkiye'yi yatırıma çağırdı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel ilgisiyle organize edilen Saraybosna İş Forumu 1'inci Uluslararası Yatırım Konferansı, bölge için umut oldu. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Dr. Haris Siladziç, "157 yatırım projesi ürettik. Artık güvenli ülkeyiz, gelin yatırım yapın" dedi.

TÜRKİYE'nin Bosna Hersek'in siyasi ve ekonomik geleceği için yürüttüğü çalışmalar hızlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel ilgisiyle organize edilen Saraybosna İş Forumu 1'inci Uluslararası Yatırım Konferansı'na Malezya, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt, Pakistan gibi Müslüman ülkelerin yanı sıra ekonomik fırsatları kollayan ABD, Çin, Rusya ve diğer Balkan ülkeleri de büyük ilgi gösterdi. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Dr. Haris Siladziç, toplam yatırım büyüklüğü 11 milyar doları aşan 157 yatırım projesi üretildiğini söyledi ve "Bunlardan 33'ü altyapı, 48'i turizm, 36'sı tarımsal yatırım projesi. Bu organizasyon Sayın Erdoğan'ın da belirttiği gibi Balkanların Davos'u olabilir" ifadelerini kullandı.

Su kaynakları ve enerji
Cumhurbaşkanı Siladziç, Bosna-Hersek'in su kaynakları bakımından çok zengin olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu kaynaklardan sağlayabileceğimiz hidroelektrik enerjinin sadece yüzde 36'sını realize edebildik. Bu kadarıyla bile enerji ihracatı yapıyoruz. Güneybatı Avrupa'da enerji konusunda lider ülke olacağız. Otoyola da önem veriyoruz. Budapeşte ve Orta Avrupa'yı Adriyatik'e bağlayacak bir proje çok önemli."

Güvenli ülkeyiz, gelin
Bosna Hersek'in kendi yolumuzu çizmeye çalıştığnı ama sürecin yeteri kadar hızlı olmadığını söyleyen Siladziç, "Yatırımlar tabii ki güvenli bir ülkeye yapılır. Bosna-Hersek güvenli bir ülkedir. Elbette bazı siyasi anlaşmazlıklar mevcut ve bazen çok da ses çıkıyor ama genele baktığınızda Bosna-Hersek'te iş ortamı ile ilgili, iş yapan herkes bu ülkenin artık güvenli ve imkânları olan bir ülke olduğunu söyleyebiliyor. Gelecekte de AB ve NATO üyesi olacağız. Bu iki stratejik hedefimiz için çalışıyoruz" dedi.

Daha iyi bir gelecek için
Uluslararası Bosna Bankası CEO'su Ahmer Bukciç de Yatırım Forumu'nun amacının yatırımcıları Bosna-Hersek'e çekmek olduğunu söyledi ve yatırımcılar için pratik çözümler sağladıklarını kaydetti. Forum için geliştirilen 157 yatırım projesinden 150'sinin Bosna-Hersek geri kalanının bölge için olduğunu söyleyen Bukciç, "Projeleri herkese ulaştırmak istiyoruz. Burada iş ikliminin geliştirilmesine hep birlikte katkıda bulunmak istiyoruz. Söz veriyoruz, Bosna-Hersek'i değiştireceğiz ve daha iyi bir geleceğe götüreceğiz" dedi.

İTO 200 kişi getirdi
Geziye katılan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise bölgede ekonominin gelişmesinin barışı ve istikrarı kalıcı hale getireceğini söyledi ve "Türkiye'nin ve Türk işadamlarının buralarda ciddi yatırımları var, ama daha çok olabilir. Ancak yatırım ortamının daha da basitleşmesi gerekiyor. Biz İTO olarak yaklaşık 200 kişilik bir işadamı heyetiyle buradayız" dedi. Türkiye'nin kalkınma ajansı modelinin burada da uygulanabileceğini söyleyen Yalçıntaş şöyle konuştu: "Forum'a katılım çok yüksek. Çünkü yatırım ihtiyacı var. Turizm tesisleri, termal alanlara yatırımlar, hidroelektrik potansiyeli yüksek. Sanayi yatırımları da olabilir. Çünkü bölgedeki diğer küçük ülkeler için de Avrupa için de üretim yapılabilir. Hizmet sektörü de hızlı gelişiyor. Ulaştırma, sağlık, eğitim alanlarından da yatırım ihtiyacı var. Tarımsal üretim ve turizm de cazip."

Üretim merkezi olabilir
SARAYBOSNA İş Forumu'na Kale Grubu adına gelen Osman Okyay, Saraybosna'yı mercek altına aldıklarını ve daha geniş bir bölgenin merkezi olarak algıladıklarını söyledi. Okyay, "Buraya ürün satıyoruz ama belki üretim de olabilir" dedi. Çilek Mobilya, Öztiryakiler, Konya Şeker gibi sanayici grupların temsilcileri de bölgede faaliyet alanlarına göre fırsatları değerlendirebileceklerini söyledi.

Erdoğan: Yatırım istiyorsanız güveni ve istikrarı sağlayın
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek'in orman, madenler, su, hayvancılık ve tarım kaynakları bakımından fiziki büyüklüğünü çok aşan potansiyele sahip olduğunu söyledi ve ülkedeki yönetim yapısının, bürokrasinin kararlı şekilde küresel sermayenin istediği ortamı hazırlaması gerektiğini belirtti. Erdoğan şöyle konuştu: "Küresel sermaye bir ülkeye giderken iki sihirli kavrama bakar. Güvenlik ve istikrar. Varsa girer, yoksa çıkar. Bunu kendi ülkemde yaşadım. 2003 öncesinde geriye doğru yılda 1 milyar dolar küresel sermaye gelmişti. Son 7 yılda 85 milyar dolar küresel sermaye geldi. Bunu Bosna-Hersek'te de görebiliriz. Kararlı olmak çok önemli. Bürokratik engeller kalkmalı. Gerekiyorsa müdahil olmalısınız. Para civa gibidir, kendisi için uygun yer nereyse oraya akar. Bürokratik engeller sürerse küresel sermaye gelmez. Finans da gelmez. Çünkü kimse parasını batırmak için gelmez.Bosna-Hersek'te duble yollar yapılmalı. Biz Bosna-Hersek'i gelişmekte olan ülke olarak görüyoruz."
Sadi Özdemir / Hürriyet

Erdoğan 'Tek yön israf' dedi Bosna'ya duble yol önerdi
Başbakan Tayyip Erdoğan uluslararası yatırımlar için güven ve istikrarın önemine vurgu yaptı ve bu konuda Türkiye'yi örnek gösterdi
Balkanlar'ın durulmayan coğrafyasında yaşanan savaşların etkisini azaltmaya çalışan Bosna Hersek, yabancı yatırımı ülkesine çekebilmek için "Mini Davos" düzenledi. 11.5 milyar dolarlık 157 projenin tanıtıldığı 1. Uluslararası Saraybosna İş Forumu'na Türkiye büyük ilgi gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç bakan ve 200 işadamıyla katıldığı zirvede enerji, turizm ve altyapı yatırımları konuşuldu.

BÜROKRASİYİ AZALTIN
Erdoğan, Türkiye'deki girişimcileri Bosna Hersek'te yatırım yapmaları için sürekli teşvik ettiğini belirterek, "Bürokratik engelleri ortadan kaldırması ya da en azından hafifletilmesi lazım. Yoksa küresel sermaye buraya girmez. Çünkü kimse parasını batırmak için gelip yatırım yapmaz. Para aynen civa gibidir. Kendisi için uygun yeri nerede bulursa oraya kaçar" dedi. Bosna Hersek'teki 'tek gidiş-tek geliş' yolları israf olarak gördüğünü belirten Erdoğan, Bosna Hersek'in geleceği için 'duble' yolların yapılmasını tavsiye etti. Güven ve istikrarın Bosna Hersek'e uluslararası yatırımların gelmesi için ne kadar önemli olduğunu anlatan Erdoğan, "Bu konuda Türkiye'yi örnek gösterdi" ifadelerini kullandı.
Sabah


Geri Dön