30 / 04 / 2024

Bosna Hersek'te şimdi de çöp tehlikesi yaşanıyor!

Bosna Hersek'te şimdi de çöp tehlikesi yaşanıyor!

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek' te su seviyesinde düşüş yaşanırken, şimdi de birçok kentte sel sularının biriktirdiği çöpler tehlike oluşturmaya başladı.



Bosna Hersek'te son 120 yılın en etkili yağışlarıyla birlikte nehirlerin taşması sonucu meydana gelen seller nedeniyle tarım arazileri ve çok sayıda ev sular altında kaldı.


Bosna Hersek'in uluslararası yardım çağrısına olumlu yanıt vererek ülkelerden Hırvatistan'ın gönderdiği Savunma Bakanlığı'na ait helikopter, merhum Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu kent olan Bosanski Şamac'ta selde mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına katıldı. AA ekibi de Hırvatistan Savunma Bakanlığı'na ait helikoptere binerek, hem bölgeyi havadan görüntüledi hem de kurtarma çalışmalarına tanıklık etti. 


Bosanski Şamac kentinde yaşayan vatandaşların sel felekatinden dolayı evleri, tarım arazileri ve diğer varlıkları zarar görürken, TİKA'nın bir süre önce restore ettiği ve müze olarak kullanılmaya başlanan Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin de sular altında kaldığı görüldü. AA fotomuhabirinin çektiği fotoğraflarda, Bosanski Şamac'ta sadece evlerin üzerindeki kiremitlerin kırmızı rengi görülüyor. Helikopterlerle, evlerin çatılaran çıkan vatandaşlardan çoğunluğu kadın, çocuk ve hasta olan vatandaşların tahliye edilme çalışmaları ise halen devam ediyor.


Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda bulunan Brçko kenti yakınlarındaki Tinya Nehri'nin taşması sonucu da Krepşiçi köyü yakınlarında bir köprü çöktü. Brçko Belediyesi Başkan Yardımcısı Esed Kadriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede Tinya Nehri'nin su seviyesinin yükselmesi ve iki yol arasında bağlantı olan köprünün yıkılmasının ciddi bir ulaşım sorununa yol açtığını söyledi.


Ülke genelinde önceki gün tamamen sular altında kalan kentlerde ise sular çekilmeye başlandı. Suların çekilmeye başlamasıyla birlikte Doboy, Maglay, Olovo gibi çok sayıda kentte selin bıraktığı çöp yığınları dikkati çekiyor. Bütün caddelerin, çamurlarla ve sellerin getirdiği atıklarla kaplı kent merkezlerinin temizlenmesi için belediye ekipleri çalışma yürütüyor. Yetkililer, ilerleyen günlerde hava sıcaklıklarında artış olacağını, söz konusu çöplerin kısa sürede kaldırılmaması halinde salgın hastalıklar olabileceğini kaydetti. Selin vurduğu kentlerde en büyük sorunlardan biri ise içme suyu ve elektrik sıkıntısı. Geceleri elektrik olmadığı için karanlık içinde kalan kentlerde, içme suyu olmaması nedeniyle de vatandaşlar ciddi sıkıntı yşıyor. Vatandaşların, içme suyu ve gıda ihtiyaçları insani yardım kuruluşları ve kriz merkezlerince giderilmeye çalışılıyor.


Selin vurduğu bir başka şehir olan Sırbistan sınırındaki Biyelyina kentinde ise yaklaşık 6 bin vatandaş tahliye edildi. Vatandaşlar, kent merkezindeki okullara ve spor salonlarına yerlerştirildi.


  Sel sırasında neredeyse tamamı su altında kalan Maglay kentinde de doktorlar, kentte ilaç yokluğunun mevcut olduğunu, bölgeye ilaç ulaştırılması konusunda çağrıda bulundu. Maglay'daki sağlık görevlilerinden Emina Drnda, AA muhabirine yaptığı açıklamada,sel felaketi sırasında su altında kalan sağlık ocağının hala açılmadığını, acil ilaç ihtiyacı olduğunu söyledi. 


Selden etkilenen mayın tarlaları tehlikesi


Bu arada, Bosna Hersek Mayın Temizleme Merkezi (BHMAC), yaşanan sel felaketinde Bosna savaşından kalan ve temizlenmeyen bir çok mayınlı bölgenin de etkilendiğini, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı. 


BHMAC Bölge Ofisi Müdürü Fikret Smayiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üllkede yaşanan felaketinden dolayı mayınlı arazilerin de etkilendiğini, bundan dolayı vatandaşların patlamamış mayınlara rastlayabileceklerini söyledi. 


Smayiş, "Suyun çok fazla olmasından dolayı bu tür patlamamış mayınların uzak bölgelere gitme ihtimali bile var. Şimdilik net olarak belirli raporlarımız yok, ancak sellerin en çok etkilediği Maglay ve Doboy kentlerinde savaştan kalan mayınlı araziler vardı. Buradaki mayınların sudan etkilendiğini tahmin ediyoruz" diye konuştu. 


Bu arada, Bosna Hersek'teki sel afetinin yaralarının sarılması için çalışma yürüten TİKA'nın yanı sıra Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde okuyan Türk öğrenciler de yardm kampanyası başlattı. Ayrıca Avrupa Barış Gücü bünyesinde Bosna Hersek'te görev yapan Türk birliği de bugün selin en fazla etkilediği Zavidoviçi kentinde vatandaşlara gıda malzemesi yardımında bulundu.


Saraybosna Üniversitesi'nde okuyan yaklaşık 400 öğrenci d sel felaketi ve heyelanlardan etkilenen Olovo, Maglay ve Zavidoviçi kentlerinde yaşayan vatandaşlara yardım elini uzatmak için yola çıktı. Öğrenciler, sellerden sonra suyun çekilmesiyle birlikte caddelerde biriken çöp ve toprak yığınlarını temizleme çalışmalarına katılacak. 


Sırbistan'daki sellerde ölü sayısı 12'ye yükseldi


Sırbistan'da yaşanan sel felaketinde ise resmi rakamlara göre, 1'i kurtarma ekibi olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti, 1 kişinin ise kayıp olduğu bildirildi. Seller sırasında Sırbistan'da 24 bin 353 vatandaşın yerinden tahliye edildiği, toplam 2 bin 260 binanın da sular altında kaldığı bildirildi. 


Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, bugün yaptığı açıklamada, Sırbistan'daki sellerde ölü sayısının 12'ye yükseldiğini, hayatını kaybedenlerin sayısının artmasından korktuklarını dile getirdi. Vuçiç, seller konusunda Sırbistan'a şu anda en büyük tehlikenin Sava Nehri tarafından geldiğini kaydetti. 


Tüm Sırbistan vatandaşlarına ve yurtdışından gelen yardımlardan dolayı teşekkürlerini dile getiren Vuçiç, "Kum çuvallarını koymasaydık şu anda Şabac ve Sremska Mitrovitsa çok kötü durumda olurdu. 6.8 metrelik su seviyesi ile bir şekilde savaşabiliriz, çünkü bu bin yılda bir kere yaşanan bir seldir" dedi. 


Makedonya'dan sel mağduru Bosna Hersek ve Sırbistana destek


Makedonya hükümeti, sel felaketinden etkilenen Bosna Hersek ve Sırbistan'a yardım elini uzatmak için iki ülkeden gelen talepleri karşılamaya çalışıyor. 


Yapılan çalışmalar kapsamında, Bosna Hersek'e dün kara yolu ile bugün ise polis helikopteri ile gelen Makedonya İçişleri Bakanlığı'na bağlı "TİGRİ"'den 15'er kişiden oluşan iki özel tim, sel bölgelerine gönderildi. 


Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Brçko bölgesine dağıcılar ve dalgıçlardan oluşan bir ekipin gönderildiğini, Belgrad'a ise bir helikopter ekibinin gönderildiğini söyledi. 


Ayrıca, ABD, Almanya, Holanda, İsveç, Slovenya, Danimarka, Belçika, Norveç, İsviçre ve diğer ülkelerde yaşayan Bosna Hersekliler de ülkelerindeki sel felaketinde mahsur kalan vatandaşlara yardım etmek için seferber oldu. Avusturya ve Slovenya'daki Bosna Hersek diyasporası gıda, battaniye ve diğer temel ihtiyaçlarından oluşan yaklaşık 40 tonluk yardımın yarın Bosna Hersek'e ulaştırılması bekleniyor. 


AA


Geri Dön