21 / 05 / 2024

Bosphorus City'de metrekaresi 3 bin TL'ye!

Bosphorus City'de metrekaresi 3 bin TL'ye!

Sinpaş, Bosphorus City ve sonrasında İstanbul Sarayları projesine başladığında herşey maket üzerinde çok fiyakalı duruyordu. Ancak bir şüphe de vardı. Acaba makette göründüğü gibi bir proje ortaya çıkacak mı diye...



Geçen hafta içinde Bosphorus Cityye gittim, gördüklerim karşısında adeta dilim tutuldu. Ben bugüne kadar pek çok proje gezdim ancak beni bu kadar etkileyip heyecanlandıranını görmedim. Maketteki halinden daha ihtişamlı duruyordu

Yıl 2001. Yani bundan 10 yıl önce. Halkalı çöplüğü aktif olarak kullanımdan çıkmış ancak çöp dağları göz alabildiğine.
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, şu an Bosphorus City ve İstanbul Sarayları projelerinin yükseldiği araziyi inceliyor. Bir tarafı çöplük, diğer tarafı büyükçe bir mezarlık ve ardında da gecekondular...



Demek ki uzak görüşlülük böyle birşey. Cesareti olmayan biri bu manzara karşısında burada arsa almayı aklından bile geçirmez. Ömer Faruk Çelik, burada gelecek görüyor ve başlıyor araştırmaya.

Üstelik sorunlu da bir arazi. 1 milyon 60 bin metrekarelik bir araziyi gözüne kestirmiş ancak arazinin tek bir sahibi yok. Küçük küçük parseller farklı kişilerin elinde. O kişilerin bir bölümüne ulaşılıyor bir bölümüne ulaşılamıyor. Arazinin bir bölümü mafyanın elinde. Arazinin tamamının toplanabilmesi 4 yıldan fazla sürüyor.

Arazinin 2001deki halini bilenler hatırlayanlar, bugün üzerinde yükselen projeyi görseler herhalde küçük dillerini yutarlardı. Ben ortaya çıkan eserden müthiş etkilendim. Buna bir konut projesi olarak değil, bir sanat eseri olarak da bakabiliriz.

Bosphorus City bölümü 2 bin 800 bağımsız bölümden oluşuyor. Bu bölümde inşaatın devam ettiği etaplar da var, hayatın başladığı etaplar da. Bosphorus Cityde satışta pek fazla daire kalmamış. Dairelerin yüzde 90ı satılmış vaziyette.
İstanbul Sarayları projesi de Bosphorus Cityye hemen bitişik. Orada da 1.200ün üzerinde konut inşa ediliyor.

Sinpaş son olarak İstanbul Sarayları projesinde 400 dairelik bir etabı satışa açtı. Sinpaşın konut kalitesi hakikaten piyasanın oldukça üzerinde. O konut inşa kalitesini konsept ile de uyumlu hale getirince ortaya müthiş bir iş çıkmış vaziyette. Anlatması zor, gerçekten gidip görmek lazım. Ben gittiğimde İstanbul Nisan ortasında kışı yaşıyordu. Hava yağmurlu değil ancak bulutluydu. Tahmin ediyorum bu proje güneşli bir havada çok daha farklı görünecektir. Eğer bu pazar konut projesi gezmek üzere evden çıkıyorsanız ne yapın edin Bosphorus Cityyi mutlaka ama mutlaka görün. Ev almasanız da görün. Herşeyin hayal etmekle başlayacağını anlayacaksınız.

Muhteşem proje ya, pahalı algısı var ister istemez

Bu proje gezdiğim hiçbir projeye benzemiyor. Zaten fotoğraflar herşeyi anlatıyor. Hayal zenginliği çok fazla. Bu projeden ev alınca sadece bir ev almıyorsunuz. Avrupada dahi bir benzeri olmayan müthiş bir konsept satın alıyorsunuz. Hal böyle olunca insanda ister istemez pahalı algısı da oluşuyor. Zaten Sinpaşın tüketiciler üzerinde böyle bir algısı var. Sinpaş yetkilileri bu algıdan epey rahatsız. Çünkü fiyatlarının ulaşılabilir olduğunu söylüyorlar.



Ben de rakamlara bakınca hakikaten Sinpaş yöneticilerine hak verdim.

Bosphorus Cityde ilk çıkışta metrekare fiyatları 1.800-2000 TL seviyesindeydi. İlk alanlar yüzde 40ın üzerinde primi ceplerine koymuş oldular, zira şu an metrekare fiyatları ortalama 3 bin TL seviyesinde. Primle geldiği satış seviyesi dahi, gün yüzüne çıkmış, şekli şemali iyice belirginleşmiş, boğazında kayık yüzer hale gelmiş, oturumun başladığı bir proje için hiç de yüksek bir rakam değil.

Yanda bazı fiyatları verdim. Hem Bosphorus Cityde kalan evlerin şu anki satış fiyatları ile yeni satışa çıkan İstanbul Sarayları etabının fiyatları var. İnceleyip, bölgedeki projelerle kıyaslarsanız hiç de pahalı olmadığını göreceksiniz. Benzer projelerle kıyaslamak lazım diyeceğim ancak hakikaten bu projenin bir başka benzeri de yok. Bu arada yalıları ayrı tuttum. Zira şu an satışta olan Boğaziçi Yalısı 2 milyon 881 bin liralık liste fiyatına sahip. Burası çok özel müşterisini bekliyor. Ancak yalının 645 metrekare olduğunu ve metrekare fiyatının 4 bin 466 TLye geldiğini de unutmamak lazım.

Ana ödeme planı yüzde 5 peşinata göre kurulmuş. Yüzde 10luk kısmı 12inci ayın sonunda bir yüzde 10luk kısmı da 24üncü ayın sonunda ödüyorsunuz. Kalan bakiyeyi 120 ayda taksitlerle kapatabiliyorsunuz.

% 20 brüt kr etsek güzel iş yaptık diyoruz

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2010da 430 milyon TL ciro yaptıklarını, bu yıl ise 500 milyon TLyi geçme hedefleri olduğunu söyledi. 84 ay vadeli kampanyalarının çok tuttuğunu belirten Çelik, Bu kampanya sayesinde 2010 ciromuzun yüzde 30-35ini ölü sezonda çıkardık dedi.

UFRS sizi yanıltmasın

Bu arada Çelikin bir sıkıntısı var. Uluslararası finansal raporlama standartları UFRSye göre farklı, Vergi Usül Kanununa göre farklı bir krlılığın çıkmasının yanlış algıya sebep olduğunu söylüyor. Bu iki farklı standart, 2001e uzanan hikayesini yazdığım Halkalıdaki Bosphorus ve İstanbul Sarayları arazisinden dolayı bilançoda farklı sonuç çıkarıyor. Bu arazi 2001de yaklaşık 40 milyon dolara denk gelen bir fiyatla satın alınmış. Defter değeri o kadar görünüyor. Ancak güncelleme yapınca aslında 350 milyon TL civarında bir değeri olan arsa var karşımızda. Dolayısıyla bu arazinin değerini 40 milyon dolar alınca farklı bir kar rakamı, 350 milyon TL alınca farklı bir kr rakamı çıkıyor.. 40 milyon dolar yani 60 milyon TLlik bir arsa üzerine yapılmış proje olarak bakınca Sinpaş yüzde 40ın üzerinde kr etmiş gibi yanıltıcı bir seviye çıkıyor. Ömer Faruk Çelik Nerede öyle krlar. Biz açık söyleyeyim yüzde 20 brüt kr elde edersek kendimizi çok güzel iş yapmışız sayıyoruz diye konuştu.

Bu kadar su varsa bakımı çok zordur aidat da pahalıdır

Projeyi şöyle bir süzenlerin aklına Bu kadar su kullanılan bir projede bakım masrafları epey yüksektir. Projede evi olanlardan iddialı bir aidat istenecektir sorusu gelebilir. Bu soruyu Ömer Faruk Çelike sordum. Metrekare başına 1.5 TLlik aidatı garantiledik. dedi. Yani projeden 100 metrekare bir daire alanın aidatı 150 TLden daha fazla olmayacak.

Sanki Boğazda bir yalıdayız...

Muhteşem Yüzyılda Valide Sultan karakterini canlandıran Nebahat Çehre, Sinpaş GYOnun Osmanlı Saraylarını modern mimariyle yeniden yorumladığı projesi İstanbul Saraylarında yer alan Hisar Residence bölümünün tanıtım yüzü oldu. Ömer Faruk Çelik ile Nebahat Çehrenin reklam filmini çektiği Boğaziçi Yalısına da uğradık. Pencereden bakınca insan kendini hakikaten Boğaziçinde hissediyor.

İsteyen yüzecektir engel olamayız

Projede normal yüzme havuzlarının yanısıra upuzun bir boğaz var. Bu boğazda suyun derinliği 1.40 metre seviyesinde. Havuz suyu kadar da temiz olması sağlanacak. Hal böyle olunca, kimisi de boğazda yüzmek istemeyecek mi diye sordum. Çelik Muhtemelen olacaktır. Havuzdan çıkan kendini boğaza da bırakabilir. Bunu yasaklamayacağız dedi. Bu arada yalılar arasında komşuculuk oynamak isteyenler ya da ortak kullanım alanlarına gitmek isteyenlerin ulaşımı için boğazda bir teknenin görevlendirileceğini de söylemek lazım.
Vatan/Ercan İNAN

0212 444 14 40

www.bosphoruscity.com.tr


Geri Dön