06 / 01 / 2025

Botanika ile pencerelerin önü bostan oldu!

Botanika ile pencerelerin önü bostan oldu!

Artık evlerde sebze yetiştirmek için bahçeye ihtiyaç kalmadı. Saksıda herşey yetiştirmek mümkün.



Bahçe ve bitki ürünleri alanında faaliyet gösteren Botanika, bostanı evlerin içine soktu. Şirket, toplamda 350 bin YTL'lik bir yatırım yaparak, pencerenin önünde yetiştirilen bitki ve sebzeler üretti. Şimdilik tere, roka, taze soğan, dereotu, turp, maydanoz, semizotu, hindiba, buğday çimi ve kedi çiminin aralarında bulunduğu on çeşit bitki evlerde yetiştirilebilecek ancak Botanika, sarımsak ve fesleğeni bu hafta, 4 farklı sebzeyi de kısa süre sonra satışa sunacak. Çünkü henüz bir aydır raflarda olan Pencere Önü Bostanları'nın satış rakamı 35 bin adede ulaştı bile. Botanika'nın Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı, şehirde yaşayan insanlar için bahçesi olmasa da evde kendi kendilerine yetiştirebilecekleri sebze ve meyveler üretmek istemeleri sonucu bu ürünün geliştiğini söylüyor.

Evde sebze üretiliyor

Bu ürünü geliştirmek nereden aklınıza geldi? Hangi tüketici eğilimi sizi buna yöneltti?

Aslında, Pencere Önü Bostanları ve Botanika'nın tüm diğer ürünleri, bir ihtiyaçtan yola çıkılarak üretildi. Bu ihtiyaç, kısaca, kent merkezlerine sıkışmış insanlara biraz kendileriyle baş başa kalabilecekleri yaşam alanları oluşturmak. Çünkü, özellikle binalar, caddeler, araçlardan ibaret bir hayat, insanların yaşam kalitesini bir hayli düşürüyor. Birçok avantajının yanı sıra kentler, insanlara bir taraftan stres, huzursuzluk verirken, ayrıca sağlıksız bir yaşam da veriyor. Botanika olarak kurulduğumuz günden bugüne kadar, dünyada ve ülkemizde bahçe ve bitki ürünleri sektörünün önde gelen markaları ile bahçe profesyonellerini bir araya getirerek, Türkiye'de hobi bahçeciliğini geliştirmek yönünde çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanında Pencere Önü Bostanları'nın da parçası olduğu Çiçek Coşturan serisi gibi buluşlarla da, insanların evlerinde bitki yetiştirmenin zevkine varmalarını sağlıyoruz. Kendileri kolaylıkla kurabilecekleri küçük bahçelerinde, balkon ya da evlerinin içinde bir tutam yeşillik yaratmalarına vesile oluyoruz. Kendi yetiştirdikleri tamamen organik sebzelerden ailelerine, dostlarına ikram etme keyfini onlara yaşatmak istiyoruz. Çünkü, Pencere Önü Bostanları'nda yetiştirilen sebzelerde kimyasal gübre yerine, tamamen organik gübre kullanılıyor. Dolayısıyla da, yetiştirilen sebzeler tadını, lezzetini kendi doğallığında ve tazeliğinde koruyor. İnsanlar bostanlar sayesinde, kendi yaşam alanlarında da olsa hormonlu sebzelerden korunabiliyorlar.

Fiyatı 10-14 YTL arası, 3 ay boyunca verimli

Ürünün fiyat aralığı nedir? Verimliliği hakkında bilgi verir misiniz?

Ürünlerin fiyat aralığı 10 ile 14 YTL arasında değişiyor. Satın alınan üründen yaklaşık 3 ay boyunca verim alınabiliyor. Bu anlamıyla Pencere Önü Bostanları çok bereketli diyebiliriz. Sebze boy verdikten sonra koparılıp, yerine yenisinin çıkmasını beklemek ise ayrı bir keyif.

Turp, soğan, maydanoz tamam sırada sarımsak ile fesleğen var

Ne kadarlık yatırım yaptınız? Satışlar nasıl gidiyor?

Pencere Önü Bostanları 5 yıllık bir Ar-Ge (araştırma-geliştirme) çalışması sonucunda geliştirildi. Çok ciddi bir ekip çalışmasının arkasında olduğu bu proje, dolayısıyla da çok ciddi bir maliyeti beraberinde getirdi. Sadece Ar-Ge için 250 bin YTL civarında bir bütçe ayrıldı. Pencere Önü Bostanları'na yapılan yatırım ise, 100 bin YTL civarında. Satışlar bir buçuk aydır devam ediyor. Şu an için ürünler sadece Bauhaus, Praktiker ve Metro mağazalarında yer alsa da satışlar rekor bir düzeye doğru ilerliyor. Şimdilik aylık ortalama 35 bin civarında bir satış gerçekleştiriyoruz. Kısa süre içinde Botanika'nın ürünlerinin satıldığı tüm marketlerde Pencere Önü Bostanları'yla karşılaşabilirsiniz.

Şu anda hangi çeşitleri satıyorsunuz? Yeni geliştirmeyi düşündüğünüz bitki, sebze-meyveler neler?

Pencere Önü Bostanları'nda şu an için 10 çeşit sebze yetiştiriliyor. Bunlar tere, roka, maydanoz, semizotu, kedi çimi, buğday çimi, dereotu, taze soğan, hindiba ve turp. Neredeyse tümü aromatik olan bu sebzelerin her birinin kendine has özellikleri var. Bunlara ek olarak, özellikle Ege otlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu hafta sarımsak ve fesleğen çıkacak. Kısa süre içinde de çıkacak olan 4 adet daha sebze sırada bekliyor.

'Yüzlerce çeşit üretmek isteriz'

Ürünün satışları cironuza ne kadar etki ediyor? Bu konuda gelecek beklentiniz nedir?
Ciroya etkisini söylemek için henüz erken. Yeni çeşitler, yeni konseptler üretmeye çalışıyoruz. Örneğin daha büyük saksılarda, daha farklı ürünler yetiştirme planlarımız var. En büyük gelecek beklentimiz ise, halkın ilgisinin artarak sürmesi. Ve talepler doğrultusunda yüzlerce Pencere Önü Bostanı'nı insanlarımızla paylaşmak.

Sebzelerin ekim ve bakımı nasıl yapılıyor?

Bostanların ekimine dair her türlü işlem Botanika tarafından yapılıyor.

Hazırlanmış saksılar evin en güneş gören bölümüne, örneğin bir pencere önü ya da güneş alan balkona yerleştiriliyor.

Ardından düzenli sulama yapılarak sebzelerin çıkması bekleniyor.

Toprak yüzeyinden sulamada yüzeyin bozulmamasına dikkat etmek, fıs fıs veya ince süzgeçli bir kap ile toprağın üzerinden sulama yapmak gerekiyor.

Tohumlar çimlenene kadar sulama yapmak gerekiyor.

Bostanlardaki bitkiler ortalama birkaç haftada büyüse de her birinin farklı bakım şekilleri var. örneğin; soğanlar çıktıktan sonra fazla sulama yapılmaması gerekiyor ve maydonoz da diğer sebzelere göre biraz geç çıkıyor.

Menekşe ATASELİM / Sabah Emlak


Geri Dön