Ekonomi

BOTAŞ eski Genel Müdürü konuştu: Bedeli bizler ödeyeceğiz

BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım BOTAŞ’ın tartışmalara neden olan ve Deutsche Bank’tan aldığı 929 milyon dolarlık krediyle ilgili açıklamalarda bulundu. “Keşke Türkiye’deki bankalardan alınsaydı bu kredi” diyen Yardım, “Sonuçta buradaki bedeli bizler ödeyeceğiz”  dedi.Bunlar ileride bizim karşımıza getirilebilir

TELE1’de Begümhan Aydoğan’ın sunduğu programa konuk olan eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Doğalgaz ve LNG alım fiyatları gizli olduğunu söylerken, yurt dışından kredi almanın riskini “BOTAŞ’ın doğalgazı kaça aldığını şimdi öğrenmiş olacaklar. Bunlar ileride bizim karşımıza getirilebilir. Türkiye, AB’ye ihracat yapıyor. Sübvansiyon olmaması lazım. Yarın derler ki ‘Türkiye’nin doğalgazı alış fiyatları belli ama bu fiyata satıyor. Demek ki sübvansiyor yapıyor…’ Sonuçta buradaki bedeli bizler ödeyeceğiz” sözleriyle dile getirdi.
Yardım, sözlerine şöyle devam etti:

“BOTAŞ 2021 senesinde Merkez Bankası’ndan dolar alarak LNG alımlarını gerçekleştiriyordu. Dün öğrendiğimiz kadarıyla da 3 yıllık vadeyle Alman Deutsche Bank’tan 929 milyon dolar kredi alındı. 

BOTAŞ geçmişte de doğalgaz alımlarında kredi aldı ama Türk bankalarından kullandık kullanıyordu. Yurt dışındaki bankalarından bu kadar büyük kredi kullanılmadı. Bu kredi bizim yaklaşık 6-9 LNG gemisi alımına karşılık geliyor. Biz geçen sene kesin rakamları bilmemekle beraber 75-80 kargoluk LNG almıştık” ifadelerini kullandı.
 

GARANTİYİ HAZİNE VERİYOR

Yardım, “Krediyi BOTAŞ aldı gözüküyor ama garantiyi Türkiye Cumhuriyeti Hazine’si veriyor. Geçmişte yerli bankalardan aldığımız kredilerde BOTAŞ garantiydi. Daha önce Hazine yatırım olduğunda garantör oluyordu. Hazine’nin garanti vermemesi lazım. Türkiye’de doğalgaz satış fiyatları belli bu nedenle ‘BOTAŞ ödeyemeyebilir’ diye Hazine garantisi istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Doğalgaz, LNG alım fiyatlarının gizli olması gerektiğini belirten Yardım, “Şimdi biz yurt dışından kredi aldığımızda ne olacak? Tabi faturayı bankaya göndereceğiz ve yurt dışındaki bir banka BOTAŞ’ın doğalgazı kaça aldığını öğrenmiş olacak. Bunlar ileride karşımıza getirilebilir. Türkiye, AB’ye ihracat yapıyor. Bu ihracatlarda sübvansiyon olmaması lazım. Yarın derler ki ‘TR’nin bu doğalgazı alış fiyatları belli, bu fiyata satıyor sübvansiyor yapıyor…” şeklinde konuştu.

“Keşke Türkiye’deki bankalardan alınsaydı bu kredi” diyen Yardım, “Ama hepimiz biliyoruz Türkiye’nin risk primi (CDS) 870’lere çıktı maalesef. Tabii öyle olunca birtakım sıkıntılar yaşanıyor ekonomide. Sonuçta buradaki bedeli bizler ödeyeceğiz” açıklamasını yaptı.