02 / 05 / 2024

Botaş tekeli kalktı, doğalgaz indirimleri başladı

Botaş tekeli kalktı, doğalgaz indirimleri başladı

Doğalgaz piyasasında yapılan düzenlemeyle BOTAŞ'ın tedarikçi tekeline son verilince, gazını başka kaynaklardan alan iller indirime gitti



EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) tarafından yapılan düzenlemeyle BOTAŞ'ın doğalgaz dağıtım tedarikçiliğinin sona ermesi ve rekabete izin verilmesi bazı illerde indirimi de beraberinde getirdi. İzmir, Burdur, Isparta ve Eskişehir'de doğalgaz fiyatları ucuzlatıldı.
EPDK'nın ‘BOTAŞ'tan başka şirketlerden de gaz tedariki yapılabilir' şeklinde düzenleme yapmasıyla Eskişehir'e gaz dağıtan Esgaz, İzmir'e dağıtan  İzmir  Doğalgaz, Burdur ve Isparta'nın dağıtımını gerçekleştiren Torosgaz, fiyatlarda yüzde 4'e varan indirimler yaptı.

En ucuz doğalgaz İzmir'de
İzmir Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (İzmirgaz) Genel Müdürü Burçin Yandımata, ticarethane ve sanayi kuruluşlarında doğalgaz satış fiyatlarında yüzde 4.4, konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatlarındaysa yüzde 1 indirim yapıldığını açıkladı.
95 bin abonelerinin bulunduğunu, iki ayrı tedarikçiyle kontrat imzalanarak indirim gerçekleştirdiklerini belirten Yandımata, “Bizim fiyatlarımız, her zaman BOTAŞ fiyatlarının altında olacak” dedi. Yandımata, “İndirimden önce ticarethane ve sanayide kullanılan doğalgazın ÖTV ve KDV hariç metreküp fiyatı 0.505976 TL'yken, indirimden sonra 0.483775 TL oldu. Konutta kullanılan doğalgazın KDV ve ÖTV dahil fiyatıysa 0.60 TL ile Türkiye'nin en ucuzu oldu” diye konuştu.

‘Hiç vakit kaybetmedik'
Eskişehir'in doğalgaz dağıtımını üstlenen ESGAZ A.Ş. Genel Müdürü İsmail Karahan ise, 1 Ocak 2010'dan geçerli olarak ev ve işyerlerinde kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 4 indirdiklerini açıkladı.
Doğalgaz piyasasında yapılan düzenlemelerle BOTAŞ'ın tekelinde olan doğalgaz tedarikçiliğinin, piyasaya başka oyuncuların da girmesiyle çeşitlendiğini kaydeden Karahan, “Hem arz güvenliği sağlanmış, hem de daha ucuza doğalgaz kullanılmasının yolu açılmıştır. Bu aşamada ESGAZ, vakit kaybetmeden başka tedarikçilerden gaz almaya başlamıştır” dedi. Son indirimle doğalgaz fiyatının, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 35 ucuzladığına dikkat çeken Karahan, geçen yıl ocakta abonelerin doğalgazı 1.033 TL'ye aldıklarını, bu ay başından itibaren de 0.641924 TL'ye tüketeceğini bildirdi. İzmirgaz ve Esgaz'a Botaş'tan daha ucuza gaz satan şirketlerin  Egegaz ve Natürgaz olduğu öğrenildi.
Diğer indirim haberi de Burdur ile Isparta'ya dağıtım yapan Torosgaz Burdur Isparta Doğalgaz Dağıtım'dan geldi. Genel Müdür Oktay Küp, gaz alım noktasını değiştirip KDV dahil 0.626 TL olan 1 metreküp doğalgazın fiyatını 1 Ocak itibariyle KDV dahil 0.625 TL'ye çektiklerini söyledi.
Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman ise indirim için araştırma yaptıklarını bildirdi.

İGDAŞ'ta indirim yok
Yaklaşık 4 milyon aboneyle Türkiye'de en yüksek aboneye sahip olan İGDAŞ ise 0.729861 TL olan doğalgaz metreküp fiyatıyla, Türkiye'nin en pahalı doğalgazını satmaya devam ediyor. Bir yetkili, İGDAŞ'ın özel sektör kuruluşu olmadığını hatırlatarak, “Bu nedenle gaz alımında kamu ihale kanuna tabi ve BOTAŞ'tan doğalgaz temin etme zorunluluğu devam ediyor. Herhangi bir indirim söz konusu değil” dedi.
Nevin Donat/Milliyet


Geri Dön