03 / 05 / 2024

Botter Apartmanı restore ediliyor! Sanat merkezi olacak!

Botter Apartmanı restore ediliyor! Sanat merkezi olacak!

İstanbul’un ilk modaevi olarak bilinen Casa Botter, Tasarım ve Kültür Merkezi olmaya hazırlanıyor.



İstanbul’un ilk modaevi olarak bilinen Casa Botter, Tasarım ve Kültür Merkezi olmaya hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beyoğlu'da konumlanan terk edilmiş sembol yapısı olan tarihi Botter Apartmanı’nda restorasyon çalışması başlattı. Söz konusu bina, CASA Botter ismiyle tasarım ve sanat merkezi olarak hizmete girecek. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, restorasyon çalışmaları başladıktan sonra teftişe uğradıklarına yönelik açıklama yaptı. Sultan II. Abdülhamid'in talimadıyla sarayın resmi terzisi Hollandalı Maison Jean Botter için yapılmasını istediği binanın restorasyon çalışmaları için dün İBB Miras tarafından tören düzenlendi.

Osmanlı’nın ilk ‘Art Nouveau’ binası özelliğini taşıyor

Botter Apartmanı restore ediliyor! Sanat merkezi olacak!

Sputnik'te yer alan habere göre; İBB Miras’ın, İstanbul genelinde 1200 nokta da çalışma sürdürdükleri bilgisini veren İmamoğlu, Botter Apartmanı’nın Osmanlı’nın ilk ‘Art Nouveau‘ tarzındaki binası olduğununu vurgulayarak şunları kaydetti: “Aynı zamanda Avrupa moda esintilerini de Pera’ya taşıyan ilk moda evi diye tarif edebileceğimiz bir bina. Botter Moda Evi, 1900-19001 yıllarına tarihlenen bu apartmanda açılıyor. Aslında bu bile büyük heyecan duymamıza vesile. Düşünsenize, 123 sene önce burada dünya çapında bir moda evi açılıyor. Bu değerli yapının çok metruk bir halde olduğunu arkadaşlarımın tespit ettiğini, cephe çalışmalarına başladığını ve süreci burada analiz ettiklerini biliyordum. Sonrasında özellikle mülk sahipleriyle yapılan çok şeffaf, çok katılımcı, çok akılcı, çok iyi niyetli bir sürecin izlenmesiyle el sıkıştık. Ve burada gerçekten İstanbul adına çok kıymetli, çok özel bir işi yaptık.”

Restorasyona teftiş yapıldı

Botter Apartmanı restore ediliyor! Sanat merkezi olacak!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise konuşmasında  Polat şu açıklamaları yaptı: “İstanbul’un kaderi midir ki bilmiyorum, böylesine değerli hazineler metruklaşmaya, kaderine terk edilmeye ve koruma hukukunun da getirdiği açmazlarla beraber bir trajediye doğru sürükleniyor. Botter Apartmanı, geçtiğimiz yıl pandemi koşullarında, İstanbul Büyükşehir Belediyemizin güzide kurumu olan, Sayın Başkanımızın döneminde kurulmuş İBB Miras eliyle, cephe konservasyonu yapılmak üzere İBB’nin kamusal bir sorumlulukla el attığı bir yapıdır. Bu faaliyetinden ötürü ne yazık ki teftişe konu oldu. ‘İstanbul’da böyle bir değerin cephesini yok olmaktan kurtaralım. Bir şeyler yapalım’ diye uğraştığımız konu, teftişlik bir konu oldu.”

Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon işinde fazla maliyet iddiası!

 


Geri Dön