Genel

Boydak krizden çıkışı iki AVM açarak kutluyor

 Belirlediği stratejiyle zor dönemi büyüyerek atlatan Boydak Holding, ekonominin krizden çıkışını Kayseri'de ilk kez açacağı 2 alışveriş merkeziyle kutlayacak. Anadolu'nun devi bu yıl 500 kişiye de iş verecek

Yarım asırlık marka Boydak Holding, kapanmaların ve küçülmelerin yaşandığı krizi, yüzde 12 büyüyerek, yatırım yaparak ve istihdam yaratarak geçiriyor. 2009'da kapasite artırımına yönelik yatırım projelerini hayata geçirdiklerini belirten Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, Türkiye'de yıl sonuna kadar 100 milyon lira yatırım ve 500 kişilik istihdam sağlayacaklarını, dünyadaki toplam yatırım tutarının ise yine 100 milyon lirayı bulacağını hatırlattı. Krize rağmen bu yıl yüzde 13 büyümeyi öngördüklerini kaydeden Bekir Boydak, ciro hedeflerini de 3.8 milyar lira olarak belirlediklerini söyledi. Kayseri'de iki alışveriş merkezini hayata geçireceklerini belirten Boydak, Avrupa ve ABD'den işbirliği teklifleri aldıklarını ifade etti.

Türkiye'nin en köklü markalarındansınız. Boydak Holding'in büyüklüğüne ilişkin neler söylersiniz?

Boydak Holding'in temelleri 1957 yılında Kayseri'de atıldı. Zaman içinde mobilyadan tekstile, kimyadan pazarlamaya, demir çelikten lojistiğe, enerjiden bilişime kadar çeşitli alanlarda faaliyet göstermeye başladık. Yaklaşık 11 bin çalışan ve 2 bin 500 bayimiz var. 2008 yılında yüzde 12 büyüdük ve 3.3 milyar lira ciro gerçekleştirdik. Ayrıca İSO'nun ‘Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu' listesinde yer alıyoruz.

Hangi markalar var bünyenizde?

İstikbal, Bellona, Mondi, Regina, Hes Kablo, Boyteks ve Form Sünger.

Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da tanınıyorsunuz...

Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Mısır, Almanya, İspanya, İtalya ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 110 ülkeye ihracat yapıyor ve dünya üzerinde 5 bine yakın noktada hizmet veriyoruz. 2009 sonunda 420 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Hollanda Roterdam mağazamızla Avrupa'da 52'nci, dünyada da 220'nci mağazayı açmış olduk.

ORTADOĞU'YA TÜRK MOBİLYASI

Yaşanan global krize ilişkin öngörüleriniz neler?

Dünya ekonomisine paralel olarak Türk ekonomisi de sıkıntılı günler geçirdi ve yansımaları devam ediyor. Türkiye daha önce de pek çok kriz yaşadı ve o günleri atlatmayı bildi. Bu krizi de deneyim kazanarak aşacağımıza inanıyoruz. Umudumuz ekonomik göstergelerin bir an önce yükselişe geçmesidir. Belirsizlik ortamında tüketici de alışveriş yapmaktan çekiniyor. Ancak KDV indirimi ile sektörümüz büyük bir canlılık yaşadı.

Bundan sonraki hedef, yatırım ve projelerle ilgili bilgi verir misiniz?

Kapasite artırımına yönelik yeni yatırım projelerini hayata geçirmek istiyoruz. Şu an için 385 kişiye istihdam sağladık ve bu sayıyı önümüzdeki aylarda 500'e tamamlayacağız. Bu yıl yüzde 13 büyümeye kilitlendik. 2009 ciro hedefimizi de 3.8 milyar lira olarak belirledik. 2009'da 15 milyon lira Ar-Ge yatırımı, 85 milyon lira da Kayseri'de 2 alışveriş merkezi projesi olmak üzere toplam 100 milyon lira yatırım yapmayı hedefledik.

Ortadoğu'ya da Türk mobilyalarını satmaya başladınız...

Krize rağmen yurtdışı yatırımlarına da hız verdik. Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki bayi ağını genişletmeyi planlayan İstikbal, Dubai'de ilk mağazasını açtı. 2.5 milyon kişinin yaşadığı Dubai'de evler geniş, 9'lu koltuk takımları üretiyoruz. Turquality kapsamında 2010'a kadar 300 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. 5 yıl içinde dünyada 100 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz.

Yeni ortaklık, satın alma gibi çalışmalar söz konusu mu?

Avrupa ve ABD'den çok sayıda firmadan üretim ve satın alma için iş birliği teklifleri alıyoruz. Faaliyette bulunduğumuz alanlar ile ilgili olarak yakın coğrafyalarda fırsatları değerlendirmeyi düşünüyoruz.

Krizde ticari itibarı koruyun

Boydak Ailesi, şirketlere yaşanan olumsuz süreci yara almadan atlatmaları için önerilerde de bulundu. İşte o tavsiyeler:

Pasta diliminin yüzde 40'ı kriz. Yüzde 20'si ise psikolojik kriz. Yüzde 40'ında kriz yok, siz bu dilimi kullanın.

Az kárlılığa alışın. İhracat ve farklı pazarlara yönelin. İş geliştirme ve farklılığa önem verin.

Şirketlerinizin sermayelerini daha da güçlendirin ve grup şirketlerini birleştirme yolnu seçin.

Personeli daha verimli kullanmanın yollarını bulun.

Bankalar kurumsal şirketlere kredi verdiği için kayıtlı ekonomiye geçin. Bilançoları düzeltin.

Satış ve tahsilat metodlarınızı güçlendirin. Tahsilatları çok iyi takip edin.

Ticari itibarını koruyan, kriz dönemi bitince avantajlı olacak. Çek-senet yükümlülüklerinizi mutlaka yerine getirin.

Kendinizi geliştirin.

Kár etmediğiniz işleri yapmayın.

Profesyonelleşmeye ve finansman yönetimine özellikle önem verin.

‘Ev concept'ine 25 milyon TL yatıracak

İstikbal, Türkiye'nin her bölgesinde yaydığı ‘ev concept' mağaza sayılarını ve perakende yatırımlarını artırmayı planlıyor. Türkiye çapında bine yakın mağazamız bulunuyor. 2009 yılında açacağımız ortalama 5 bin metrekarelik dev ‘ev concept' mağazaları için de 25 milyon TL yatırım planlandı. Mayıs ve haziranda 14 yeni mağazayı hizmete açtık. 2009 yılında ‘ev concept' mağaza sayısını 35'e, 2010 yılında ise 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Fulya ERDEM/Star