05 / 05 / 2024

Brüksel'in tarihi meydanına çiçeklerle Türk halısı motifi!

Brüksel'in tarihi meydanına çiçeklerle Türk halısı motifi!

Belçika'ya Türk işçi göçünün 50'nci yılı etkinlikleri kapsamında Brüksel'in tarihi meydanı Grand Place, devasa Türk halısına dönüşecek. Türk halısı motifi, Grand Place'da 14-17 Ağustos tarihleri arasında 17 bin begonya çiçeği ile yapılacak...




Belçika'ya Türk işçi göçünün 50'nci yılı etkinlikleri kapsamında Brüksel'in tarihi meydanı Grand Place, devasa Türk halısına dönüşecek.


Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur, turizmden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Philippe Close, Türk asıllı Belediye Meclis Üyesi Şevket Temiz ve ve Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği Müsteşarı Oya Yazar Turan'ın ortak basın toplantısyla duyurduğu Türk halısı motifi, Grand Place'da 14-17 Ağustos tarihleri arasında 17 bin begonya çiçeği kullanılarak yapılacak.


Brüksel'in en önemli turizm mekanında, meydanın ortasında 75 metre uzunluğunda ve 25 metre eninde, toplam 1875 metrekarelik alana Anadolu kilim motiflerinden esinlenerek döşenecek çiçek halıya 3 günlük sergi süresince 150 bin ziyaretçi bekleniyor. Çiçek halı, 5 avro ücret karşılığında Grand Place'daki tarihi belediye binasının tepesinden görülebilecek.


Çiçek halının 14 Ağustos akşamındaki açılışında ışık ve ses gösterisi ve müzik dinletisi planlanıyor. Brüksel Belediye Başkanı Mayeur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belçika'da yaşayan yaklaşık 220 bin Türk'e 50'nci yıl jesti olarak planladıkları çiçek halının Türk kültür ve sanatının tanıtılması kapsamında da önemli bir etkinlik olacağını söyledi.


Türk asıllı Üye Şevket Temiz, belediye meclisinde 50'ncı yıl kapsamında bir etkinlik yapılması için söz aldığında Başkan Mayeur'un bir sürprizi olacağını belirttiğini ve bu yıl başka bir ülkeye tahsis edilen Grand Place'ı son dakikada Türk toplumuna hediye ettiğini anlattı.


Müsteşar Oya Yazar Turan, Anadolu halılarındaki motiflerin temsil ettiği değerler hakkında bilgi vererek bazen bir adağının kabul olması, bazen sevilenlerin kötülüklerden muhafazası amacıyla bu güzel halıları dokuduğunu belirtti.


Büyükelçiliğin 14 Ağustos’ta gerçekleştirilecek açılış resepsiyonuna Türk yemeklerinden örneklerle katkıda bulunacağını belirten Müsteşar Yazar Turan, Brüksel Belediye Başkanı Mayeur’a, "Anadolu Halıları" adlı kitabı hediye etti.


Grand Place'da ilk olarak 1971 yılında başlatılan ve 1986'dan itibaren her 2 yılda bir düzenlenen çiçek halı etkinliği için Belçika'nın Gent kentinde yetiştiriken begonya çiçekleri kullanılıyor. Belçika, 17'nci yüzyılda Güney Amerika'da keşfedilen ve canlı renkli begonya çiçeklerinin en büyük üreticisi konumunda bulunuyor.



AA


Geri Dön