28 / 04 / 2024

Bu deliller artık boşanma davalarında kullanılmayacak! Avukat tüm detayları ile bahsetti

Bu deliller artık boşanma davalarında kullanılmayacak! Avukat tüm detayları ile bahsetti

Boşanma davalarında sunulan deliller tarafların haklı çıkması konusunda oldukça yardımcı unsurlar. Fakat boşanma avukatı olan isim boşanma davasında delil olarak kullanılmayacak şeylerden bahsetti. İşte detaylar...



Boşanma davalarında casus yazılımla elde edilen ses kayıtları delil olarak kullanılamayacak. Bu konuda uyarılarda bulunan boşanma avukatı Bilgehan Utku, çiftler arasındaki maddi sorunlar, sadakatsizlik, madde bağımlılığı, çocuklara yeterli vakit ayırılamaması, şiddet ve benzeri sebeplerden kaynaklanan boşanma davalarında tarafların birbirleriyle ilgili iddialarını kanıtlamak durumunda olduklarını belirtti. Ancak kullanılacak olan delillerin yasal yollardan elde edilmiş olması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

TÜİK verilerinde 2022 yılında 574 bin 358 evli çift yer alırken 180 bin 954 çiftin boşandığı yer alıyor. Toplumumuz da boşanmaların kötü ve üzücü bir olay olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirten Bilgehan Utku, evlilik kadar boşanmaların da sağlıklı verilmiş bir karar olabileceğinin altını çiziyor. Mil Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı ve boşanma avukatı Utku, boşanma sürecinde özellikle tek taraflı davalarda durum ispatı sayılan çıktılar hakkında önemli bilgiler verdi.

Zina yüzünden açılan davalarda telefon kayıtları oldukça önemli

Boşanma davalarında casus yazılımla elde edilen ses kayıtlarının delil olarak kabul edilmeyeceğini belirten Avukat Bilgehan Utku, aynı şekilde herhangi bir ortamda gizlice kaydedilen seslerin de hukuki açıdan geçerli bir değeri olmadığını söyledi. Ancak telefon görüşmesi kayıtları ve mesajlaşma uygulamalarındaki konuşmalar gibi telekomünikasyon şirketlerinden elde edilen veriler delil olarak kullanılabiliyor.

Özellikle zina sebebiyle boşanma davalarında delillerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Utku, taraflardan birinin telefon ve mesaj kayıtlarını talep etmesi halinde, mahkemenin bu kayıtları inceleyerek karar verebileceğini vurguladı. Utku, hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen delillerin hükme esas olmayacağına da dikkat çekti.


Geri Dön