Ekonomi

Bu fısıltılar doları olanları şok etti! Elinde dolar olan hemen satmaya koştu! İşte doları olanları ilgilendiren o haber

Açıklanan resmi rakamlara göre, yeni haftaya da yükselişle başlayan döviz kurları öğleden sonra düşüşe geçti. Peki dolar yükselecek mi? Dolar düşecek mi? Dolarda son durum ne? İşte doları olan herkesi ilgilendiren o haber... 

Hükümet enflasyon korumalı tahvil için hazırlıklarını tamamladığını duyururken, yeni ürünün cazip olması halinde TL, döviz ve hatta KKM mevduattan kaçışa neden olabileceği  konusu bankacılık sektöründe de bazı endişelere neden oldu. 

Peki dolar yükselecek mi? Dolar düşecek mi? Dolarda son durum ne? İşte doları olan herkesi ilgilendiren o haber...

Foreks'e konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, süper getirili tahvil söylentilerinin piyasalarda etkili olduğunu, fakat henüz bunun vakti olduğunu düşünmediğini dile getirdi.

BU FISILTILAR DOLARI OLANLARI ŞOK ETTİ

InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, piyasaya sabah saatlerinden itibaren yüksek getirili bir tahvilin çıkarılacağını ilişkin fısıldamalar olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: "Enflasyon + yüzde 10 konuşuluyor. Bu akşam Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı var. Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu enstrümanı açıklayacağına ilişkin piyasada çıkan bir söylenti etkisi bulunuyor. Bu olur mu veyahut da olması durumunda da bazı soru işaretleri var. Bu enstrümanın çıkması durumunda, Kur Korumalı Mevduat'ın sonu olacak gibi bir unsur. KKM'nin sonbahara kadar devam edeceği dikkate alındığında, neden farklı enstrümanlar KKM havuzunda biriken TL'nin farklı alanlara yönlendirilmesi sorusu akla geliyor. KKM'nin öncelikli olduğu düşünüldüğünde bu ihtimali zayıf görüyorum." diye konuştu.

Yeni Akit'in aktardığına göre, Dr. Tuğberk Çitilci, konuyla ilgili olarak, "Ama şöyle bir şey olabilir. Kamu erkinin faiz artırmadan, ekonomik aktiviteyi yavaşlatma anlamında böyle bir süper getirili tahvil çıkardığı zaman da bankalardan mevduat çıkışı olarak, bankaların kredi mekanizmasını negatif yönde etkileyip ekonominin aşırı ısınmasını hafif önleyebilecek bir tedbir mi alınmak isteniyor, denilebilir. Orası da bir soru işareti. Ancak kamu erkinin önceliği büyüme. Süper getirili tahvil devreye girdiği zaman da KKM ve bilanço yapılarına daha negatif hasar verme ihtimali bulunması nedeniyle bunun henüz vakti olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Açıklanan resmi verilere göre, USD/TRY paritesi bugün en yüksek 15,9720 seviyesine ulaştıktan sonra geriledi ve en düşük olarak 15,7230'u gördü. EUR/USD'de de bugün 17,00 seviyesinin üzerine yükselerek, en yüksek 17,0441'e ulaştıktan sonra 16,7658'e kadar düştü Şu anda USD/TRY 15,77, EUR/TRY 16,82 civarında.
 

BIST100 Endeksi en yüksek 2397,91 puanı gördükten sonra en 2.346,12 puana kadar geriledi. Şu sıralarda 2359,35 civarlarında işlem görüyor.

Merkez Bankası dolar sattığı için mi dolar kuru geriledi?

Diğer bir taraftan T24 Ekonomi yazarı Uğur Gürses bugün sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Merkez Bankası'nın doların 16 lirayı geçmemesi için 1,5 milyar dolar sattığını bildirdi. Gürses açıklamasında "TCMB bilançosuna bakılırsa 20 Mayıs günü kur 16'yı geçmesin diye net 1.5 milyar dolar eritilmiş.." ifadelerine yer verdi.

Dolarda büyük gün! Dolar fırtınalar estiriyor! 24 Mayıs 2022 dolarda son durum...

Çok fazla rakam vermem diyen ünlü ekonomist Remzi Özdemir dolar için ilk kez bu kadar iddialı konuştu

İstanbul Analytics: Dolarda oyunun sonu yaklaştı!